2018. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Tudatos vásárlás 

Tudatos Vásárló – Piaci Jelentés 2014-2016

Itt a bizonyíték, hogy a pénzünk szavazat. A 2017-ben először megjelenő, Európában egyedülálló Tudatos Vásárló Piaci Jelentés azoknak a naponta meghozott vásárlói döntéseknek a piaci értékét becsüli meg, amelyekkel a fogyasztók egy fenntarthatóbb és méltányosabb világra szavaznak.

Tudatos vásárlás 

Tudatos vásárló – Környezeti nevelés Székelyföldön

A Zöld SzékelyFöld Egyesület által elindított környezeti nevelés program, a Hangyasuli többek között animációs kisfilmekkel igyekszik rávezetni a gyerekeket a környezettudatos életre. A Hangyasulinak ez a 2017-ben készült, rövid animációs filmje a tudatos vásárlás alapjairól szól.

Tudatos vásárlás 

Környezettudatos háztartás, lemondások nélkül!

Ebben a nyolcperces videóban a hasznosTV környezetmérnök szakértője, Zelenák Adrián hasznos tanácsokkal segít környezettudatosabbá tenni háztartásunkat, valamint lecsökkenteni ökológiai lábnyomunkat úgy, hogy megszokott dolgainkat ezentúl se kelljen nélkülöznünk.

Tudatos vásárlás 

Fair trade csokoládék lelőhelye

A tudatosvasarlo.hu körbenézett, hogy melyik szupermarketben, bioboltban vagy drogérialáncban vehetünk fair trade csokit, kakaót.

Tudatos vásárlás 

Amit az E-számokról tudni kell

Minden E-szám káros az egészségre, nem minden adalékanyagnak van E-száma, a biotermékekben nincs adalékanyag? Néhány alapvető tudnivaló az E-számokkal kapcsolatos tévhitek és tények közül.

Tudatos vásárlás 

Minimalista és zöld gardrób – Stíluscsevej Anett-tel

Környezettudatos szeretnél lenni a ruhavásárlásban? A minimalista és zöld vásárló olyan termékeket választ, amelyek tükrözik az értékeit, jó minőségűek, sokáig és gyakran használhatók, illenek a viselője személyiségéhez, testalkatához és évszaktípusához. Figyelembe veszi a tisztítási útmutatót, megjavítja az apróbb hibákat, és csökkenti a környezetszennyezést azáltal, hogy gondol a ruha jövőjére is. Videós stíluscsevej Anett-tel.

Tudatos vásárlás 

Jönnek a visszaváltható IKEA bútorok

Jövőre várhatóan visszavihetjük használt IKEA bútorainkat az áruházakba. A lépés a vállalat szerint elsősorban a fenntarthatóságot szolgálja, de a mögötte húzódó filozófia üzleti előnyökkel is járhat. A kezdeményezés illeszkedik a cég azzal kapcsolatos tervébe, hogy 2030-ig 100 százalékig körkörös működésű lesz.

Tudatos vásárlás 

Van, ahol mesterséges húst szolgálnak fel, fel is lángolt a vita

Egy új-zélandi légitársaság újítást vezetett be járatain: utasainak mesterséges húsból készült hamburgert szolgál fel. A génmanipulált alapanyagokat tartalmazó élelmiszer felszolgálása ellen hevesen tiltakozott az ország egyik vezető kormánytisztviselője – írja a topagrar.com cikke kapcsán az agroinform.hu. 

Tudatos vásárlás 

Új jelöléssel segíti a paradicsomot vásárlókat a Lidl

Július közepe óta a Lidl egy 1-től 5-ig terjedő skálán rangsorolja a paradicsomokat cukortartalmuk alapján, segítve a tudatos vásárlók tájékozódását, akik így könnyen megtalálhatják az ízlésüknek megfelelő terméket.

Tudatos vásárlás 

Csomagolásmentes bolt és kávézó nyílt Budapesten

A hulladékmentes vásárláson túl a tudatos fogyasztói magatartást is elősegíti a LigetiBolt, itt ugyanis lehetőségünk van arra, hogy csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyire valóban szükségünk van.

Tudatos vásárlás 

Ha divatba jön a fenntarthatóság...

Ma már a divatipar a második a környezetszennyező iparágak sorában, közvetlenül az olajszektor mögött, érdemes ezért a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe venni ruhatárunk összeállításakor. De vajon hogyan öltözködnénk egy olyan világban, ahol már teljes egészében a fenntarthatóság szempontjai alapján öltözködünk?

