2020. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Életmentő applikáció

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Viterbi Mérnöki Iskola Számítástudományi Tanszékének diákjai elhatározták: mindent megtesznek azért, hogy a meleg miatt senki ne haljon meg a kaliforniai földeken. Elhatározásukat tett követte, és  életmentő appot fejlesztettek. 

A spanyolul hőséget jelentő Calor alkalmazást eredetileg arra tervezték, hogy a hőségre figyelmeztesse a farmon dolgozókat, de most már sokkal többet tud.

A 90 ezer kaliforniai farmra gondolva a Calor fejlesztőit leginkább az motiválta, hogy a „munka vagy hőség” helyett a „munka és egészség” legyen az elsődleges szempont.

A fejlesztésben részt vevő egyik kutatót, Faith Florezt személyes motiváció is vezérelte. Gyerekkora jelentős részét egy kórház nélküli kaliforniai kisvárosban töltötte, ahol saját szemmel látta a bevándorló idénymunkások helyzetét.

Az app prototípusának kidolgozása során Florez és a fejlesztőcsapat a völgy, a Central Valley egyik szőlészetébe ment, hogy a helyszínen lássák az idénymunkások és más alkalmazottak tevékenységét, és kifaggassák őket, mit várnak az alkalmazástól. Kiderült, hogy nemcsak az extrém időjárási viszonyokkal, a forrósággal van problémájuk.

Így néz ki az életmentő okosóra Fotó: calorapp,org

A meleg okozta egészségügyi gondok a nem biztonságos feltételekkel, a hiányos dokumentációval, a rossz minőségű adatszolgáltatással is összefüggenek. Megfelelő adatok hiányában ugyanis rendkívül nehéz, kvázi lehetetlen pontos időjárási információt szolgáltatni. „A probléma túlhangsúlyozása nélkül akartuk speciális igényeik szerint, szinte személyre szabva kidolgozni az appot” – magyarázza Florez.

Az alkalmazás nóvuma, hogy a hőségre való figyelmeztetés mellett bőséges angol és spanyol nyelvű médiatartalmat is szolgáltat például a jogaikról, és hogy hogyan óvják az egészségüket. Emellett fontos orvosi és más szolgáltatásokhoz is ad hozzáférést.

Az app automatikusan figyelmezteti viselőjét, ha vízszünetet kell tartania Fotó: calorapp.org

Következő lépésben az appot magunkon viselhető (wearable) eszközökre, először Apple Watchra alkalmazzák. Működése elég egyszerű: figyelmezteti a dolgozókat, ha a hőmérséklet eléri a 35 fokot, amikor a törvény előírásai szerint vízszünetet tarthatnak, árnyékba mehetnek, pihenhetnek. Időjárási és személyes orvosi információk alapján öltözködési, étkezési és folyadékfogyasztással kapcsolatos tanácsokat ad nekik. A videók és a kvízek egyrészt a biztonságos és egészséges munkavégzést, másrészt jogaik jobb megismerését célozzák.  

Neked ajánljuk
Újabb melegrekord miatt szomorkodhatunk Új környezetvédő mesekönyv: Amikor a kukák világgá mentek Miért iszunk tejet? A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő Az erdők ötödét elpusztították a bozóttüzek Ausztráliában
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam