2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Applikáció a városi emissziócsökkentés szolgálatában

Finnországban olyan applikációt hívtak életre, amely a felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát méri. A mobilalkalmazás játék is egyben: a jól teljesítő userek virtuális krediteket szerezhetnek, melyeket aztán fenntartható szolgáltatásokra tudnak beváltani. 

„Az applikáció valós időben, a sebesség alapján állapítja meg, hogy a felhasználó milyen közlekedési formát használ, és kiszámolja az adott utazással járó szén-dioxid-kibocsátást, a megtett távolságot és a felhasznált időt – magyarázza Anna Huttunen projektmenedzsert. 

Az olyan fenntartható utazási módok választásáért, mint a sétálás, a kerékpározás vagy a tömegközlekedés, a felhasználó virtuális krediteket kap, amelyeket az alkalmazás fenntartható szolgáltatásokat kínáló piacán tud beváltani.

A CitiCAP nevű alkalmazást szeptember óta tesztelik Fotó: uia-initiative.eu

A felhasználóknak egy minden héten újratöltődő, a város emissziócsökkentési céljaihoz igazított szén-dioxid-kibocsátási büdzséből kell megoldaniuk a közlekedést: a kassza az általuk választott utazási mód függvényében ürül. 

Jelenleg 300 önkéntes használja az applikációt, és a felhasználók száma folyamatosan növekszik. 

  • Az alkalmazást itt lehet letölteni.
Neked ajánljuk
Miért és hogyan soha-vissza-nem-térő lehetőség a világgazdaság fenntarthatóbbá tételére a koronakrízis A madarak azt csiripelik, érdemes a Chez Dodo édes meglepetéseit választani Már itthon is vásárolhatunk visszaváltható flakonban Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam