2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Interaktív térképen lehet megnézni az épülő magyar naperőműveket

Egyedülálló és hiánypótló adatbázist készített az Energiaklub a 2016. évi KÁT-dömping során kiadott engedélyek adataiból. Jelenleg ez az egyetlen nyilvános információforrás, amely megmutatja, melyik településen mekkora kapacitású naperőművek felépítését tervezik a beruházók.

2016-ban szabályos roham indult a KÁT-engedélyekért, ugyanis tudható volt, hogy a következő évtől szigorodnak a feltételek, és 25-ről 13 évre csökken az az időtartam, amíg a magasabb átvételi ár jár.

A MEKH ekkor rekordmennyiségű, nagyjából 2000 engedélyt adott ki 500 kW és az alatti naperőművek építéséhez.

A most kiadott interaktív térkép elkészítése hatalmas munka volt: az Energiaklub egyesével, kézzel vezette fel a helyszíneket. Mint kiderült, összesen 1917 darab, 930 MW összkapacitásnyi naperőműre vonatkozó engedélyt dolgoztak fel. 

Hiánypótló térkép jelent meg a magyarországi naperőművekről Fotó: Energiaklub

A térképen szereplő, hiánypótló adatok rendszerirányítói szempontból is fontosak, hiszen ekkora mennyiségű naperőművi kapacitás már komolyan érezhető lesz a villamosenergia-rendszerben, a hálózatfejlesztés szempontjából pedig lényeges, hogy területileg hogyan helyezkednek el a kapacitások.

  • Az interaktív térképet itt lehet megtekinteni. 
Neked ajánljuk
Látta már a világ megújulóenergia-térképét? Így készül a házi toalettillatosító spray Hőhullámok a városok árnyékos oldalán Hogyan lehet fenntartható a közbeszerzés? A legmelegebb május volt az idei a mérések kezdete óta
Tovább a forrásra: energiaklub.hu
Vissza
Hírfolyam