2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műholdas térkép készül a klímaváltozás hatásairól

A Google-nek köszönhetően hamarosan bárki megnézheti a klímaváltozás káros hatásait. A keresőóriás ugyanis egy olyan platformot indít, amely műholdas térképekkel szemlélteti az ökoszisztémák változását. A program célja, hogy  a kormányokat és a környezetvédő szervezeteket hozzásegítse a hatékony ökopolitika kialakításához és a felelős döntéshozatalhoz.

A Google műholdak egész sorát birtokolja. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) összefogott a technológiai óriáscéggel, hogy e szatellithálózatot a természeti környezetünk megértésének szolgálatába állítsák.

Az új online platform először az édesvízkészletekre fog koncentrálni. A madárperspektíva, vagyis a műhold magasból a Földre irányuló szemszöge sok hasznos információt tárhat fel azzal kapcsolatban, hogyan húzódnak vissza és száradnak ki ezek a készletek a globális felmelegedés miatt, s ezzel hogyan változik az élővilág, miként alakul az őshonos fajok léte.

A Google műholdas felvételeiből olyan fotószerű térképet fog létrehozni, mint amilyen a Google Earth, hogy ezen keresztül valós időben figyelhessük az ökoszisztémák változásait.

A platform mindenki számára ingyen hozzáférhető lesz, és bár a részletek még nem ismeretesek, nem elképzelhetetlen, hogy a felhasználók is beírhatnak, taggelhetnek, hozzátehetik a megjegyzéseiket, esetleg fényképeiket, videóikat.

Hamarosan műholdas térképen is megnézhetjük a klímaváltozás hatásait Fotó: Pexels

A témában kiadott sajtóközlemény emlegeti a környezettudományt és a big datát is, úgyhogy könnyen lehet, hogy a Google a műholdas felvételekre ráklikkelhető, megnyitható szövegbuborékokat vagy szövegfelületeket fog felvinni.  A kezdeményezés nyilvános állami adattárakat és katalógusok információit is beépíti felületébe, mely könnyen kezelhető és felhasználóbarát lesz.

Azt sem rejtik véka alá, hogy a célközönséget nemcsak az ökotudatos polgárok, hanem a kormányok és a civil szervezetek alkotják, melyek így jól informáltakká, tájékozottakká válhatnak, s megalapozott döntéseket hoznak a fennhatóságuk alá tartozó ökoszisztémák védelmében. 

Neked ajánljuk
2030-ra teljesen kizöldül a Google A madarak azt csiripelik, érdemes a Chez Dodo édes meglepetéseit választani Már itthon is vásárolhatunk visszaváltható flakonban ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam