2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Google Maps a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért

A Google Maps hamarosan a kevesebb károsanyag-kibocsátással járó útvonalat fogja elsőként ajánlani a sofőröknek, akiket figyelmeztet majd az alacsony kibocsátási zónákra is. Emellett az alkalmazás összehasonlíthatóbbá teszi a különböző közlekedési alternatívákat is.

„A tervek szerint a térkép- és útvonaltervező szolgáltatás algoritmusa az ajánlott útvonal megtervezésekor az elérhető közlekedési adatok alapján figyelembe fogja venni azt is, hogy melyik útvonal a legkevésbé ártalmas a klímának, és azt fogja javasolni. A funkció hamarosan elérhető lesz az Egyesült Államokban, de bejelentésük szerint készülnek
a globális bevezetésére is”

– írja a BBC beszámolója alapján a 444.hu.

A sofőrök ezzel nem feltétlenül veszítenek majd sok időt, mert – ahogy Russel Dicker, a Google Maps, vagy magyarul Google Térkép termékfejlesztési igazgatója elmondta – a jelenleg ajánlott útvonalak körülbelül felénél eleve lenne olyan alternatíva, amelyik kevesebb kibocsátás mellett ugyanolyan vagy csak alig hosszabb ideig tartana.

A Google autója Bangkokban 2013-ban – Thaiföld fővárosa csak ebben az évben került fel a Térképre Fotó: Em7/Shutterstock.com

A szolgáltatás bevezetése után egyébként ugyan a leginkább környezetbarát útvonal lesz majd az alapértelmezett ajánlás, de ezt a funkciót a sofőr kikapcsolhatja. Amennyiben mégis a környezetbarát működési mód mellett dönt, a Google akkor is fel fogja hívni a figyelmét arra, ha van lényegesen gyorsabb útvonal.

Az alkalmazás ilyenkor a legfenntarthatóbb és a leggyorsabb útvonalnál is fel fogja tüntetni a kibocsátás várható mennyiségét is.

A Google gyalogos kameraoperátora az olaszországi Torinóban Fotó: MikeDotta/Shutterstock.com

Mivel több országban kijelöltek már alacsony kibocsátási övezeteket, ezért júniustól

a Google arra is figyelmeztetni fogja az autósokat, ha olyan zónát érintenek, ahol bizonyos típusú, nagyobb kibocsátású autók forgalmát már korlátozták.

A Google Maps ezenkívül szeretné jobban összevonni az autós utazás tervezését az egyéb közlekedési alternatívák tervezésével, ezek ugyanis jelenleg külön-külön érhetők el. A terv, hogy például egy adott útvonalon könnyebb legyen összevetni a gyalogos, biciklis vagy tömegközlekedést az autózással.

Neked ajánljuk
Mostantól az elkerülhetetlen repülőutakat is tudatosabban tervezhetjük A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket Nem elég megvenni, használni is tudni kell az energiatakarékos gépeket
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam