2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Egyre tudatosabbak a magyar vásárlók

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket, sikeresen. A V4-ek nagy sikere, hogy az EP döntése alapján kiiktatják a kettős minőségű termékeket, így a visegrádi négyek országaiba is eredeti minőségű termékek kell hogy érkezzenek.

Tudatos vásárlás 

A háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet

Nap mint nap számtalan vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba, amikor különféle eszközöket, tárgyakat használunk, takarítunk, eszünk, iszunk vagy pusztán lélegzünk. Azoknak, akik babát terveznek, hét tippet mutat be a Tudatos Vásárlók Egyesülete arról, hogyan kerülhetők el a mindennapi életben előforduló, potenciálisan hormonkárosító vegyszerek.

Tudatos vásárlás 

Kínaiak tarolják le Szibéria végtelen erdőségeit olcsó termékek számára

Nem kritizálja túl gyakran saját országában a korrupciót Vlagyimir Putyin orosz elnök, decemberi szokásos éves sajtókonferenciáján mégis megtette, amikor azt mondta, hogy az orosz erdőgazdálkodás nagyon korrupt ágazat.

Tudatos vásárlás 

A fenntartható e-kereskedelem

Az e-kereskedelem a digitalizáció terjedésével egy dinamikusan növekvő üzletté vált. Ifj. Chikán Attila  cikkéből kiderül, hogy ez a kereskedelmi forma mivel jár a fenntarthatóság szempontjából.

Tudatos vásárlás 

Kezdeni kéne valamit a férfiassággal...

A Forbes szerint nem véletlen, hogy a nőknél látunk környezetbarát bevásárlótáskákat, itt lenne az ideje ezért a nemi előítéleteink és hierarchiáink megszüntetésének a globális felmelegedés megakadályozásának érdekében.

Tudatos vásárlás 

Mi mindenben van műanyag?

Észre sem vesszük, de a műanyag már több dologban található, mint azt elsőre gondolnánk. Még egy 100 százalékban pamutból készült ruha is tartalmazhat: a műanyag gombok valamiért nem kerülnek külön feltüntetésre. Nézzük sorjában végig, hol találkozhatunk műanyagokkal.

humusz.hu
Tudatos vásárlás 

Környezettudatos döntés vásárláskor

Milyen védjegyek segítik a tudatos vásárlást? Mi könnyíti meg számunkra a környezettudatos döntést? Ez tudható meg az Instant Zöldség rövid videójából.

Tudatos vásárlás 

Ledarálják a használt ruhákat, és abból készítenek új fonalat, hogy megmentsék a bolygót

Ha a klímaváltozásról van szó, többet foglalkozunk a műanyag palackokkal, mint a pólóval, amit hordunk. Pedig az olajipar után meglepő módon a textilipar felelős a legtöbb légkörbe jutó szén-dioxidért, s adja a globális szén-dioxid kibocsátásának a tíz százalékát.

Tudatos vásárlás 

Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

Légzőszervi megbetegedések, idegrendszeri, emésztőrendszeri problémák, májkárosodás – a háztartásunkban használt tisztítószerek jelentős része erős vegyszer, rendszeres használatuknak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Ráadásul sok közülük kifejezetten a gyerekre, idősekre nézve jelent veszélyt. A Tudatos Vásárlók Egyesülete összegyűjtötte azokat a tisztítószereket, amelyeket inkább ne engedjünk be a lakásba.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Ez a hat szövet segíthet megmenteni a bolygót

Az úgynevezett fast fashion divatcégek miatt visszaesett a tartós használatú ruhák vásárlása, ráadásul a nem újrahasznosítható anyagok miatt sokkal környezetszennyezőbbek. Azonban számos új textília létezik, melyek nemcsak környezetkímélő, hanem fenntartható alapanyagból készülnek, és így segíthetnek egy sokkal fenntarthatóbb életmód kialakításában is.

