2018. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Tudatos vásárlás 

Eladási trükkök a pénztárzónában

„Csak még ezt a kólát, ha már itt van!” Ismerős mondat a kasszánál kígyózó sorra gondolva? A pénztárak közvetlen közelében is nagy mennyiségben találunk termékeket: a területnek különösen magas a marketingértéke, mert a vevő sorban állás közben hosszan időzik a kasszánál. A pénztár környéke így egyrészt jelentős reklámhordozóként működik, másrészt az impulzív vásárlások fő terepe lett.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Áruházi polctrükkök, amelyekkel érdemes tisztában lenni

Miért van az, hogy bizonyos termékeket nem találunk meg az üzletekben, míg mások rögtön feltűnnek, szem előtt vannak? A nagyobb bevásárlóközpontokban számos furfangos trükköt alkalmaznak a termékek elhelyezésére azért, hogy a vásárlók lehetőleg azokat a termékeket vegyék, amelyeken a kereskedő a legtöbbet keresi.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Mi lesz velem, ha E-számot eszem?

Jelenleg az EU-ban több mint 300 E-számmal ellátott adalékanyag használata engedélyezett az élelmiszerekben. Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ezek olyan élelmiszer-adalékanyagok, amelyeket élelmiszer-technológiai célok miatt adnak az élelmiszerekhez, de azért nem is fenékig tejfel a helyzet.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Nulla hulladék és „vásárláskerülés” – egy kanadai család példája

A hulladékcsökkentő, fogyasztásellenes életmód kialakítása nem megy egyik napról a másikra. Az alábbiakban egy olyan kanadai családról olvashatunk, amely az út elején jár.

Tudatos vásárlás 

Áruházi polctrükkök, amik túlfogyasztáshoz vezetnek

Egy bevásárlás során a kosárba pakolt holmik 40 százaléka impulzusvásárlás, azaz előre nem tervezett vásárlás eredménye. Az üzletek számos olyan polctrükkel élnek, amelyek következtében olyasmit is megveszünk, amire valójában nincs is szükségünk. Kis odafigyeléssel azonban kivédhetjük a túlfogyasztásra ösztönző trükköket.

Tudatos vásárlás 

Mikor búcsúzz el nyugodt szívvel mosógépedtől?

A mosógépek otthonunkban az erőforrás-intenzív gépek közé tartoznak. Használatuk elektromos áram, víz, tisztítószerek fogyasztásával is jár. Éppen ezért környezetileg rendkívül fontos kérdés: megéri még megjavíttatni, vagy jobb lecserélni őket? És ha csere, a környezeti terhelést tekintve melyik a legjobb pillanat?

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Viszlát, nejlonzacskó! – csomagolásmentes bolt Újlipótvárosban

Kézműves joghurtok zárható üvegedényekben, zab-, rozs-, árpapehely, köles, kukoricadara nagy méretű tárolókban, gyógy-, gyümölcs-, fekete és zöld teák fémdobozokban, hidegen sajtolt olajok, péksütemények, házi készítésű szörpök és lekvárok sorjáznak katonás rendben a Ligeti Bolt fehér polcain. Bár a helyiség nem túl nagy, a hátsó részében egy kis kávézó is helyet kapott. Magyarország egyetlen csomagolásmentes üzlete és kávézója alig két hete nyitott az újlipótvárosi Kresz Géza utcában. 

Tudatos vásárlás 

Természetes festékek húsvétra

A környezetbarát húsvéti készülődés része, hogy a tojásokat természetes anyagokkal festjük színesre. Színes a paletta, hogy mennyi zöldség vagy gyümölcs héja és leve használható fel tojásfestésre: gránátalma, vöröshagyma, cékla, zöldhagyma, paprika, narancs, citrom, sárgarépa, zellermag, kömény, citromfű, petrezselyem, kapor, dió, fekete tea, vörös áfonya, fekete ribizli, áfonya.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Mit jelent a „természetes” és az „organikus” felirat?

Manapság egyre több embert foglalkoztatnak a testápoló termékekben lévő káros anyagok. Ezért egyre több cég tünteti fel termékein a „természetes”, „természetes alapú”, „bio” feliratot.  Mit jelent ezek esetében a „bio”, „természetes” megjelölés? Hogyan tudunk megbizonyosodni arról, hogy ezek a termékek tényleg azokat az összetevőket tartalmazzák, melyeket feltüntetnek rajtuk? Van-e egyáltalán természetes megfelelőjük az eddig használt vegyi anyagoknak?

