2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Citizen science: lakossági részvétellel a szúnyogok és a járványok ellen

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont kutatói és a Koronamonitor oldal fejlesztőcsapata április 1-jén elindították a Szúnyogmonitor projektben fejlesztett weboldalukat, hogy a lakosság bevonásával térképezhessék fel az emberre veszélyes kórokozókat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok terjedését.

Magyarországon 50 őshonos csípőszúnyogfaj él, de az elmúlt tíz év során három új inváziós faj is érkezett. Ezek az emberre és háziállatra veszélyes kórokozókat terjeszthetnek.

A veszély felbecsléséhez pontos képet kell alkotniuk a tudósoknak a járványokat megelőző ökológiai folyamatokról. Első lépésként minden évben fel kell térképezniük az inváziós fajok elterjedését. Ebben kérik a lakosság segítségét.

A citizen science módszerét a nemzetközi tudományos terepen egyre többen alkalmazzák nagy mennyiségű adatok gyűjtésére.

A Szúnyogmonitor projekt kutatói tavaly is bevetették a módszert egy veszélyes szúnyogfaj megfigyeléséhez, akkor statikus térképen tudták végül bemutatni a faj elterjedését a lakosságtól kapott adatok (képek, begyűjtött példányok) validálása után.

Az ázsiai tigrisszúnyog legalább huszonkétféle arbovírust hordoz, ezek hazai megtelepedése már stabil szúnyogpopulációt feltételezne
Fotó: shutterstock.com

A projekt most a Koronamonitor weboldal adatvizualizációs fejlesztőcsapatának köszönhetően korszerű felületet kapott. Látványos infografika segítségével lehet térben és időben is nyomon követni az inváziós szúnyogfajok elterjedését és aktivitását.

A kutatók szerint fontos, hogy minél több ember használja a felületet, és hogy a szúnyogirtás tervezésekor is vegyék figyelembe a Szúnyogmonitor adatait.

A Szúnyogmonitor ökológiai koncepciója a megelőzés. Hogy ne csak a járvány kitörése után, hanem – a megfelelő ökológiai diagnózis alapján – már a járvány megjelenése előtt meg lehessen tenni a szükséges lépéseket.

„Ehhez mi, kutatók kevesen vagyunk, de mint tavaly kiderült, a jóakaratú állampolgárok viszont annál többen vannak” – emelte ki Garamszegi László Zsolt, az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója, a Szúnyogmonitor vezető kutatója.

A Szúnyogmonitor weblapja mellett egy mobilapplikációs (MosquitoAlert) felületen keresztül is be lehet szállni a kutatásba.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: elkh.org
Vissza
Hírfolyam