2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA

Új szolgáltatást indított az IKEA Magyarországon: az IKEA Family-klubtagok, amennyiben már nincs szükségük egy adott gyerekbútorra, előre meghatározott áron eladhatják az IKEA-nak.

Tudatos vásárlás 

Az amerikai fogyasztók mostantól könnyebben hozhatnak zöld döntéseket

Legyen szó szálláskeresésről vagy autóvásárlásról, a Google igyekszik megkönnyíteni a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő vásárlók dolgát.

Tudatos vásárlás 

Súlyos egészségügyi kockázatokkal hozták összefüggésbe a ftalátokat

Egy új tanulmány szerint az élelmiszer-tároló edényekben, kozmetikai cikkekben, parfümökben és gyermekjátékokban is fellelhető szintetikus vegyi anyagok évente mintegy 91-107 ezer idő előtti elhalálozáshoz járulhatnak hozzá csak az Egyesült Államokban.

Tudatos vásárlás 

A klímabarát élelmiszer-termelésért indított kampányt a Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 európai civil társadalmi szervezettel együtt új kampányt indított. Víziójuk a társadalmilag igazságos és fenntartható élelmiszer-termelés és -elosztás megteremtése, amely agroökológiai elveken és emberi jogi alapokon nyugszik.

Tudatos vásárlás 

Egyre népszerűbbek a fenntartható divatcikkek

A 3 kontinens 17 országában működő GLAMI online divatcikk-kereső platform által közzétett adatokból kiderül, hogy a fenntartható anyagokból készülő ruhákra vonatkozó megrendelések száma Magyarországon és a környező országokban is többszörösére nőtt az elmúlt egy év leforgása alatt.

Tudatos vásárlás 

Divatbemutatón tüntetett a túlfogyasztás ellen

A Louis Vuitton párizsi divatbemutatóján az Extinction Rebellion mozgalom aktivistája a túlzott fogyasztás környezetre gyakorolt hatását elítélő transzparenssel sétált végig a kifutón.

Tudatos vásárlás 

Sok magyar szeretne zöld otthont

Fontosnak tartják a környezetvédelmet az Erste Bank ügyfelei, a nagy többség azt szeretné, ha otthona is fenntartható lenne. A fűtési rendszerek korszerűsítésében vagy az energiatakarékos háztartási gépek terén nem is állnak rosszul, ugyanakkor például a megújuló energia hasznosításában még van hová fejlődni – derül ki az Erste Bank felméréséből.

Tudatos vásárlás 

Örökbefogadó programot indított a Rakun dobozközösség

A csomagolásmentes naphoz kapcsolódóan indított támogatói kampányt a hulladékmentes vendéglátásért küzdő kezdeményezés, hogy ezzel hívják fel a figyelmet az egyszer használatos eszközök káros hatásaira, és arra buzdítsák a lakosságot és a vendéglátóhelyeket, hogy váltsanak újrahasználható csomagolásra.

Tudatos vásárlás 

A szívószál alternatívái környezetbarátak, de használhatók is?

A hvg.hu tesztjében megmérettek az egyszer használatos és a mosható szívószálak, hogy kiderüljön, melyik kínálja a legoptimálisabb megoldást a betiltott műanyag helyett.
(Kép: pexels.com)

hvg.hu
Tudatos vásárlás 

A zöld tisztítószerek vásárlásánál különösen érdemes szkeptikusnak lennünk

A Tudatos Vásárlók Egyesülete legújabb vizsgálatában a Nielsen piackutatóval együttműködve a környezetbarát tisztítószerek – joggal egyre népszerűbb – kínálatát vette górcső alá. Eredményeik alapján tarolnak az ellenőrizhetetlen állításokkal zöldre festett termékek.

Tudatos vásárlás 

Felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk az ingatlanszektorban

A fenntartható ingatlanfejlesztések és ezzel a környezettudatosan fejlődő épített környezet megteremtése érdekében Magyarország vezető ingatlanfejlesztő cégeit tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület együttműködési megállapodást kötött a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) és a Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal.

Tudatos vásárlás 

Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió

Egységessé tenné a mobiltöltőket az Európai Unió: a Bizottság által benyújtott javaslat szerint néhány éven belül minden gyártónak USB-C-vel kell ellátnia a készülékeket.

Tudatos vásárlás 

Két újabb világmárka mondott nemet az állati szőrmére

A 2022. őszi kollekciótól kezdődően már nem fognak szerepelni állati szőrméből készült termékek az Yves Saint Laurent és a Brioni kínálatában – jelentette be a két divatház anyacége, a luxusipari Kering-csoport.

Tudatos vásárlás 

Veszélyben lehet az állatkísérletek tilalma – Európa-szerte gyűjtik az aláírásokat

A Dove és a The Body Shop számos természetvédelmi szervezettel összefogásban küzd azért, hogy 1 millió európai polgár mozgósításával megmentsék a kozmetikumok állatkísérlet-mentességét Európában.

Tudatos vásárlás 

Nagy-Britanniában már a Tescóból is lehet hulladékmentesen vásárolni

Az egyéves online kísérleti programot követően az élelmiszeripari óriáscég 10 kelet-angliai áruházba költözteti a kizárólag online, hulladékmentes vásárlási szolgáltatásait.

Tudatos vásárlás 

A használt sem mindenre megoldás – a túlzásba vitt vásárlás semmilyen formában nem fenntartható

2025-től kötelező lesz külön gyűjtenünk a textilhulladékot, ám arra nincs megoldás, hogy a várhatóan a mostani mennyiség többszörösét kitevő használt ruhákkal mit lehet majd kezdeni. Az európaiak által már nem hordott ruhák sok esetben fejlődő országokban végzik, szeméthegyek és katasztrofális környezetszennyezés formájában.
(Kép: pixnio.com)

hvg.hu
Tudatos vásárlás 

Már a kozmetikumok kiválasztásában is segít a hiteles ökocímke

A hamis zöld állítások, önkényesen adott címkék aggasztó gyakorlatának megállítására az EU ez év októberétől kiterjeszti az EU-ökocímke minősítés lehetőségét az összes kozmetikai termékre.

Tudatos vásárlás 

Már Magyarországon is elérhető a vegán KitKat

A csokoládé állati eredetű hozzávalók nélkül készülő változata elsőként a Spar üzleteiben lesz elérhető.

Tudatos vásárlás 

Mit takar, hogy egy póló biopamutból készült?

Sokan tartják számon a pamutot az egyik legtermészetesebb alapanyagként, amellyel  számos eldobható tisztálkodó- és higiéniai eszköz kiváltható. Csakhogy a növény hagyományos termesztése és feldolgozása sok vegyszert igényel, amivel nemcsak a talajt és a vizeket szennyezik, de sok termékben is kimutathatók.

Tudatos vásárlás 

A ragasztott telefonoktól az elromlott lélegeztetőgépekig: folyik a harc a javításhoz való jogért

Ragasztott alkatrészek, speciális csavarok, kizárólagos jogok a márkaszervizeknek – a gyártók számtalan módon lehetetlenítik el a meghibásodott készülékek jutányos javíttatását. Csakhogy miközben ezzel az ő hasznuk nő, a környezetet az energetikai hulladék és az új eszközök gyártása is terheli. (Kép: Pixabay.com)

napi.hu