2021. január 15., Loránd, Lóránt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete applikációval segíti a környezetbarát tisztítószerek kiválasztását

Az ingyenesen elérhető alkalmazás hat termékkörben, például mosogató- és mosószerek, fürdőszobai és általános tisztítószerek, csaknem 700 tisztítószert tartalmaz – mondta az egyesület elnöke online sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Tudatos vásárlás 

Valóban környezetbarát választás az organikus hús?

A Müncheni Műszaki Egyetem, a Greifswaldi Egyetem és az Augsburgi Egyetem csapata szerint az organikus húsok létrehozásával hasonló mennyiségű üvegházgáz keletkezik, mint a hagyományos húskészítési folyamatok során.

Tudatos vásárlás 

Mi tesz egy tárgyat méltóvá az ünnephez?

A környezetbarát életmód megismertetésével és népszerűsítésével foglalkozó kanadai blogger és édesanya, Kat Steck szerint újra kellene fogalmaznunk, mi illik, mi a normális karácsonykor, hogy az ünnep elsősorban az egymás (és a természet!) iránti szeretetről, és ne a vásárlásról szóljon.

Tudatos vásárlás 

Ha teheted, válaszd az etikus csokikat!

Egy friss kutatás szerint még mindig sok édességipari nagyvállalat adós a termelési láncában megvalósuló gyerekmunka teljes felszámolásával.

Tudatos vásárlás 

Ajándékozz környezetvédelmet! – Karácsonyi kampánnyal keres támogatókat a JÖN Alapítvány

A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány célja, hogy idén karácsonykor a tenni akaró emberek egy egyedi ajándék formájában lephessék meg a Földet, amivel a környezetünk új esélyt kaphat a tisztaságra.

Tudatos vásárlás 

Már Wekerlén is vár egy csomagolásmentes bolt

A Boldog Föld október 10-én nyílt meg a Pannónia út 32. szám alatt. A csomagolásmentes boltot megálmodó házaspár olyan helyet szeretett volna létrehozni, ahol a vásárlók úgy juthatnak hozzá minőségi termékekhez, hogy a környezet érdekeit is szem előtt tartják.

Tudatos vásárlás 

Ha emberibb világot akarsz: fairtrade kávé

A Földön naponta megközelítőleg 1,6 milliárd elfogyasztott csésze kávét fogyasztunk, ami több mint 125 millió ember megélhetését biztosítja. A Fairtrade International etikus, fenntarthatósági törekvéseinek középpontjában az a 25 millió kistermelő áll, akik a kávé 70-80%-át állítják elő a világon. Hogy a gazdák még több fairtrade kávét tudjanak termeszteni és eladni, ahhoz ránk, felelős fogyasztókra is elengedhetetlen szükség van.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Egy ajándékdoboz, ami a világba is változást hoz

Az Impact box megálmodói Magyarország minden sarkából összegyűjtötték az alapítványok, egyesületek és társadalmi vállalkozások olyan termékeit, amelyek készítői mind egy fenntartható, befogadó és mindenki számára élhető világért dolgoznak.

Tudatos vásárlás 

Így lehet az ünnep egyszerre meghitt és környezettudatos

Karácsony idején könnyű túlzásba esni, pedig a varázslat az egyszerű, a pénztárcánkat és a környezetet is kímélő megoldások mellett is megszülethet.

Tudatos vásárlás 

A magyarok védik a környezetet, amíg ezt nem a pénztárcájuk bánja

Alapvetően nyitottak vagyunk a zöld kezdeményezésekre, ha ezek könnyen elérhető és lehetőleg olcsó megoldások – derült ki a Mizse ásványvíz gyártója, a Magyarvíz Kft. reprezentatív kutatásából.

Tudatos vásárlás 

Így lehetünk egyszerre takarékosak és környezettudatosak

Hétköznapi döntéseibe ma már minden hatodik család beépíti a környezettudatos gondolatokat is, így egyre többen figyelnek oda a takarékosság mellett a fenntarthatóságra is. Ezt a trendet decembertől a Magyar Nemzeti Bank Családi Zöld Pénzügyek programja és a Pénziránytű Alapítvány Zöldiránytű mobilapplikációja is támogatja. 

Tudatos vásárlás 

Kihirdették a középiskolai környezetbarát termék verseny győztesét

Nagy sikerrel zárult az „Ökocímke – környezetbarát termék” középiskolás verseny, három különdíjat is kiosztottak a szervezők – közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.

Tudatos vásárlás 

Hazai termékkel a hulladékmentesség útján

A The Sorting Bags márka alapítója, Nemes Iringó az elsők között kínált Magyarországon praktikus és esztétikus megoldásokat az egyszer használatos műanyagok kiváltására törekvőknek, és azóta sem hagyott fel a szemnek és környezetnek is kedves termékek kigondolásával.

Tudatos vásárlás 

A vágott fenyő fenntarthatóbb, mint a műanyag

Sokan azért választanak műfenyőt, mert nem akarnak hozzájárulni ahhoz, hogy temérdek fát vágjanak ki csak azért, hogy pár hétig díszekkel teleaggatva élvezhessük a szobában a látványukat. Csakhogy ez a megoldás egyáltalán nem környezetbarát.

Tudatos vásárlás 

Öt hazai dizájnbolt karácsonyi ötleteléshez

A We Love Budapest összegyűjtött öt olyan boltot, ahol beszerezhetjük a környezettudatos karácsonyi meglepetéseket: legyen szó újrahasznosított táskáról, kézzel készült kiegészítőkről vagy a fenntartható életmód kialakításában segítő termékekről.

welovebudapest.com
Tudatos vásárlás 

Miért jó a bio?

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szerint az ünnepekre és hétköznapokra is érdemes a garantált bio minősítésű, magasabb kvalitású hazai alapanyagokat és élelmiszereket vásárolni. Az ÖMKi csaknem egy évtizede foglalkozik a hazai fenntartható mezőgazdaság kutatásával, vizsgálati hálózatába a határon túlról is csatlakoznak a legkiválóbb magyar biogazdák.

Tudatos vásárlás 

Ha így csomagolsz, nemcsak meghitt, de fenntartható is lesz az ünnep

Magyarországon egy átlagos ember évente 500 kiló szemetet termel – a karácsonyi időszak különösen sokat nyom a latban. Körülbelül 50 ezer fát menthetünk meg évente, ha csomagolópapír helyett más megoldást választunk.

Tudatos vásárlás 

Bólints rá te is a tudatos fogyasztásra!

Fenntartható életre, tudatosabb fogyasztásra buzdítják az embereket azok a hírességek, akik csatlakoztak a Magyar Természetvédők Szövetsége Életigenlő – Bólints rá! című kezdeményezéséhez.

Tudatos vásárlás 

Egyre több országban hódít a fordított adventi naptár

Az advent a várakozás időszaka, ugyanakkor a másokra, az ínséget szenvedőre való odafigyelésé is. Ezt a két lelkiállapotot hozza egy nevezőre az a kezdeményezés, amely a gyerekeknek oly kedves adventi kalendáriumba visz egy különleges csavart.

Tudatos vásárlás 

Hamarosan könnyebb lesz a tartós termékek mellett dönteni

A fogyasztók mellett a környezet érdekét is szolgáló javíthatóság elősegítésére az Európai Unió hamarosan kötelezheti a gyártókat, hogy a csomagoláson külön címkén, egyértelműen és világosan tüntessék fel a szervizelésre vonatkozó legfontosabb információkat.