2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem kell kidobni! Elindult az első online adomány-ételáruház

Elindult a világ első online adomány-ételáruháza, melynek segítségével a felhasználók feltölthetik felesleges ételeiket, és az erre rászorulók megrendelhetik azokat. A Foodoverflow applikáció három magyar gimnazista ötlete.

Ha a bolygón termelődő összes feleslegessé vált étel nem is, de jelentős része valóban megmenthető lehet három magyar gimnazista fiú ötletének köszönhetően. A Foodoverflow a világ első online adomány-ételáruháza.

„Ha valakinek feleslegessé válik valamilyen étel, és csak kidobná, akkor a kategóriát megadva feltöltheti a weboldalra” – magyarázta Boér Bence dizájner az M1 Kék bolygó című műsorában. Mint mondta, bármilyen étel lehet, a készételektől egészen a gyümölcsökön át a tésztákig. A feltöltött élelmiszerek között bizonyos szempontok szerint lehet szortírozni, például távolság, kategória és lejárati dátum alapján.

Boér Bence szerint

azért jelenthet a felület megoldást az élelmiszer-pazarlásra, mert azok az ételek, amelyeket az emberek kidobnak, általában azért kerülnek kukába, mert megromlanak.

Az ötletgazdák még csak 15 évesek, és már egy olyan startup alapításán törik a fejüket, amely a világ egyik legfeszítőbb környezeti problémájára reagál.
Ötletük a legváratlanabb pillanatban, gyakorlatilag a semmiből ugrott be nekik. Mint mondták, egyszer bementek egy pékségbe zárás után, és látták, hogy elég sok péksütemény megmaradt. Megkérdezték, hogy mit csinálnak a megmaradt termékekkel. Mint kiderült, egy részét ugyan hazaviszik, de a legtöbbet sajnos ki kell dobniuk. Ez inspirálta a fiatalokat.

A megmaradt ételt már nem kell a kukába dobni Fotó: Pixabay

Mobilalkalmazás is készül

A weboldal mellett hamarosan mobilalkalmazás is készül. A felületen a februári indulása óta már csaknem ezer felhasználó regisztrált.

Minden, az oldalra feltöltött ételért egy foodcoint lehet kapni. Jelenleg csak azt mutatja, hogy egy felhasználó mennyire adakozó, viszont később azt tervezik, hogy ezekért kuponokat és kedvezményeket lehet majd boltokban szerezni.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal felmérése szerint a magyarok fejenként évente 68 kilogramm élelmiszer-hulladékot termelnek, és ennek a mennyiségnek legalább a fele pazarlás.

  • A különleges applikációt itt lehet megtalálni.
Neked ajánljuk
Vizsláson maszkot osztanak minden háztartásnak Galaktikus geográfia a Csillagok háborúja mintájára (letölthető könyv) Az arckrémek után a zöldként hirdetett hajápolókat veszi górcső alá a hatóság Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam