2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan percre pontosan nyomon követhetjük az erőművek szennyezésének mértékét

A WattTime nevű nonprofit szervezet hamarosan műholdas adatok alapján, mesterséges intelligencia segítségével teszi közzé valós időben a világ összes erőművének légszennyezési adatait.  

Világszerte igyekeznek a megújuló energia felé fordulni, hogy kiváltsák a kevésbé gazdaságos, ráadásul a környezetre is káros erőműveket.

Hogy mennyire környezetszennyezők ezek az erőművek, azt hamarosan mindenki megtudhatja.

Hamarosan percre pontosan nyomon követhetjük az erőművek szennyezését Fotó: Wikimedia

WattTime ugyanis

a mesterséges intelligenciára építve olyan rendszert fejlesztett, amely a világ bármely erőműve esetében képes lesz megmondani, hogy mekkora a károsanyag-kibocsátása.

Az Übergizmo beszámolója szerint minderre műholdak segítségével lesz képes, valós időben követve a szennyezés mértékét – az adatokat pedig folyamatosan közzéteszik majd. A projektre a Google 1,7 millió dollárt, vagyis nagyjából 498 millió forintot adott támogatásként.

A műholdból származó adatokat egy algoritmus dolgozza majd fel. Figyelemmel kísérik a kibocsátott hő, a füst és a nitrogén-dioxid mértékét. A WattTime adatai azért is lesznek rendkívül fontosak, mert jelenleg meglehetősen gyenge lábakon áll az erőművek kibocsátásának nyomon követése, így pedig korlátozni is nagyon nehéz őket.

Neked ajánljuk
Ültessük át Budapest fáit a mobilunkra! Itt a BP Fatár applikáció Az időseket és egyedül élőket segíti egy európai projekt Koppenhága lesz az építészet soron következő fővárosa Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam