2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

A pálmaolajipar nyomában eltűnik, ami valaha életet adott – egy indonéz falu története

Az indonéz Rukam falu lakói 2002-ben adták el földjeiket egy pálmaolaj-társaságnak. Azóta a tőzeggel borított területek, az erdők és a halállomány fokozatosan tűnnek el a vidékről. Csaknem két évtized telt el, és azóta nyögik a döntésük környezetre gyakorolt következményeit, és adják fel reményeiket a falu jövőjéről. 

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Az eldobható divat korát éljük, de talán már látszik a kiút

A textilipar és a ruhagyártás a leginkább környezetszennyező iparágak közé sorolható, de a fenntarthatóság trendi lett az elmúlt években a divatszakmában – hangzott el a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány Otthon is Műhely című beszélgetésében.

Tudatos vásárlás 

Terítéken a környezetbarát poharak és tányérok

Milyen eldobható ételes dobozok, tányérok érhetők el Magyarországon? A tudatos Vásárlók Egyesülete az egyik legnagyobb hazai alternatív eldobható csomagolóeszközök forgalmazója, az Ecocatering környezetvédelmi tanácsadóját, Keve Zsuzsát kérdezte: miből, hogyan készülnek, és tényleg lebomlanak-e az eldobható zöld tányérok, evőeszközök. Milyen lehetőségek közül tudunk választani?

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Álőstermelőket fülelt le a budapesti piacokon a Nébih

A Nébih szerdai közleménye szerint az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei.

Tudatos vásárlás 

Itthon is megugrott a divatcikkek forgalma a járvány alatt, de legalább a fenntartható termékeket is szeretjük

A GLAMI Fashion (Re)search piackutatás-sorozat legújabb felmérése szerint a kormányzati korlátozások utáni első hetekben a divattermékek értékesítése csaknem 50%-kal csökkent, azonban, amikor újra elkezdtünk vásárolni, az eladások még a március elején elért értékeket is meghaladták. 

Tudatos vásárlás 

Nem csak a pálmaolajjal van baj

A kókuszolaj kedvező egészségügyi hatásai miatt egyre népszerűbb, egy friss tanulmány alapján ugyanakkor előállítása súlyos károkat okoz a trópusi élővilágban.

Tudatos vásárlás 

Ezek a márkák mind a zöldebb utat választották, és erre biztatják vásárlóikat is

Egyre több cég törekszik arra, hogy ügyfeleik zöldebb feltételekkel vásárolhassanak. Vevőik tudatosságra való ösztönzése érdekében gyakran még akciókkal, engedményekkel is kedveskednek a boltok.

glamour.hu
Tudatos vásárlás 

Az észszerű fogyasztás úttörői a bevásárlóközösségek

Ha a multinacionális üzletek helyett a helyi kiskereskedőket és bevásárlóközösségeket választjuk, azzal nemcsak a túlfogyasztást és az élelmiszeriparral járó környezetszennyezés nagy részét kerülhetjük el, de sokkal egészségesebb alapanyagokhoz is juthatunk.

Tudatos vásárlás 

Felborítja a koronavírus az idei műanyagmentes júliust?

„Műanyag palackok és nejlonzacskók helyett szájmaszkokat és latexkesztyűket mos partra idén a víz. Több üzletben és vendéglátó-helyiségben a fertőzésveszély miatt először nem engedték, hogy saját zsákba, dobozba vásároljunk. A koronavírus-járvány felforgatta azt, ahogy az egyszer használatos műanyagokra gondolunk. De búcsút mondtunk a csomagolás- és műanyagmentes életnek?”

hvg.hu
Tudatos vásárlás 

Kozmetikumok környezetbarát csomagolásban

Sokunk ökológiai lábnyoma van műanyaggal kirakva, a #PlasticFreeJuly kezdeményezés pedig épp erre kívánja felhívni a figyelmet: nézzünk körül, miként tudjuk csökkenteni az egyszer használatos műanyagok mennyiségét.

nlc.hu
Tudatos vásárlás 

Szilárd meggyőződésből válaszd a szappant

A szilárd és a folyékony kéztisztító szerek is kiterjedt rajongótábort tudhatnak magukénak. A zürichi Környezetvédelmi Mérnökök Intézetének munkatársai a termékek teljes életútját megvizsgálva – az előállításától kezdve a szállításon át a hulladékká válásáig – felmérték a kétféle szappan környezeti lábnyomát. Mondhatni, ők mossák kezeiket, ha mi ezután sem tudunk fenntartható döntést hozni.

liner.hu
Tudatos vásárlás 

Többé nem lesz talány, honnan jött a gyümölcs és a zöldség

Július 15-étől a nem előre csomagolt gyümölcsöknél és zöldségeknél kötelező feltüntetni a boltokban, hogy milyen országból származnak – ezt írja elő a június 26-án, a Magyar Közlönyben megjelent agrárminiszteri rendelet.

Tudatos vásárlás 

Vidéken is egyre népszerűbbek a csomagolásmentes boltok

A zero waste mozgalom célja nem a szeméttermelés kiiktatása, pusztán az észszerű és racionális törekvés a hulladékmennyiség csökkentésére, amiben valódi segítséget nyújtanak a csomagolásmentes boltok. Utóbbiak kapcsán az első békéscsabai és egyben első Békés megyei hulladékmentes üzlet tulajdonosát, Pocsaji Csillát kérdezte a HelloVidék.

hellovidek.hu
Tudatos vásárlás 

Hangolódj mosogatószappannal a műanyagmentes júliusra

Mindenki mosogat. Minden mosogatószer műanyag flakonban áll a konyhapulton. Az első állítás biztosan igaz, de a második már nem szükségszerűen! Itthon is kapható a mosogatószappan, amely remek hulladékmentes alternatívája a flakonos mosogatószereknek.

Tudatos vásárlás 

Újabb környezettudatos termékekkel jelentkezik a Spar

Az áruházlánc új, élelmiszerek csomagolására és tárolására szolgáló megoldásaival a háztartásokban keletkező hulladékot csökkenthetik a környezettudatos vásárlók.

Tudatos vásárlás 

Tippek panellakóknak a fenntartható(bb) életmódhoz

„Ha szeretnél te is kicsit tudatosabban és zöldebben élni, nem kell feladni a városi életet, és vidékre költözni – bár azt hiszem, az idei tavasz után sokan elgondolkodtak rajta. A zöld háztartást és a városi életmódot kisebb-nagyobb kompromisszumokkal és trükkökkel te is megvalósíthatod!” – Földi Barbara írása.

evamagazin.hu
Tudatos vásárlás 

Az elektronikai eszközök többsége indokolatlanul rövid ideig van használatban

Egy új EU-s kutatás szerint bizonyos elektronikai készülékek akár 18 évvel is rövidebb ideig működnek, mint ami a tervezett élettartamuk alapján várható lenne. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) a termékek élettartamának meghosszabbítása érdekében a javítást terhelő áfa csökkentését javasolja.

Tudatos vásárlás 

„Felesleges azért dolgozni, hogy ruhákat vehessek, amikben dolgozni járok”

„A fast fashion üzleti modell úgy, ahogy van, összeegyeztethetetlen a fenntarthatósággal. Ma már egyre többen vannak tisztában ezzel, és a maguk lehetőségei szerint törekednek is a változtatásra a fogyasztás terén, ám az évek, évtizedek alatt rögzült szokásoktól nem könnyű megszabadulni. Vannak, akiknek mégis sikerül.” Mezei M. Katalin az 1 évig nem vásárolok ruhát csoport tagjaival készített riportot.

wmn.hu
Tudatos vásárlás 

A nedves törlőkendő fenntarthatatlan felemelkedése

A gyártók hathatós marketingjének is köszönhetően az utóbbi pár évben a felnőttek elmozdultak a babapopsitól, és szinte mindenhol mindent nedvesen akarnak törölni. A részben műanyagból készülő törlőkendők megjelenésével a papír nagyon furcsa helyzetbe került. Épp azzal a tulajdonságával veszti el az üzleti versenyt, amely környezetvédelmi szempontból a legnagyobb erőssége: ha sok víz éri, darabjaira szálazódik szét.

g7.hu
Tudatos vásárlás 

Zöldülésre hív az IKEA

A vállalat kihívást hirdetett az IKEA Better Living nevű okostelefonos alkalmazásában, hogy csökkentse az ételpazarlást. Az alkalmazás letöltésével a vásárlók egyszerű tippeket és ötleteket kapnak, és a karbonlábnyom csökkentéséért még egyedi jutalmak is járnak.