2019. február 17., Donát
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Itt van a legtöbb sugárzást kibocsátó mobilok listája

Habár egy tavalyi tanulmány szerint a mobiltelefonok rendszeres használta nem okoz rákot, ez nem gátolja meg a Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatalt (Bundesamt für Strahlenschutz) abban, hogy folyamatosan számon tartsa, a különböző készülékek milyen mértékű sugárzást bocsátanak ki.

Tudatos vásárlás 

Valentin-napon most inkább a Földet szeressük

Nyakunkon a Valentin-nap, az üzletek és a virágboltok már felkészültek a rohamra. Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak kedvesüknek az emberek. Ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen – különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, amely az ajándékozás kapcsán keletkezik.

Tudatos vásárlás 

Mi mindent lehet készíteni a fölöslegesnek vélt törkölyből?

Évről évre egyre több borásszal, pincészettel sikerül együttműködnie a Zero Hero csapatának. Olyanokkal, akik felismerik, hogy a felesleges hulladékfelhalmozás helyett értékes termékeket is elő lehet állítani a szőlőtörkölyből.

Tudatos vásárlás 

Teszt: melyik a legjobb fehérjeszelet?

14 kereskedelmi forgalomban kapható fehérjeszeletet tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a rajtuk lévő termékcímke alapján. Kiderült, hogy sokukban sok a só és a cukor, és van olyan is, amelyikből egyetlen szelet önmagában fedezi a napi fehérjeszükségletünket.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

A tej helyett babot, vizet és a családot ajánlják a kanadaiaknak

„Vizet igyál, otthon egyél a családoddal, tányérod felén zöldség és gyümölcs legyen, a tej helyett inkább növényi fehérjét fogyassz, ne termelj műanyaghulladékot.” Ez az üzenete Kanada új, üdítően progresszív, hivatalos táplálkozási ajánlásának, amit több évtizedes berögződéseknek, és az élelmiszeripar nyomásának ellenállva írtak meg. Meg is látszik az eredményen.

Tudatos vásárlás 

Így változtak a magyar online fogyasztási szokások 2018-ban

A GfK Hungária átfogó kutatásban mérte fel a hazai digitális fogyasztók online viselkedési és vásárlási szokásait. A trendek egyértelműen igazodnak a világban zajló változásokhoz, mégis megállapítható, hogy vannak érdekességek, amelyek inkább a térségünkre jellemzők.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

A zenével sarkallnak a boltokban több vásárlásra (videó)

A marketingszakembereknek folytonos kihívás elérni azt, hogy több pénzt hagyjanak a vevők az üzletekben. Nem mindegy milyen a bolt elrendezése, mennyire van meleg vagy hűs odabent, milyenek a fények. Az sem mindegy, mikor milyen zene szól a hangszórókból, s hat ránk úgy, hogy még többet vásároljunk.

Tudatos vásárlás 

Természetesen szeretjük: öt méreganyagmentes körömlakk

Egyre nagyobb a kereslet a természetes kozmetikai és szépségápolási termékek iránt. Aki egy kicsit is odafigyel az egészségére, biztosan színezékmentes testápolóra, illatanyagmentes higiéniás termékekre, és tartósítószermentes krémekre váltott. De mi van a körömlakkokkal?

evamagazin.hu
Tudatos vásárlás 

Teszt: multivitamin tabletták C-vitamin-tartalma

Tizenkét gyógyszertárban, drogériában és bioboltban kapható multivitamin-készítmény C-vitamin-tartalmát vizsgálta laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Arra voltak kíváncsiak, hogy a készítmények valóban annyi C-vitamint tartalmaznak-e, amennyit a gyártó a csomagoláson feltüntet.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Mit tehetünk mi a méltányos kereskedelemért? (videó)

Az etikus befektetés azokat az embereket és vállalkozásokat támogatja, amelyeknek pozitív hatása van a társadalomra és a környezetre. Mit tehetünk mi azért, hogy még több etikus befektetés legyen, amelyet a méltányos kereskedelem fejlesztésébe fektethetünk? Íme a magyarázat e rövid kisfilmből.

Tudatos vásárlás 

Melyik országban mikor volt a túllépés napja 2018-ban?

