2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a magyar app komoly segítség lehet a villámárvizek elleni védekezésben

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével. Az applikáció egyelőre 106 település csatornahálózatának adatait tartalmazza. 

A hiánypótló mobilalkalmazást az Európai Unió támogatásával, a Rainman elnevezésű interregionális együttműködési operatív program keretében hozták létre.

A Rainman projekt célja, hogy

a különböző adottságú területekre olyan egységes stratégia készüljön, amely segíti a heves esőzések miatti károk megelőzését vagy azok mértékének minimalizálását.

Az elmúlt években évente négy-öt alkalommal Magyarországon is megjelentek a villámárvizek – írta közleményében a vízügyi igazgatóság.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás Fotó: Pixabay

Ilyenkor a föld sok esetben nem tudja elnyelni és a csatornák sem tudják elvezetni a gyorsan érkező, nagy mennyiségű csapadékot, így rendkívüli intézkedésekre van szükség a védekezésben érintett szervezetek – helyi önkormányzatok, vízügy, katasztrófavédelem – részéről.

Az alkalmazást alapvetően az önkormányzatok felelős szakemberei tudják használni ahhoz, hogy lássák az egyes árvíz- és belvízvédelmi fokozatokat, továbbá térképen a teljes csatornahálózatot.

Neked ajánljuk
Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit Műanyag: áldás és átok (videó) Ismeretlen vírusokra bukkantak egy tibeti gleccser jégmintáiban A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam