2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a magyar app komoly segítség lehet a villámárvizek elleni védekezésben

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével. Az applikáció egyelőre 106 település csatornahálózatának adatait tartalmazza. 

A hiánypótló mobilalkalmazást az Európai Unió támogatásával, a Rainman elnevezésű interregionális együttműködési operatív program keretében hozták létre.

A Rainman projekt célja, hogy

a különböző adottságú területekre olyan egységes stratégia készüljön, amely segíti a heves esőzések miatti károk megelőzését vagy azok mértékének minimalizálását.

Az elmúlt években évente négy-öt alkalommal Magyarországon is megjelentek a villámárvizek – írta közleményében a vízügyi igazgatóság.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás Fotó: Pixabay

Ilyenkor a föld sok esetben nem tudja elnyelni és a csatornák sem tudják elvezetni a gyorsan érkező, nagy mennyiségű csapadékot, így rendkívüli intézkedésekre van szükség a védekezésben érintett szervezetek – helyi önkormányzatok, vízügy, katasztrófavédelem – részéről.

Az alkalmazást alapvetően az önkormányzatok felelős szakemberei tudják használni ahhoz, hogy lássák az egyes árvíz- és belvízvédelmi fokozatokat, továbbá térképen a teljes csatornahálózatot.

Neked ajánljuk
Ültessük át Budapest fáit a mobilunkra! Itt a BP Fatár applikáció Ültessük át Budapest fáit a mobilunkra! Itt a BP Fatár applikáció Hatalmas villámárvíz volt egy román településen Ahol hangosbeszélőn szól az erdő a vándorokhoz A Tejút Spanyolország fölött (képgaléria)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam