2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Fenntartható termékekkel bővít a dm

A drogérialánc a vásárlók elvárásait figyelembe véve a higiéniai termékek, a szépségápolás és háztartási cikkek esetében is igyekszik polcain minél több, a környezettudatosság szempontjainak megfelelő terméktípust és márkát elérhetővé tenni.

Tudatos vásárlás 

Már tízezren álltak ki a javításhoz való jog mellett

Újabb mérföldkőhöz ért a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetségének kampánya, amelynek célja a hatékony fellépés a tervezett elavulás ellen, valamint elektronikai eszközeink élettartamának a megnövelése. Június harmadikán átlépte a tízezret a petíció aláíróinak száma. 

Tudatos vásárlás 

Megújul a tudatos divatbarátok magyar platformja

A Liverobe 2.0 célja a second hand népszerűsítése, valamint helyi butikok, feltörekvő dizájnerek támogatása.

Tudatos vásárlás 

Mit takar valójában az a bűvös bio felirat?

Miért is jó, ha a zöldség bio? Nem permetezték? Vagy ennél többről van szó? Esetleg permetezhették, csak éppen nem túl veszélyes szerekkel? Vagy az egésznek semmi köze a permetezéshez?

Tudatos vásárlás 

A fenntartható divat szerelmesei szívesen vesznek „zsákbamacskát”

Legalábbis Amerikában, ahol egy startup nagyobb léptékekben is igyekszik meghonosítani a használt ruhákból összeállított meglepetéscsomagok árusításának eddig szűk körben elterjedt gyakorlatát.

Tudatos vásárlás 

A tartós az igazán trendi

A zero waste, avagy hulladékmentes életmódban a tartós tárgyaknak, termékeknek hatalmas a szerepük, az egész filozófia egyik alapkövét jelentik.

Tudatos vásárlás 

Nyers, fagyasztott, konzerv... Milyen zöldség kerüljön a kosarunkba?

Széles körben tartja magát az a vélekedés, hogy a konzerveknek és a fagyasztott élelmiszereknek kisebb a tápértékük. Sokan még a tudatosan táplálkozók közül sem tudják, hogy számos zöldség esetében még jobban is járhatunk a főttel és a fagyasztottal, mint ha „frissen”, nyersen fogyasztanánk.

hvg.hu
Tudatos vásárlás 

A nagy éttermi adagok nem csak az alakunk rovására mennek

Ha kisebb adagokat adnának a vendéglátóhelyeken, nem lenne ennyi élelmiszer-hulladék.

Tudatos vásárlás 

Bútorozz össze a fenntarthatósággal!

Egyre többen törekszünk rá, hogy a csomagolásmentes bevásárlást, a lassú divat szellemiségét a mindennapjaink részévé tegyük. A ritkább, de annál nagyobb anyagi áldozattal járó, és hosszabb távra szóló beszerzéseknél is érdemes szem előtt tartanunk a tudatosságot. Mire figyeljünk például a bútoraink lecserélésénél?

Tudatos vásárlás 

Az áruházláncok az importáruk favorizálásával tönkreteszik a magyar élelmiszeripart (képgalériával)

Ahogy hazánk, más országok is lépéseket tesznek gazdaságuk védelme érdekében. Különösen fontos ez azon élelmiszeripari termékekre, melyeket Magyarországon magyar emberek magyar alapanyagokból állítanak elő. Egyes szakmai szervezetek azonban több boltban még mindig túl magasnak találják a külföldi árucikkek arányát. Most az ilyen esetekben hatósági fellépést fontolgatnak.

Tudatos vásárlás 

Fogas kérdések, fenntartható válaszok

A fogkrémekre és a fogkefékre is létezik környezettudatosabb alternatíva a műanyag csomagolásúaknál.

Tudatos vásárlás 

Vesszen a szennyes és a szennyezés

Hosszú kutatás és fejlesztés után került gyártásba egy új magyar környezetbarát tisztító- és mosószercsalád.  

Tudatos vásárlás 

A zöld hajmosás előnyeit teszteli a Tudatos Vásárlók Egyesülete

Amikor sampont választunk, nem csak az dől el, mennyire lesz fényes, jól ápolt és illatos a hajunk. A samponon áll az is, mennyivel szaporítjuk a több száz évig nem lebomló műanyaghulladék mennyiségét Földünkön. A TVE Öko-hajmosás kihívásában részt vevők kideríthetik, milyen ritkábban, szilárd samponnal vagy éppen samponszappannal hajat mosni!

Tudatos vásárlás 

Nem minden zöld, ami harsány

Ruhavásárláskor is mindig győződjünk meg arról, hogy a megvenni készült darab valóban természetes és fenntartható, vagy csak „zöldre festett”, vagyis csak látszólag, a reklám erejéig zöld.

Tudatos vásárlás 

7 dolog, amiről felismerhető egy megbízható élelmiszerwebshop

Szeretnénk, hogy minél többen vásároljatok megbízható, azaz fenntartható, etikus, bio, helyi forrásból származó élelmiszert. De hogyan ismerhetjük fel, hogy tényleg jó helyen járunk? A Tudatos Vásárlók Egyesülete összeszedte, honnan ismerhetjük föl vásárlóként, hogy az élelmiszer-webáruház, ahol vásárolni akarunk, megbízható-e. (Kép: publicdomainpictures.net)

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Hazai és fenntartható

Egyre több magyar tervező és márka számára fontos, hogy divatcikkeit hazai alapanyagokból, a fenntarthatóság egyéb szempontjait is fegyelembe véve hozza létre. Íme, egy impozáns lista a környezetbarát divat magyar képviselőiről Mengyán Esztertől. (Kép: hellobotanika.com)

holyduck.com
Tudatos vásárlás 

Az ökocímke útba igazít

Az ökocímke arra szolgál, hogy felismerhetővé váljon a környezetbarát termék. Tudományos háttér és szigorú ellenőrzés áll mögötte, így segíti elő a felelősségteljes, környezettudatos vásárlói döntéseket.

Tudatos vásárlás 

Vess tervszerűen véget az impulzusvásárlásnak

A felmérések szerint az összes bolti költés több mint kétharmada impulzusvásárlás, vagyis a vásárlói döntések többségét ma már nem a szükség irányítja – sokkal nagyobb szerepet játszanak a különböző marketing- és értékesítési fogások.

Tudatos vásárlás 

Mi a helyzet a bevásárlótáskákkal?

Amerikában a vásárlók és számos bolt is újra az eldobható plasztikszatyrok felé fordult. Pedig a többször használatos bevásárlótáskák – rendszeres tisztítás mellett! – nem jelentenek nagyobb veszélyt.

Tudatos vásárlás 

Otthonunkba zárva is zöldülhetünk

A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány önkéntesei arra használják a karanténban töltött időt, hogy a környezetbarát életmód elsajátítását segítő közösséget építsenek.