Tudatos vásárlás 

Mi a bajunk a divattal?

Abszurd, de oda jutottunk, hogy kőkemény belső küzdelem és önmegtartóztatás éveken át hordani ruháinkat. Nagy a csábítás, hogy az új szezonnal új darabokat szerezzünk be. Mielőtt belevetnéd magad a nyári készülődésbe, fusd át ezt a néhány infót arról, milyen hatással van vásárlásod a környezetre és az emberekre. Ha pedig elkerülhetetlen, 4 tipp arra, hogyan vásárolj okosan!

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

10 lépés a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé

A fejlett országokban egyre több területen jelent problémát az élelmiszer-túltermelés: azon túl, hogy egészségügyi szempontból sem mellékes, miből mennyi kerül a tányérra, a gazdasági és társadalmi hatásokat sem szabad szem elől tévesztenünk. A környezettudatos fogyasztás kialakításában sokat segít a Tudatos Vásárló útmutatója.

Tudatos vásárlás 

Komoly bosszút állnak a kidobott ruhák!

Egy két évvel ezelőtti felmérés szerint évente 20 millió tonna textilhulladék keletkezik Magyarországon, amelynek a fele soha le nem bomló anyagból készült. Éves szinten átlagban félmillió forintot költünk el ruhavásárlásra, a tudatos vásárlást ösztönző szakemberek szerint viszont ennek a negyedéből is meg lehet valósítani az öltözködést, ha átgondoltan indulunk neki a beszerzőkörútnak.

Tudatos vásárlás 

Új gazdasági trend épül, búcsúzhatunk a fogyasztói társadalomtól?

Az Y és Z generáció körében a fenntarthatóság már nemcsak egy divatszó. Egyre fontosabbá és kiemeltté válhat napjainkban a körforgásos gazdaság, mivel a felhasználói trendek már nem a fogyasztói társadalom elveit követik – nyilatkozta az InfoRádiónak a PwC szakértője.

Tudatos vásárlás 

„Ha megolvadt, tönkremegy!”

Tükröt tart az emberek vásárlásai mint ökológiai tehertételek elé a Ben & Jerry’s jégkrémmárka. A jövőben egyre több cég fogja felajánlani az embereknek, hogy fogyasztásuk karbonlábnyomának semlegesítéseként bizonyos ökológiai projekteket támogathatnak már rögtön a vásárláskor. A cég rövid videójában a magyar származású Giricz László magyarázza el, hogy a Ben & Jerry’s boltjában hogyan ajánlhatnak fel mikroadományt vásárlók.

Tudatos vásárlás 

Szörnyű igazság a kütyük újrahasznosításáról

Amilyen nagyszerű érzés kézbe fogni napjaink csillogó, lapos mobiljait, épp annyira nehézkes újrahasznosítani ezeket az eszközöket. Szintén nagy probléma, hogy a legtöbb vásárló nincs is tisztában azokkal a jogszabályokkal, melyek épp az újrahasznosítás elősegítését szolgálják, és persze minket, fogyasztókat is védenek.

Tudatos vásárlás 

Lassítsunk le a Földért és saját magunkért – Slow Living mozgalom

A mai rohanó világban egyre nagyobb igény van arra, hogy lassítsunk. De honnan ered a Slow Living mozgalom? Hogy tehet téged boldogabbá és a bolygót egészségesebbé? Hogyan gondolják újra az ételhez való viszonyunkat a Slow Food alapelvei? Miben más a Slow Travel, a tudatos utazás, mint az utazási irodák megszokott ajánlatai? Interjú a nemzetközi mozgalom egyik hazai képviselőjével, Szekeres Diánával.

turistamagazin.hu
Tudatos vásárlás 

Az alma meséje

Köztudott, hogy a fejlődő országokból érkező banán és narancs előállítása rabszolgamunkával és jelentős környezetpusztítással jár. A magyarországi gyümölcsültetvényeken sem sokkal jobb a helyzet. Keresd a méltányos almát! A Tudatos Vásárlók Egyesületének kisfilmje.

Tudatos vásárlás 

Ennyivel kevesebb plasztik szemetet termelsz, ha saját tejespalackra váltasz

Mennyi tejet, tejfölt, joghurtot fogyasztunk Magyarországon? Mennyi hulladékot termelünk azzal, hogy ezeket fogyasztjuk? Mennyi szemetet termelünk a tejfogyasztással összesen? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a tudatosvasarlo.hu honlapon.

tudatosvasarlo.hu