2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Létezik környezetbarát szemeteszacskó?

Létezik fenntartható alternatívájuk azoknak a műanyag zsákoknak, amikbe a konyhában, a szobában gyűjtjük a hulladékot, aztán azzal együtt dobjuk ki a kukába? A kérdésnek olvasói felvetésre a Veol járt utána.

Tudatos vásárlás 

„Divatosan a környezetért” – szemléletformáló dizájnervásár kezdődött

A Fashion Revolution Hungary és a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület edukációs programjának támogatására létrejött dizájnervásáron lokális és fenntartható divatmárkák vesznek részt.

Tudatos vásárlás 

Néhány kattintás a papírtakarékosság, a spórolás és egy jó ügy szolgálatában

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. ügyfelei az e-számlára váltással most nemcsak papírt és pénzt takaríthatnak meg, de egy beteg gyermek legfőbb kívánságának teljesüléséhez is hozzájárulhatnak. 

Tudatos vásárlás 

Házhoz jön a piac

Ma már több helyről is lehet rendelni megbízható termékeket kistermelőktől.

Tudatos vásárlás 

A Media Markt és a Tudatos Vásárlók egyesülete segítségével könnyebben találhatunk rá a tartós termékekre

A minőségi, ezért hatékony és hosszú élettartamú termékek választásával nem csak a pénztárcánkkal teszünk jót – az elektronikai hulladékok mennyiségét és a használhatatlan termékek legyártásához kapcsolódó pazarlást és szennyezést is visszafoghatjuk. Ehhez nyújtanak támpontot a terméktesztek.

Tudatos vásárlás 

A laboratóriumban is bizonyítottak: a hiteles környezetbarát termékek hatékonyan tisztítanak

„Gyenge, tovább tart vele a takarítás, és még ráadásul drága is” – így vélekedik a hazai lakosság a környezetbarát tisztítószerekről. Hogy ez csak városi legenda, azt a Tudatos Vásárlók Egyesületének laboratóriumi tesztjei bizonyítják, amelyekben több mint 60 mosószer és kézi mosogatószer hatékonyságát vizsgálták.

Tudatos vásárlás 

Ha nem a gyártókon, hanem a fogyasztókon múlna, kevesebb elektromos hulladék keletkezne

A Klímapolitikai Intézet és a Századvég együttműködésében készült reprezentatív kutatás alapján a fogyasztó- és környezetvédelmi szempontból egyaránt aktuális probléma a tervezett elavulás.

Tudatos vásárlás 

Március 15-e nem csak a forradalom emlékezetéről, a fenntartható vásárlásról is szólt

A világon 1983 óta március 15-én ünneplik a fogyasztók világnapját. Ez Magyarországon azonban még csak most terjed el a köztudatban.

Tudatos vásárlás 

Egy ötletes licit a jó ügyek és a fenntartható öltözködés jegyében

Az Adománytaxi első online ruhaaukcióján izgalmas vintage darabokra tehetünk szert, támogathatunk egy fontos célt, bónuszként pedig jó ügyekért dolgozó szervezetek munkáját és képviselőit is megismerhetjük.

Tudatos vásárlás 

Cruelty Free minősítést kapott a Garnier

A L’Oreal-csoporthoz tartozó Garnier egyike a legnagyobb és legerősebb globális jelenléttel rendelkező márkáknak, amelyek a Leaping Bunny program keretében megkapták a Cruelty Free International minősítését.

Tudatos vásárlás 

Az okostelefon javíttatása jutányos és környezetbarát beruházás

Az iFixit szakmai oldal minden évben megvizsgálja a mobiltelefonok javíthatóságát. A Fairphone volt az első, ami a maximális 10 pontot kapta – a többi készülék átlagosan 3-5 pontot szerez a teszten. Ennek ellenére a jobb minőségű telefonok esetében mindenképp érdemes tenni egy próbát.

Tudatos vásárlás 

Mi különbözteti meg a magas minőségű ruhadarabokat a silány termékektől?

Ahhoz, hogy sokáig és szeretettel tudjunk viselni egy adott ruhadarabot, két dologra van szükség. Egyrészt persze nem mindegy, mennyire vigyázunk rá, hogyan mossuk, milyen gondosan ápoljuk vagy hogyan tároljuk. Másrészt nem árt, ha az adott ruhadarab kiváló minőségű. Szerencsére a minőségi és silány ruhadarabok közötti különbség felismerését meg lehet tanulni.

holyduck.hu
Tudatos vásárlás 

Mire figyelnek a magyarok a termékek kiválasztásakor?

Mennyire nézzük meg a választott termékek címkéjén az összetételt? A jó ár vagy a minőség fontosabb? Az OTP Bank kutatása az általános fogyasztási attitűdöket, preferenciákat vizsgálta.

Tudatos vásárlás 

Mikor érdemes a fenntartható megoldásra váltanod?

Ahogy a környezettel kapcsolatos tudatosság növekszik, úgy lepik el a (látszólag) zöld termékek a polcokat. Mielőtt szemezgetni kezdünk velük, alaposan gondoljuk át, mi az, amire feltétlenül szükségünk van. Meglévő tárgyainkat csak indokolt esetben cseréljük le – így lesz a vásárlásunk igazán környezetbarát.

Tudatos vásárlás 

Kézenfekvő ötlet a környezettudatosság jegyében

A fenntarthatóság jegyében már szétszerelési útmutatót is biztosít az IKEA. A vállalat a költözőket, a használt bútorukat eladásra kínálókat vagy csak a lakást, irodát átrendezőket segíti az egyszerű segédlettel.

Tudatos vásárlás 

Ragasztóból is létezik zöld választás

A Henkel újragondolta jól ismert Pritt ragasztóstiftjét. A továbbfejlesztett formula 97%-ban természetes összetevőkből áll (beleértve a vizet), míg a stift külső része akár 65%-ban posztindusztriális újrahasznosított műanyagokból készül.

Tudatos vásárlás 

Kölcsönözhető csomagolással keresi a tudatos vásárlók kegyét egy cseh kozmetikai márka

Az Ace of Air névre keresztelt szépségmárkát január végén indította el egy korábbi cseh szupermodell, Petra Němcová és társa, Stephanie Stahl. A cég a termékeket kizárólag kölcsönözhető csomagolásban kínálja.

Tudatos vásárlás 

Elkészült a magyar rezsimentes ház

Mivel jószerivel nincs ökolábnyomuk és megújuló energiát hasznosítanak, a globális felmelegedés elleni harcban az aktív házak szerepe egyre jobban fel fog értékelődni – vallja az önfenntartó Noah-házak megálmodója, Blaskovich Ákos.

Tudatos vásárlás 

Lassan nő a ruhajavítás népszerűsége

Magyarország egyik legismertebb túrabolthálózata, a harminc éve alapított Mountex tavaly tavasszal egy ruhakereskedőtől szokatlan kísérletbe kezdett: a budapesti Lehel tér közelében működő üzletük közepén létrehoztak egy javítósarkot, ahol nadrágokat, pólókat vagy kabátokat foltoznak, szűkítenek, rövidítenek vagy éppen cipzárt cserélnek. A kezdeményezés a vártnál is népszerűbbnek bizonyult.

Tudatos vásárlás 

Tudatosabban védik telefonjukat a hazai mobilozók

A rendszerint komoly értéket képviselő telefonok fizikai védelméről szinte kivétel nélkül mindenki igyekszik valamivel gondoskodni. Az eszköz élettartamának meghosszabbításával, a javítás vagy az újabb vásárlás megelőzésével pedig nem csak a pénztárcánknak, a környezetnek is kedvezünk.