Az overshootday.org számításai szerint tavaly Katar és Luxemburg vitte a pálmát az egy évre elegendő biokapacitás túllépésében – már február elején elérték. Magyarország a középmezőnyben végzett, június 20-án érte el a túllépést. A lista legvégén Vietnam állt. Íme egy táblázat arról, hogy jó pár ország mikor lépte át a határt.

Tudatos vásárlás 

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a magyar természetvédők a tervezett elavulás ellen

A televízió pár év után elromlik, a mosógépet havonta javítani kell, a mobiltelefon lelassul, gombjai rövid időn belül tönkremennek. A mai eszközök kevésbé tartósak, mint elődeik, vagy amelyik működik, az hirtelen kimegy a divatból, nem kompatibilis egy új funkcióval. Természetvédők petíciógyűjtésbe fogtak, hogy szigorúbb törvények legyenek azon cégek ellen, amelyek termékeikbe időzített bombaként építik be a meghibásodást.

Tudatos vásárlás 

Új év, új élet: teszteld velünk a csomagolásmentes vásárlást!

Mindig lehet változtatni és új szokásokat kialakítani, az év eleje pedig különösen alkalmas időszak az új célok kitűzésére. Kevesebb hulladék, több tudatos vásárlás az új évben? Tarts a Tudatos Vásárlók Egyesületével, legyél tagjuk vagy szupertagjuk, és próbáld ki velük a csomagolásmentes életmódot! Ha részt veszel a tesztükben, The Sorting Bags és Ligeti bolt zsákokat, TVE-s vászontáskát, és a hulladekmentes.hu csatos üvegét kapod hozzá ajándékba.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Zöld fiataloktól a zero waste nagymamákig – Milyen egy csomagolásmentes bolt?

Mennyire lehet életképes egy olyan üzlet, ahol a tejhez, joghurthoz az üveget, a mosogatószerhez a flakont, a liszthez vagy kurkumához a dobozt a kedves vásárlónak kell hoznia? Mennyire érett meg a hazai fogyasztói kultúra a zero waste filozófiájához? Erre adtak választ Budapest egyetlen, egy háztartás szinte minden igényét ellátni képes csomagolásmentes boltjában, a Ne pazaroljban. 

Tudatos vásárlás 

Sokkoló videó arról, hogyan készül a gumicukor

Rengetegen kedvelik a sokfajta ízű és színű gumicukrot. Leginkább a gyerekeknek veszik meg a szülők, és csak kevesen foglalkoznak azzal, hogy miből is van ez az édesség. Egy belga filmes másfél perces videót készített a gumicukor gyártási folyamatáról, nem is akárhogyan: visszafelé pergetve a filmkockákat a gumicukorevéstől az elkészítés kezdetéig.

Tudatos vásárlás 

Év végi jó hír: hasít a méltányos kereskedelem Magyarországon

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi, azaz fair trade termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest. A Fairtrade a világ legszélesebb körben ismert etikus minősítő védjegye, termékeivel ma már drogériákban, élelmiszer-kereskedelmi láncokban, de még vasúti büfékocsiban is találkozhatunk.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Lisztkisokos – melyiket válasszam?

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a számtalan lisztféle között. Ebben próbál segítséget nyújtani a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Rétes, fogós, Graham, durum – melyiket, miért és mihez használjuk?

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Mi a kézműves termék, és mi nem?

Kézműves szappan, lekvár, ékszer vagy csoki – vajon mindenki azt ír a termékére, amit akar, vagy ellenőrzi bárki is, hogy mi kézműves és mi nem az? Egyáltalán van a kézműves termék címkéjének kritériumrendszere Magyarországon? A szakértő elmondta a szabályokat, de a legtöbbet a fogyasztó tud tenni.

Tudatos vásárlás 

7 tipp a zöldebb és etikusabb karácsonyhoz

Ajándékok, bevásárlás, csomagolás, fadíszítés, süteménysütés, ünnepi menü... Az évnek ebben a csodálatos, ám felfokozott időszakában se dobjuk sutba a fenntarthatósági szempontokat. A Tudatos Vásárlók weboldala hét pontba szedte, mire érdemes figyelnünk karácsonykor tudatos vásárlóként. 

Tudatos vásárlás 

Karácsonyi vásárlási csúcs Magyarországon (2004-2017)

Beszédes infografika az MTVA Sajtóadatbanktól a magyarországi karácsonyi vásárlási csúcsról, a november-decemberi kiskereskedelmi forgalom tükrében, a 2004-2017 közötti időszakból.