2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden, amit mindig is tudni akartunk a szénlábnyomszámolásról

Vécépapír vagy pelenka? Zoom vagy e-mail? Sör vagy tévé? Vajon egyiknek vagy másiknak nagyobb a szénlábnyoma? Nem is olyan egyszerű kérdések ezek, pedig ha nem tudjuk, milyen lemondással mennyi káros anyagtól kímélhetjük meg a Földet, nem lehetünk igazán eredményesek a személyes klímaharcunkban sem.

Az ipari forradalom kezdetétől a szén-dioxid-kibocsátás ugrásszerűen megnőtt, és folyamatosan növekszik ma is. Ha minden megy tovább az eddigi ütemben, 2100-ra a legoptimistább számítások szerint 1,7 Celsius-fokkal, a legpesszimistábbak szerint viszont akár 4,9 Celsius-fokkal is nőhet bolygónk átlaghőmérséklete.

Egy átlagos magyar kibocsátása valamivel több mint 5 tonna szén-dioxid évente – írja a Szabad Európa az Our World in Data adataira támaszkodva. Az EU-s átlag 7 tonna, az amerikai pedig több mint 16 tonna.

Az Ipsos közelmúltban készített felmérése rámutat, hogy az emberek igenis tisztában vannak az egyéni felelősséggel a klímaváltozás elleni harcban. Csak éppen nem mindig tudják jól felmérni, mi volna a leghatékonyabb módja a kibocsátás csökkentésének – hangsúlyozza a híroldal.

Ha nem tudjuk, minek mekkora a szénlábnyoma, nem lehetünk igazán tudatos fogyasztók Fotó: Pascal König képe a Pixabayen

A szénlábnyom olyan mutató, amely közelítő becslést ad egy tevékenység, termék vagy vállalat és így tovább... károsanyag-kibocsátásának mennyiségéről. ​A Szabad Európa által készített nagy szénlábnyomkvízzel most bárki tesztelheti, hogy mennyire közelítenek a valósághoz az egyes dolgok szénlábnyomáról alkotott feltételezései. (Forrásul a lap Mike Berners-Lee How Bad are Bananas? című könyvét használta.)

A cikk, melyben a kvíz megtalálható, ide kattintva elérhető. Ha nem ment olyan jól, a kvíz alatt infografikák segítenek tájékozódni a kérdésben.

Neked ajánljuk
Újra elektromos tesztbuszok köröznek Budapesten Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: szabadeuropa.hu
Vissza
Hírfolyam