Tudatos vásárlás 

Plüssfigurák hozzáadott értékkel

A segítő vásárlás azt jelenti, hogy egy olyan minőségi terméket vásárolunk, amelyet a munkaerőpiacon nehezen elhelyezkedni tudó munkavállalók készítettek. Így segítünk abban, hogy dolgozhasson, közösségben élhessen, csakúgy, mint bárki más. A Gond-viselés Nonprofit Közhasznú Kft. 1993 óta segíti a fogyatékkal élő fiatalokat, hogy megélhessék a munka örömét.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Már több mint egymillióan futnak az Adidas innovatív újracipőiben

Az Adidas bejelentette, hogy már több mint egymillió darabot adtak el az Ultraboost X Parley futócipőkből, amelyekhez a tengerekből kinyert újrahasznosított műanyag szolgáltatja az alapanyagot. Ebben a Parley Ocean Plastic T nevű környezetvédelmi szervezet van segítségükre. Az együttműködésnek köszönhetően válhatnak az óceánokból kinyert PET-palackok és más kidobott műanyagok olyan újrahasznosított polimerszálakká, amelyeket felhasználnak az innovatív futócipők készítésénél.

Tudatos vásárlás 

Kontaktlencse vagy szemüveg?

A kontaktlencse hordásakor műanyaghulladék keletkezik. A csomagolás, amelyben érkezik, a tisztítófolyadék doboza, a lencsék tartója és maga a lencse is rövid idő alatt a kukába kerül. Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a hulladék mennyiségét?

Tudatos vásárlás 

Hogyan induljunk el élelmiszert vásárolni?

A táplálkozásnak – amelyet a magyar nyelv oly gyönyörűen fejez ki – az az elsődleges funkciója, hogy mindazzal a fontos tápanyaggal ellássa a szervezetünket, amely a megfelelő, harmonikus működéshez szükséges. Ezek szűken a makrotápanyagok, a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok, vitaminok. Az alábbi videóban dr. Füzi Ritától, az élelmiszer szaktudomány egyetemi doktorától kaphatunk jótanácsokat a tudatos vásárláshoz, amelynek első pontja: ne induljunk el otthonról bevásárlólista nélkül.

Tudatos vásárlás 

Mikor ideális lecserélni háztartási gépeinket?

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának tavaly kiadott jelentése fontos kérdésekre ad választ: meddig kéne használnunk a laptopot, a tévét, a mobiltelefont? Mikor érdemes még javíttatni, és mikor érkezik el a pillanat, amikor környezetileg már nagyobb teher a régi hűtőszekrényünk működtetése, mint ha újat vásárolunk?

Tudatos vásárlás 

Egy háztartásban a zölddel - zoldbolt.hu

Egy termék környezetbarát tulajdonságát nem egyszerű megállapítani, hiszen figyelembe kell venni a gyártás módját, a csomagolás milyenségét, a használat módját, valamint a használat utáni sorsát is az adott terméknek. A zoldbolt.hu honlapon olyan termékeket ajánlanak a szépségápolástól kezdve az élelmiszereken át az otthonig és kertig, amely még azt is pontosan megmagyarázza, hogy „mitől zöld” egy bizonyos termék.

zoldbolt.hu
Tudatos vásárlás 

Reklámtrükkök ábécéje: de hát szabad vagy!

Tucatnyi tanulmány bizonyítja, hogy egy igen egyszerű kifejezéssel (100% free – 100% szabad vagy) megsokszorozható a meggyőzőerő. A reklámszakma is előszeretettel alkalmazza ezt a fogást, és tényleg működik, hiszen arra játszik rá, hogy mindenki szeretne tudatos, felelősségteljes vásárló színében feltűnni.

Tudatos vásárlás 

Tények a Fairtrade nádcukorról

Az évi 175 millió tonna cukor előállításának a legfőbb alapanyaga a cukornád, amelyet a cukorrépa követ a második helyen. A cukornád jelentős részét a fejlődő térségek gazdálkodói termesztik. Tények, érdekességek, amelyeket nem gondoltál volna a cukorról.

Tudatos vásárlás 

Hazai termékek vásárlása

Ugye, milyen jó érzés, amikor mi, magyarok büszkék lehetünk közös sikereinkre, a hazai eredményekre? Ám a magyar termékekre már kevesebb figyelmet fordítunk. Országunk kiváló adottságait ismerve sokan azt gondolják, hogy élelmiszeriparunk önellátó. Pedig a számok mást mutatnak. E rövid, 2011-ben készült kisfilm azt mutatja be, hogy milyen sokat számít, ha „Magyar Termék” védjeggyel ellátott termékeket vásárolunk.

Tudatos vásárlás 

A tudatos vásárlók 12 pontja Novák Péterrel

Mi, tudatos vásárlók megpróbálunk túltekinteni a reklámok ködfüggönyén, és elgondolkodni azon, hogy mit is teszünk akkor, ha ezt vagy azt a terméket megvásároljuk. E rövid, közel 3 perces kisfilm (amelyet a Tudatos Vásárlók Egyesülete a KultúrParttól kapott ajándékba) a tudatos vásárláshoz ad jótanácsokat Novák Péter által. 

Tudatos vásárlás 

Fair rendőrség cukros egérrel

Nem mindennapi vállalkozásba fogott 2012-ben Susanne Jordan, a németországi Nager IT startup cég alapítója. Az általuk gyártott számítógépes egér nemcsak ún. bioműanyagból készül, de a világ egyik első, részben fair elektronikai terméke.