2019. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Vegyél számba! A ronda zöldség is lehet finom

Tudta, hogy évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki csupán esztétikai okokból? Ezért is döntött úgy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy a zöldség-gyümölcs pazarlása ellen elindítja  a „Vegyél számba!” elnevezésű szemléletformáló kampányát. 

Tudatos vásárlás 

Vízlelőhellyé váltak Magyarország felelős vendéglátóhelyei

A Műanyagmentes júliussal párhuzamosan – és ahhoz szorosan kapcsolódva – elindult a (V)ízlelőhely-kampány. A mozgalomhoz több vendéglátóegység is csatlakozott: ezeken a helyeken teljesen ingyen feltölthetjük a kulacsunkat. 

Tudatos vásárlás 

Minek annyit mosni?

Nem csak a háziasszonyok álma a soha ki nem ürülő szennyeskosár: a sok mosás ugyanis mindamellett, hogy az időnket, a pénzünket és az energiánkat is rabolja, még a környezetünknek sem tesz jót. Most ahhoz adunk tippeket, hogyan mosson kevesebbet.

Tudatos vásárlás 

Műanyagmentes július: így vásároljunk tudatosan

Nyolc évvel ezelőtt indult hódító útjára a műanyagmentes július elnevezésű  kezdeményezés, melynek alapötletével az ausztrál Plastic Free Foundation állt elő. Az akció azóta 170 országban könyvelhetett el sikereket, köztük Magyarországon is. Mutatjuk, hogyan érdemes vásárolni a plasztikmentes hónapban. 

Tudatos vásárlás 

Gondolta volna? A magyarok többsége akár felárat is fizetne a zöldebb energiáért

A megkérdezett lakossági fogyasztók háromnegyede tervezi, hogy megújuló energiát hasznosító berendezést telepít otthonába, ráadásul többségük még többet is tenne az éghajlatváltozás negatív hatásai ellen – derül ki az MVM Zrt. több mint 30 ezer válaszadó véleményén alapuló Nagy EnergiaTesztjéből.

Tudatos vásárlás 

Tudod, miért jó a fair trade csoki?

A munka több mint kétharmadát végzik, de csak a jövedelem negyedét kapják az asszonyok az átlagos elefántcsontparti kakaóültetvényeken. A fairtrade csokoládéba harapva viszont nyugodt lehet a lelkiismereted.

Tudatos vásárlás 

Catering műanyag hulladék nélkül

A nyár beköszöntével eljött az esküvőszezon, a családi összejövetelek és a baráti piknikek ideje. Ebben az időszakban megnő az igény a catering szolgáltatásokra, legyen szó ételrendelésről vagy hulladékmentes piknikezésről, itthon már egyre több cég foglalkozik a környezetbarát terítékekkel és a fenntartható ételszervírozással.

Tudatos vásárlás 

Minek mennénk fűszerért a boltba, ha otthon is termeszthetjük?

Miért kellene boltból beszerezni minden fűszert, ha némelyiket akár otthon is termeszthetjük? Ezzel nemcsak a pénztárcánknak teszünk jót, de a felesleges hulladéktól is megkímélhetjük a környezetünket. Mutatjuk, hogyan érdemes belevágni!

Tudatos vásárlás 

Íme az ehető csomagolópapír

Mezőgazdasági hulladékból készült, alkalmas az ételek tárolására, szendvicset csomagolhatunk bele vagy zacskóként is használhatjuk – ez a Scoby, modern korunk egyik legzöldebb csomagolópapírja, amely annyira ártalmatlan, hogy akár meg is ehetjük. 

Tudatos vásárlás 

Íme az ország egyik legzöldebb zöldségese

Az algyői Családi Zöldséges üzlete néhány aprónak látszó, ám annál fontosabb lépéssel kezdett el küzdeni a pazarlás ellen: a tulajdonosok ugyanis békés harcot indítottak a nejlonzacskók ellen. Az ökoakció pedig a vártnál is nagyobb sikert hozott.