Tudatos vásárlás 

4 esküvői szokás, amivel ártasz a környezetnek

Minden menyasszony törekszik rá, hogy tökéletes legyen az esküvője. A lakodalmakhoz azonban számos olyan hagyomány és népszokás kapcsolódik, amelyek közül néhányról már tudjuk, hogy bár szép, sajnos árt a környezetnek, mivel felesleges szemetet termel, vagy szükségtelen energiafelhasználással is jár.

Tudatos vásárlás 

Vécépapírra, mosószerre és öblítőre is többet költöttünk 2018-ban

Háztartási vegyi árura, testápolási termékekre 8 százalékkal többet költöttünk 2018-ban, mint az előző évben, a különbség az élelmiszerekét is meghaladta. A növekedés királya a mosószer, amit a vécépapír és az öblítő követ. Tanulságos végeredmény.

Tudatos vásárlás 

Már a bevásárlással is kímélhetjük környezetünket

Az Oxford Egyetem tanulmánya szerint az élelmiszer-termelés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egynegyedét teszi ki, ezzel nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez. Íme, pár jótanács a fenntarthatóság érdekében.

Tudatos vásárlás 

Jön a műanyagmentes és természetesebb kakaópor a Nestlétől

A Nestlé elkezdi száműzni termékei csomagolásából a műanyagot. Az első ilyen termékük a papírcsomagolású Nestlé All Natural kakaópor, amely azért is kelendő lehet, mert csak természetes anyagot tartalmaz. Igaz, a papírcsomagolás miatt rövidebb lesz a szavatossági ideje.

Tudatos vásárlás 

Tesztelték a csomagolásmentes vásárlást

A Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársai és tagjai, valamint a divany.hu újságírója 3 héten át kóstolgatta a csomagolásmentes vásárlást. Arra voltak kíváncsiak, hogy ha valaki nem főállású csomagolásmentesen vásárló, mennyire illeszthető be a mindennapos rohanásba az efféle környezettudatosság, és mit szól hozzá a boltos néni, a pék, a család? Meglepő számok, őszinte vallomások...

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Lehet egy fülhallgató is tartós?

A mindent elborító elektronikus hulladék ellen azzal tudunk védekezni, ha pusztán divatból vagy a lemaradástól való félelemből nem cseréljük le a még működő eszközeinket. Csakhogy bizonyos tárgyak mintha unos-untalan felmondanák a szolgálatot.

Tudatos vásárlás 

Vegán termékekkel erősít a Henkel

A vásárlók sokkal érzékenyebbek a feldolgozott vegyi összetevőkre, mint korábban, ezért egyre többen keresik a természetes alternatívákat. A Henkel olyan új hajápoló termékcsaládot jelentett be, amely természetes összetevőket tartalmaz, ezzel kívánja növelni a német cég az eladásait.

Tudatos vásárlás 

Közösségi gazdaságok a világ minden tájáról – 7 jó példa

A közösségi gazdaságok találkozóját 2018-ban a görögországi Szalonikiben tartották, ahol a Tudatos Vásárlók Egyesületének tagjai is ott voltak. Történet egy japán gazdáról, aki a fukusimai katasztrófa után a közösség segítségével nyitott új gazdaságot, közösségi halászat, egy állam, ahol a gazdák gépeket is építenek maguknak. Klip az uborka áldásos tulajdonságairól.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Milyen ruhát vegyek, ha nem akarok mikroműanyagot a folyókba?

Legyen bármennyire természetes, környezetközeli sport is a jóga, ha közben környezetszennyező a jóganadrág. A futás maga az élet, a futófelszerelés viszont zoknitól a fejpántig műanyagszálakból áll. Mit kell tudnunk a ruháink alapanyagáról? Mi az az elasztán, a lyocell, a fleece, és mit válasszunk helyettük?

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Itt van a legtöbb sugárzást kibocsátó mobilok listája

Habár egy tavalyi tanulmány szerint a mobiltelefonok rendszeres használta nem okoz rákot, ez nem gátolja meg a Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatalt (Bundesamt für Strahlenschutz) abban, hogy folyamatosan számon tartsa, a különböző készülékek milyen mértékű sugárzást bocsátanak ki.