2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Google látja, mekkora az amerikai és német otthonok napenergia-kapacitása

Az Amerikai Egyesült Államok után már Németországban is elérhető a Google innovatív alkalmazása, a Sunroof. Az applikáció segítségével könnyen ki lehet számolni, hogy megközelítőleg mennyi napfény éri a házunkat évente. A projektbe beszállt az E.ON is – a  vállalat németországi menedzsmentje mindemellett bejelentette, hogy létrehoztak egy olyan online eszközt, amellyel bárki megtudhatja saját otthona energiatermelő kapacitását. 

Joel Conkling, a Google Sunroof projektért felelős termékmenedzsere bejelentette, hogy együttműködnek az E.ON konszernnel, és Amerika után közösen teszik elérhetővé a Sunroof-platformot Németországban is. 

A menedzser hozzátette, hogy létrehozták a www.eon-solar.de oldalt, ahol egy online eszköz segítségével egyszerűen és precízen számíthatja ki mindenki a saját otthonának napenergia-termelő potenciálját, valamint megtervezheti a megfelelő fotovoltaikus rendszert.

A Sunroof a Google Föld és a Google Térkép szolgáltatásokon, valamint 3D-modelleken és a gépi tanulási technológián alapul.
Az alkalmazás minden egyes tető esetében kiszámítja, hogy éves szinten mennyi napfény éri azt. Ehhez figyelembe veszi az időjárási adatokat, a Nap pozícióit a különböző évszakokban, a tető felületét és dőlésszögét, valamint a környező épületek és fák árnyékait, illetve azok hatásait a napenergia-termelésre.

Az alkalmazás pontosan kiszámolja, hogy mekkora otthonunk napenergia-termelő kapacitása Fotó: Google Sunroof

A platform Németországban 7 millió épületet fed le, köztük vannak Münchenben, Berlinben, a Rajna-Majna területen és a Ruhr-vidéken lévő házak is. Az USA-ban a projekt már 2015 óta tart, és 60 millió épületet fed le.

Az elvégzett vizsgálatok során kiderült, hogy a tetők 79 százaléka alkalmas napenergia termelésére.

A német gazdasági minisztérium abból indult ki, hogy a használható tetőterület kevesebb mint 1100 négyzetkilométert tesz ki, ez kisebb terület, mint a Saar-vidék fele. Az elérhető teljesítmény 100 gigawatt lehetne. Eddig ennek a potenciálnak az egynegyedét aknázták csak ki. 

Neked ajánljuk
Magyar applikáció a villanyautósokért A Facebook is a tiszta energiát lájkolja Így tartósíthatod a gombát Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam