2020. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A papír másik oldala: számoljon és mérlegeljen!

A papír az életünk része; gyártása, használata, hulladéka azonban súlyosan terheli a környezetet, és megannyi fontos kérdést vet fel. Létezik azonban egy olyan ingyenesen elérhető kalkulátor, amely segít kiszámolni, mérlegelni és újragondolni a papírhasználatunkat. 

Egy kiló hagyományos (cellulózalapú) papír gyártásához 2-3 kg fa, 45-55 liter víz, 10-12 kWh energia és rengeteg vegyi anyag szükséges.  Nem látjuk, de a papír fekete oldala ott van a kivágott fákban, a letarolt hegyoldalakban, a barnán habzó folyókban, a papírgyárból gomolygó füstben...

Papírt azonban nemcsak fából, hanem a papír hulladékából is lehet gyártani, hiszen  másodnyersanyagként akár tízszer is feldolgozható.

Fotó: Pixabay

Az újrapapír gyártása jóval kisebb mértékben terheli a környezetet – előállítása több mint 60 százalékos energiamegtakarítással jár; 1 tonna papírhulladék feldolgozásával pedig 12 felnőtt fát menthetünk meg a kivágástól.

Mi magunk nagyon sokat tehetünk a környezetünkért: használhatunk olyan betűtípust, amellyel rengeteg tintát megspórolhatunk, de nyomtatás előtt a papírkalkulátor segítségével nemcsak kiszámolhatjuk, de újra is gondolhatjuk a papírhasználatunkat. 

  • A papírkalkulátort itt érheti el. 
Neked ajánljuk
Papírból készül környezetbarát borospalack Zöldülnek a városok, és ehhez kellett a koronavírus A zero waste nem a vásárlásnál kezdődik Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: papir.okostudiogyor.hu
Vissza
Hírfolyam