2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős drágulás nélkül zöldül az egyik legnépszerűbb építőanyag

Az építőipari cégek is igyekeznek csökkenteni a tevékenységük nyomán történő üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

A hagyományos beton homok, kavics, víz és cement keverékéből készül, az utóbbi alapanyag előállítása azonban meglehetősen környezetszennyező, az erre szakosodott iparág a globális szén-dioxid-kibocsátás nagyjából nyolc százalékáért felelős. Napjainkban több betongyártó vállalat is keményen dolgozik az évezredes múltú építőanyag megújításán – írja a The New York Times összeállítása alapján a G7.  

A kaliforniai Central Concrete például egy vegyipari vállalattal együttműködve kísérletezik a szén-dioxid betonba történő befecskendezésével.

A technológia jóvoltából az ipari tevékenység során koncentráltan keletkező szén-dioxidot az építőanyagban lehet megkötni, így a gáz nem kerülne a légkörbe.

Egy másik cég, a CarbonCure Technologies megoldásával ráadásul a beton minősége is javítható a hozzáadott folyékony halmazállapotú szén-dioxiddal, és valamelyest csökkenthető a szükséges cement mennyisége, ami az iparág előtt álló egyik legnagyobb kihívás. A Blue Planet fejlesztése ugyanakkor az erőművek füstjéből megkötött szén-dioxidból készíthető olyan mesterséges anyag, amivel a homok és a kavics helyettesíthető.

Betonadalékok a levegőből: a Blue Planet Forrás: Healthy Climate Alliance/youtube.com

Persze a cementgyártók is igyekeznek környezetbarát új termékekkel piacra lépni, miközben a betonipar hagyományosan igyekszik a cement használatát minimalizálni. A betonba kevert cement mennyiségének csökkentése ugyanis nemcsak a környezetvédelem, hanem a beton ára miatt is régóta fontos cél, mivel annak előállítása energiaigényes, és ezáltal drága, illetve környezetszennyező folyamat.

Szakértők szerint ugyanakkor egy csapásra nem fog megváltozni a betongyártás, inkább a lehetséges anyagkombinációk száma nő majd. Kérdés az is, hogy a környezetbarát építőanyagok árai meghaladják-e a hagyományos betonét, amivel kapcsolatban egyelőre biztató jelek mutatkoznak.

Neked ajánljuk
Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket Nem elég megvenni, használni is tudni kell az energiatakarékos gépeket
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam