2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

A tudatos használatuk nélkül a mobiltelefonok gyártása is veszélybe kerülhet

Sokkal tudatosabban és hatékonyabban kéne gondoskodnunk a telefonunk újrahasznosításáról, máskülönben elfogynak azok a nyersanyagok, amelyeket az új készülékek gyártásához használnak. 

Tudatos vásárlás 

Egyre szívesebben vásárolunk helyi termékeket

Tudatosabban és szívesebben vásárolnak a hazai háztartások megbízható forrásból származó helyi terméket a tömeggyártott kommersz helyett a vírusjárvány óta – derült ki az Innotime Hungary Kft. helyi termékek fogyasztásáról szóló felméréséből.

Tudatos vásárlás 

A divatos ruháknál nem kötelező kiegészítő a kontinenseken átívelő szállítás, a szennyezés és a kizsigerelt munkaerő sem

Európában készültek a történelem legfontosabb textil- és divatkreációi, és napjainkban is ez a leghíresebb tervezők, újítók, művészek otthona.  Kontinensünkön számos márka, nemzetközileg elismert és feltörekvő tervező dolgozik azon, hogy tisztább, igazságosabb, fenntarthatóbb jövőt építsen a divatban.

Tudatos vásárlás 

A fenntarthatónak titulált márkák is gyakran támaszkodnak a műanyagra

Az égvilágon semmit nem tesznek azért a divatmárkák, hogy ne termeljenek annyi műanyaghulladékot, és még a fenntarthatónak titulált kollekciók nagy százaléka is műszálas – állapította meg a Changing Markets Foundation júniusban közzétett jelentése, amely a divatmárkák és a fosszilis tüzelőanyagok kapcsolatát kutatta.

Tudatos vásárlás 

A fenntartható fogyasztást népszerűsítő útikalauz készült a Dunakanyarról

A KanyarGO olyan vállalkozásokat népszerűsít, amelyek vállalják, hogy fenntarthatóan működnek, és nem teszik a vidéket a tömegturizmus áldozatává.

Tudatos vásárlás 

A vásárlók többsége odafigyel az energiacímkékre

Ötből négy vásárló megnézi az energiacímkéket, amelyek tájékoztatást nyújtanak a termékek energiafogyasztásáról.

Tudatos vásárlás 

Mindenki másképpen tudatos

A SteiGen és az UniCredit Bank közös kutatása négy generáció – a Baby Boomerek, az X, az Y és a Z – véleményét térképezte fel a fenntarthatóságról: mit gondolnak róla, mit tesznek érte, milyen tevékenységeket társítanak hozzá.

Tudatos vásárlás 

A ruhabérlés most még nem zöldmegoldás

Az új darabok beszerzésének megspórolása nem feltétlenül jelenti a divatos öltözködés környezeti ártalmainak csökkentését. Sőt: egy új tanulmány szerint a szállítás és a tisztítás miatt a ruhák bérlése a legkevésbé környezetbarát lehetőség.

Tudatos vásárlás 

Nem igazán ismerik a csomagolások újrahasznosíthatóságával kapcsolatos jelöléseket a magyar vásárlók

A globális trendeknek megfelelően a magyarok is egyre környezettudatosabbak, de egyelőre nem ez határozza meg a vásárlási szokásaikat – derült ki a Nestlé Hungária és az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. közös, reprezentatív kutatásából.

Tudatos vásárlás 

A szappan utolsó centijének sem kell kárba vesznie

Mivel jellemzően könnyen újrahasznosítható papírcsomagolásban kapható, a szappan a plasztiktégelyek számát szaporító folyékony tusfürdőknél és kézmosószereknél fenntarthatóbb választás. De hogyan hasznosulhatnak a tisztálkodószer végnapjaira maradó, apró darabok?

Tudatos vásárlás 

Milyen sminket válassz, ha a természet épségére és szépségére is odafigyelnél?

A fürdőszobád számtalan elkerülhető hulladék és az élővilágot, de akár az egészségedet is károsító vegyszer forrása lehet. Ha a többször használatos higiéniai termékek, szappanok és bambusz fogkefék világában már otthonosan mozogsz, a sminkjeidre is érdemes lehet vetned egy kritikus pillantást.

Tudatos vásárlás 

Tudtad, hogy a nyári szállásod is lehet környezettudatos?

A nyaralás alatt is csökkentenéd az ökológiai lábnyomodat? Válassz uniós ökocímkével rendelkező minősített szálláshelyet, hogy a pihenés mellett a környezetkímélő turizmus fejlődését is támogasd.

Tudatos vásárlás 

Ezért sem érdemes bedőlni a fast fashion olcsó csábításának

Az olyan online divatmárkák, mint az Asos vagy a Boohoo által árult ruhadarabok fele szűz, vagyis közvetlenül kőolajból származó műanyagból készül. Előállításuk és vásárlásuk így jelentősen fokozza a kőolaj-kitermelést.

Tudatos vásárlás 

A balatoni vendéglátóhelyek felkeresésével tehetünk a fecskék megóvásáért

A nyár beköszöntével a Balaton körül is éledezik a turizmus, megnyitottak a tóparti vendéglátóhelyek, és már a Balatoni Gasztrotérkép legfrissebb kiadása is megérkezett, ami idén a tudatos vásárlók számára is tartogat újdonságot.

Tudatos vásárlás 

PET, aludoboz vagy üveg? Melyik italcsomagolás jobb a környezetnek?

Számos termékről állítják a reklámok, hogy a csomagolóanyaga zöldebb, mint a másé. A Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán Simon Gergely környezetkémikus különböző vizsgálatok és életciklus-elemzések segítségével igyekszik rendet tenni a gyártók egymásnak ellentmondó állításai között.
(Kép: pixabay.com)

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására

A Dell Technologies Magyarország a környezetvédelmi világnap kapcsán készített nem reprezentatív kutatása alapján a magyarok környezettudatosabbak, mint a járványhelyzet előtt.

Tudatos vásárlás 

Ez a négy ökocímke biztosan nem átverés

Az utóbbi időben egyre többen vesznek fel környezetbarát szokásokat, és igyekeznek a fenntarthatóság szempontját a vásárlásaikban is érvényre juttatni. Erre természetesen a gyártók és a kereskedők is felfigyeltek, és sokszor megtévesztő marketinggel igyekeznek elnyerni a tudatos fogyasztók tetszését.

Tudatos vásárlás 

Frappáns reklámmal buzdít környezettudatos cselekvésre az IKEA

Az áruházlánc a WALL·E nevű rajzfilmrobotot megidéző figurával illusztrálja, hogy az egyéni erőfeszítések és személyes, apró döntések hatásait sem szabad alábecsülnünk.

Tudatos vásárlás 

A jövőben pontszámok segítik a tudatos telefonvásárlókat

Több európai mobilszolgáltató a jövőben ökopontszámmal látja majd el az árusított okostelefonokat.

Tudatos vásárlás 

Klímabarát sajttal rukkolt elő a Lidl

A brit boltokban hamarosan debütáló termék karbonsemleges, az előállítása során 22,5 kilogramm szén-dioxidot tudnak megspórolni évente.