2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mobiloddal a folyókért és patakokért

Világszerte egyre több vízfolyás szárad ki – a jelenség mögött húzódó folyamatok tanulmányozására jött létre a nemzetközi DRYvER projekt. A kutatáshoz azonban minél több adatra van szükség, erre nyújt megoldást a Citizen Science módszere: a tudósok azt kérik, hogy a lakosság is szálljon be az adatgyűjtésbe egy mobilapplikáció révén.

A DRYvER projekt a Horizon 2020 kutatási projekt keretében 16 ország kutatóit köti össze – számos európai ország szakemberei mellett brazil, bolíviai, ecuadori, egyesült államokbeli résztvevőket is. Magyarországot a PTE TTK Biológiai Intézet Hidrobiológiai Tanszéke és dr. Csabai Zoltán tanszékvezető képviseli.

Segíts, hogy segíthessünk! – Szállj be a kutatásba, töltsd le a DRYRivERS mobiltelefonos alkalmazást, és gyűjts minél több adatot a kisvízfolyások védelme érdekében!

– szól a kutatók felhívása.

Az adatgyűjtésben részt venni vágyó civilek számára létrehozott mobiltelefonos alkalmazást itthon 2021. október 5-én mutatta be dr. Csabai Zoltán a PTE TTK Kari Tanácsteremben.

Kiszáradó patakok: mit tehetünk? – A PTE Hidrobiológiai Tanszék szerepe a DRYvER projektben Forrás: Hidrobiológiai Tanszék PTE/YouTube.com

A DRYRivERS applikációval a jövőben létrejön az első, a kiszáradások valós idejű megfigyelésein alapuló hálózat, amely egyéb megfigyelésekkel kiegészülve adja majd a kiszáradó vízfolyáshálózatok európai atlaszát. Az adatok kritikus tömegének elérése után olyan modellek készülhetnek, amelyek képesek előre jelezni a klímaváltozás és a vízhasználat patakokra és folyókra gyakorolt hatásait – olvasható az alkalmazás minél tágabb körű használatának előnyeiről a PTE TTK honlapján.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból, a letöltési linkek és használati útmutatók a projekt weboldaláról is elérhetők.

„A Mecsekben is sajnos egyre több száraz medret látunk” – mondta dr. Csabai Zoltán az applikáció bemutatóján. A képen egy szárazság miatt elapadt patak látható 2020-ban, a Hosszúhetényhez tartozó Kisújbánya közelében Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az alkalmazás használata nagyon egyszerű. Nincs is másra szükség, mint

  1. megadni a helyet,
  2. kiválasztani a mederben tapasztalható aktuális állapotot (áramló víz, különálló medencék vagy száraz patakmeder),
  3. és készíteni egy fotót.

Ha éppen nincs lefedettség, a felhasználó akkor is el tudja menteni a friss adatokat, és később feltöltheti azokat az adatbázisba – részletezi az applikáció használatát a pecs.hu oldal

A nyílt forráskódú DRYRivERS alkalmazás használata egyszerű és gyors Forrás: DRYvER_H2020/YouTube.com

A DRYRivERS alkalmazással rögzített minden megfigyelés nyilvánosan elérhető a DRYvER projekt honlapján.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: pecs.hu
Vissza
Hírfolyam