2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Mi kerül egy palack vízen 1300 forintba?

Mit fizetünk meg egész pontosan, amikor ásványvizet veszünk? És miért fizetünk sokszoros árat valamiért, amihez szinte ingyen hozzá lehet jutni a csapból is?

index.hu
Tudatos vásárlás 

Hangák: nők magyar zöld termékekkel a helyi közösségekért

Tudatos vásárlás, környezetvédelem, támogató női közösségek, jó ügyek felkarolása alapítványok támogatásával – erről szól a Hangák. Tegye fel a kezét, aki tud ennél jobbat!

Tudatos vásárlás 

Jó a környezetnek, jó a perselyednek – turizz tudatosan!

Egyénként nem sok eszközünk van a világ folyásának alakítására – de az egyik leghathatósabb ezek közül a pénzünk. Ha a használt ruha mellett döntesz, azzal erőforrást, energiát és pénzt takarítasz meg, ráadásul az egyes darabokban megtestesülő emberi erőfeszítés értékét is növeled.

Tudatos vásárlás 

Bevált a környezettudatos szatyor

Jól fogadták a vásárlók a Spar környezetbarát zöldségszatyrait, így minden áruházukban bevezetik őket.

Tudatos vásárlás 

Dánia lép először a biztonságos élelmiszer-csomagolásokért

Dániában hétfőn kihirdették a perfluoralkil vegyületeket (PFAS-t) tartalmazó élelmiszer-csomagolások tilalmát.

Tudatos vásárlás 

Az angol fiatalok vásárláskor a környezetre is gondolnak

Angliában az ezredforduló után született, most fogyasztóvá váló generáció számára egy termék megítélésekor az egyik legfontosabb szempont, hogy előállítása és forgalmazása mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után.

Tudatos vásárlás 

Le a palackkal, éljen a szifon!

Az üdítőitalok, ásványvizek rendszeres vásárlásával hatalmas mennyiségű hulladékot állítunk elő. Pedig a buborékok szerelmesei a városban járva napjainkban is felfrissülhetnek egy nagy pohár gyöngyöző szódavízzel.

Tudatos vásárlás 

Egy évig új ruha nélkül – lehetséges?

Szeptember elsejével elindult egy kihívás a Facebookon, amelyben a résztvevők azt vállalják, hogy egy éven keresztül nem vásárolnak maguknak új ruhát.

Tudatos vásárlás 

Lehet igazán műanyagmentes a bevásárlás?

A figyelemfelhívó kampányoknak köszönhetően egyre többen törekednek a vásárlással járó műanyagszennyezés visszaszorítására. Sokan vásárolnak zöldséget, gyümölcsöt és pékárut műanyag zacskó nélkül, saját textilzsákban, de mi a helyzet a felvágottakkal, sajtokkal és a hentesáruval? Létezik olyan megoldás, amivel helyettesíthetjük a műanyagot, ha nagy áruházláncok polcairól szerezzük be ezeket? (Fotó: Yuichi Shiraishi/flickr.com)

penzcentrum.hu
Tudatos vásárlás 

Egy jóságos banya gyümölcsei

Dencsháza egy 560 fős falu Baranya megyében, a Szigetvári járásban. A festői környezetben elterülő faluban működik a Banyaerdő üzeme, ahol a társadalmi és a természeti környezet iránti felelősséggel dolgozzák fel a környező erdőkből és mezőkről származó, kiváló minőségű alapanyagokat.

Tudatos vásárlás 

5+1 tipp a fenntartható és környezetbarát tanévkezdésért

Elkezdődött iskola, ami évről évre tetemes kiadást jelent a szülők számára. Azonban vannak olyan lehetőségek, apró trükkök, amelyekkel nemcsak a családi kiadások csökkenthetők, hanem természeti értékeinket is óvjuk. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői összegyűjtöttek 5+1 tippet, amelyek követésével pénztárca- és környezetkímélő is lehet a tanévkezdés.

kidsnews.hu
Tudatos vásárlás 

Ez a telefon nem csak okos, fenntartható is

A „környezetbarát” okostelefonok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Fairphone bemutatta legújabb termékét, a Fairphone 3-at.

Tudatos vásárlás 

Legyünk hűségesek a kütyüinkhez – de okosan!

Az elektronikai eszközök egyre gyorsuló ütemben megújuló kavalkádjának nehéz ellenállni – pedig a különleges nemesfémekből előállított technikai csodáknak nem csak a pénzben kifejezett ára nagy.

Tudatos vásárlás 

A hazai élelmiszerboltok a környezetszennyezés ellen

A műanyagmentes július után jogosan merül fel sokakban a kérdés, hogy az egyéni akciókon túl mit tesznek a műanyagszennyezés és a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében azok az üzletek, ahonnan az otthon halmozott műanyag szatyrok is származnak. A qubit a hazai élelmiszerláncoknál járt utána a kérdésnek.

Tudatos vásárlás 

Kimegyünk a divatból?!

A fenntartható ruhadarabra azt mondják, hogy  bioszálból készül, de a Föld megóvása érdekében nem sokat jelent, hiszen a nagy mennyiségű gyártása ugyanúgy károsanyag-kibocsátó, mint a poliészter szálból készülteké. Az öltözködés pszichológiájáról az ng.hu szerzője Bálint Amarilla klinikai szakpszichológussal beszélgetett.

Tudatos vásárlás 

Green guide Budapest – zöld útmutató egy fenntarthatóbb városhoz

Ingyenes térkép jelent meg Green Guide Budapest néven, amely amellett, hogy az ökodizájnboltokat, bolygóbarát finomságokat kínáló helyeket, csomagolásmentes és bioboltokat gyűjti össze, a szemléletformálás részeként parkokat, piacokat szerepeltet mint a fenntarthatóbb élet fontos csomópontjait.

Tudatos vásárlás 

Melyik boltokban használhatod Székesfehérváron saját zöldség-gyümölcs tároló zsákodat vásárláskor?

Az utóbbi hónapokban rohamtempóban kezdett terjedni: a bolti nejlonzacskó helyett saját szatyorba tesszük a zöldséget-gyümölcsöt. A legtöbb helyen ez nem okoz problémát, de még van olyan hiper Székesfehérváron, ahol kategorikusan elutasítják. A város üzleteit Papp Brigitta járta sorra. 

fmc.hu
Tudatos vásárlás 

A strandolóknak is fontos a környezettudatosság

Tízből kilenc magyar internetező szívesen venné, ha a strandokon elérhetőek lennének környezetbarát eszközök (pl. kulacsok, poharak, táskák), 45 százalékuk pedig akár fizetne is ezekért – derül ki a Jófogás környezettudatos strandolási szokásokat vizsgáló online felméréséből. 

Tudatos vásárlás 

Környezettudatos hazai webshopok

„Majd holnap” – hányszor jegyezzük meg magunknak ezt a kis mondatot, amikor a műanyag zacskónkba mérjük a gyümölcsöket, vagy a kemikáliákkal teli tisztítószerrel töröljük le a polcokat. Mutatunk pár hazai környezettudatos webshopot, amely kínálatának köszönhetően a halogatásból egy kattintással elhatározás válhat!

Tudatos vásárlás 

Papír szívószálakat vezet be a Tetra Pak Európában

Papír szívószálakat vezet be a Tetra Pak Európában, ezzel az első italoskarton-gyártó cég a régióban, amely könnyen lebomló szívószálakat biztosít termékei mellé. A vállalat bejelentette azt is, hogy a jövőben nyilvánosságra fogják hozni a papír szívószálak fejlesztésével kapcsolatos újításaikat.