Tudatos vásárlás 

A hazai divatiparban is trendi a fenntarthatóság

Sokak számára ma már nemcsak a termék minősége, külleme és ára, hanem annak környezetre gyakorolt hatása is sokat nyom a latban, mielőtt vásárolnának. A GLAMI második Fashion (Re)search kutatásából ugyanis kiderült, hogy egyre többen keresik a környezetbarát anyagokat.

Tudatos vásárlás 

MNB: hasznos beavatkozás a népegészségügyi termékadó

A nagy mennyiségben károsnak tekinthető hozzávalókat tartalmazó termékekre kivetett hazai népegészségügyi termékadó (NETA) indokoltságának gazdasági és egészségügyi magyarázatát, illetve a külföldi példákat mutatja be az infostart.hu vendégcikkének első részében Berta Dávid és Asztalos Péter, a Magyar Nemzeti Bank két munkatársa.

Tudatos vásárlás 

Csak papírba csomagolt alma

Elindította első, tisztán papírcsomagolásban forgalomba kerülő almaszállítmányát a dél-tiroli VOG konzorcium. A cégcsoport élen jár a környezetkímélő módszerek alkalmazásában, új gépsorukon bioalmát csomagolnak négyesével a papírtálcákba. A VOG régóta keresi a lehetőségeket az eldobós műanyag csomagolás kiváltására biológiailag lebomló, komposztálható vagy újrafelhasználható anyagokkal.

Tudatos vásárlás 

A magyar vásárlók is vevők a zöld termékekre

A magyarok 42 százaléka saját elmondása szerint hajlandó többet fizetni a környezettudatos termékekért, nagy részük akár 10-30 százalékkal többet is, mint egy hagyományos termékért.

Tudatos vásárlás 

Az eperrel, a görögdinnyével és a paprikával is csalnak, hogy az magyar

Az eper mellett a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat. Egy epertermelő szerint a piacon sokak szeme láttára csomagolják át a görög és spanyol epret „magyarrá”. Van pár megoldás arra, hogyan ne legyen átverve a vásárló.

Tudatos vásárlás 

Fenntartható és menő: megunt ruhák új élete

Magyar hölgy a kitalálója annak a Svédországból importált magyar ruhacsereprogramnak, amely újrahasználaton alapuló, fenntartható, s ennek köszönhetően olcsó kincslelőhely is.

Tudatos vásárlás 

Ezért kell elolvasni a termékcímkét

A címkézésért senki nem rajong, kivéve, ha élelmiszerről van szó – állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A FAO szerint a címkék garanciát nyújtanak arra, hogy tudjuk, mit vásárolunk.

Tudatos vásárlás 

Egyre több a fair trade termék Magyarországon (videó)

A méltányos kereskedelmi termékek (fair trade) megvásárlásával a földeken dolgozóknak több pénz marad a zsebében. A világban óriási mértékben nőtt a fair trade termékek iránti kereslet, s a magyar érdeklődés meghaladja a nemzetközit. Erről beszélt az ATV műsorában Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének elnöke.

Tudatos vásárlás 

YouTyúk: bérelj tyúkot a fővárosból!

Emlékszel még, milyen volt a nagyi tyúkudvarából a tojás? Na, a YouTyúk pont olyat szállít kéthetente, ha tőlük rendelsz. Az ötlet pofonegyszerű, a vevők imádják: gyógyszer- és szintetikusanyag-mentes tojások szabadtartású tyúkoktól, a fővárosiak serpenyőjébe. Az alapító-tulajdonos, Balogh Ákos beszélt a motivációról, az indulásról és a tervekről.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Egyre tudatosabbak a magyar vásárlók

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket, sikeresen. A V4-ek nagy sikere, hogy az EP döntése alapján kiiktatják a kettős minőségű termékeket, így a visegrádi négyek országaiba is eredeti minőségű termékek kell hogy érkezzenek.