2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Interaktív térképen az európai fürdőhelyek minősége

Az európai fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiérdemelte az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján a legmagasabb, kiváló minősítést az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) éves jelentése szerint. Az EEA egy olyan interaktív térképet is közzétett, amelyen bárki megnézheti a vizek értékelését.

Magyarországon  a fürdőhelyek 70,8 százaléka is kifogástalannak bizonyult. A legkevesebb kiváló vízminőségű fürdőhely Bulgáriában (44,2 százalék), Albániában (54,9 százalék) és Svédországban (58,7 százalék) van.

„A vizek szennyezettségének csökkentése jótékony hatással van az európai polgárok jólétére, valamint az állatok és növények egészségére is. Azonban nem ülhetünk ölbe tett kézzel: ahhoz, hogy fürdővizeink tiszták maradjanak, folyamatos figyelemre van szükség a politikai döntéshozók részéről. Ezért elengedhetetlen fontosságú a fürdőhelyek jövőben is folytatódó, rendszeres ellenőrzése és értékelése” – mondta Hans Bruyninckxet, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt évben ellenőrzött 21 801 európai fürdőhely, amelyek közül 21 509 (95,9 százalék) található az EU 28 tagállamának területén, csaknem kivétel nélkül megfelelt az uniós jogszabályok vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeinek – olvasható az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és az Európai Bizottság jelentésében.

A hajdúszoboszlói Aqua-Palace barlangfürdő Fotó: MTI/Oláh Tibor

Az ellenőrzés szerint a kiváló minősítésű európai fürdőhelyek aránya a tavalyi évhez viszonyítva csekély mértékben csökkent, a 2016-os 85,5-ról 85 százalékra. Az ellenőrzés eredményeiben mutatkozó enyhe visszaesés legfőképp a nyári esőzés kiváltotta hatásoknak tudható be, valamint a romániai és svédországi ellenőrzési módszertanokban történt változásoknak – írja az EEA.

 Gellért Gyógyfürdő és Uszoda Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az európai fürdőhelyek vízminősége jelentősen javult az elmúlt 40 évben, az uniós fürdővízminőségi irányelv bevezetése óta. Az irányelvvel bevezetett hatékony ellenőrzés és irányítás a vízbe bocsátott kezeletlen vagy csak részben kezelt települési és ipari szennyvíz mértékének drasztikus csökkenéséhez vezetett. Ennek köszönhetően egyre több fürdőhely minősége nemcsak hogy a minimumkövetelményeknek, de a legszigorúbb minőségi szabványoknak is megfelel.

Az idei jelentés mellett az Európai Környezetvédelmi Ügynökség egy frissített interaktív térképet is elérhetővé tett, amelyen fel vannak tüntetve az egyes fürdőhelyek minősítései.

  • Az interaktív térképet itt lehet megtekinteni.
Neked ajánljuk
Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Mi legyen egy nap a tányérodon Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam