2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Tudatos vásárlás 

Így fagyaszd le az ételeket, hogy kiolvasztva is frissek legyenek

Az emberiség az előállított élelmiszerek egyharmadát minden évben a kukába dobja – az élelmiszer-pazarlás soha nem látott méreteket ölt, ami természetesen sem az egyénnek, sem a gazdaságnak, sem a környezetnek nem jó. A tudatosabb vásárlás mellett a fel nem használt élelmiszerek eltárolása is segíthet abban, hogy csökkentsd a kidobott élelem mennyiségét.

bien.hu
Tudatos vásárlás 

Mennyire becsüljük a magyar élelmiszert?

A magyar élelmiszer megítélése minden szempontból kiváló, mégis tudatosan csupán a magyarok alig egyharmada keresi a hazai termékeket az üzletek polcain – derült ki a Médiaunió Alapítvány augusztusban megjelent vásárlói kutatásából. Íme, a beszédes statisztikák! 

Tudatos vásárlás 

Én a „jó arcoktól” vásárolok

Ez a cikk megkísérli összefoglalni azokat a brandinget érintő tényezőket, amelyek a jelen és a közeljövő vásárlási döntései mögött húzódnak, illetve bizonyítékokkal szolgál arra, hogy átmeneti korban élünk: a márkaválasztás narratívájában paradigmaváltás zajlik. Kun Miklós írása (Mediacom – Chief Strategy Officer).

Tudatos vásárlás 

Milyen hatással van a farmerod a Földre?

A gyapottermeléstől egészen a farmerszövet gyártásáig és a farmerek tervezéséig az egész folyamat óriási mennyiségű peszticidet, vízpazarlást és mérgező termékeket vonhat maga után. 

Tudatos vásárlás 

Így vásárolj csomagolásmentesen

Vásárolj tudatosan, minél kevesebb csomagolással, vigyél saját vászontáskát és dobozt, amikor vásárolsz! A budapesti csomagolásmentes Ligeti Boltban sok mindent beszerezhetsz az alábbi kisfilmben látható módon.

Tudatos vásárlás 

Élelmiszer-biztonság kapcsán indulhat uniós aláírásgyűjtés

Az Európai Bizottság biztosi testülete úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi az élelmiszertermékek esetében előforduló csalások megelőzését sürgető európai polgári kezdeményezést.

Tudatos vásárlás 

Iskolás vagy? Ne dobd ki az uzsonnád, tedd ételgyűjtő dobozba!

Hogyan lehet egy iskoláskorú gyermeknek megmutatni az adakozás fontosságát, és megéreztetni vele, hogy a pazarlás nem menő? Erre megoldás, ha ahelyett, hogy kidobná, megmaradt tízóraiját, uzsonnáját beteszi egy Enni adok adománydobozba.

Tudatos vásárlás 

Zöldlista: Óvd a környezeted és spórold meg az idegösszeomlást! (videó)

Vásárolni indulsz, de nem tudod, hol kezdd? Bevásárlólista híján felmarkolsz mindenből 10-et? Leveszed a polcról a nagy kiszerelésű terméket, aztán visszateszed, majd újra leveszed? Egy nagy bevásárlótáska helyett cipeled a 15 műanyag szatyrot, ami bármelyik pillanatban leszakadhat? Végül az egész áruház azon szurkol, hogy a két bevásárlókocsinyi, kínkeservesen összeválogatott cucc mellé te is beférj a kocsiba? Rendszeresen élsz át ilyet bevásárláskor? Itt az ideje, hogy változtass! Hogyan? Először is, bízd magad a Zöldlistára...

Tudatos vásárlás 

Mikor cseréld le a hűtőt?

Pontosan meddig kellene használni ugyanazt a hűtőszekrényt, ha környezettudatosak vagyunk? Mikor érkezik el az a pillanat, amikor egy régi, korszerűtlen hűtő működéséből adódó környezetterhelés nagyobb, mint az, amivel egy új gép legyártása jár? Tippelj!

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Nemcsak a szagok támadnak, az illatok is

Illatos szappan, sampon, dezodor, mosószer, mosogatószer, öblítő, vécépapír, papírzsepi, kézkrém, törlőkendő, légfrissítő – a mindennapok részei. Nem csoda, hogy ennyien allergiásak. Útmutató a felismeréshez és a megelőzéshez. 

Tudatos vásárlás 

Látványosan növekszik a tudatos vásárlás Magyarországon

Megbecsülték Magyarországon a tudatos vásárlás piacát. A 2014–2016-ra vonatkozó első Tudatos Vásárló Piaci Jelentés eredménye alapján 1014 milliárd forint volt a tudatos vásárlói döntések értéke. Élelmiszerre 360 milliárd, közlekedésre és szabadidőre 334 milliárd, lakásfenntartásra 237 milliárd, pénzügyekre 84 milliárd forint jutott.

Tudatos vásárlás 

Trükkök az élelmiszerárak emelkedésének leplezésére

Kevesebb tartalom, módosított összetétel, új csomagolás; ilyen és ehhez hasonló módszereket alkalmaznak az élelmiszergyártók az áremelés leplezésére. A rejtett áremelés lényege, hogy olyan módszereket használnak, hogy a vásárlónak első látásra nem tűnik fel az áremelkedés.

Tudatos vásárlás 

A kedvenc szuperélelmiszereink megölik a bolygót

A különféle táplálkozási trendek félévente végigsöpörnek a bolygón, rengetegen kezdik el fogyasztani az aktuális spéci zöldséget, cukrot vagy tejet helyettesítő csodaszert, és mindenki örül, hogy egészségesen táplálkozik. Abba azért nem árt belegondolni, hogy az efféle hóbortok milyen hatással vannak a környezetünkre.

Tudatos vásárlás 

Ennyibe kerül valójában egy 1290 forintos póló előállítása

Ön tudja, hogy miből és hol készül a ruhája? Ha fast fashion üzletekben vásárol, akkor valószínűleg vegyszerrel kezelt műszálból egy távol-keleti gyárban, amelynek a munkásait éhbérért dolgoztatják. De vajon lehet-e egyáltalán etikusan öltözködni? A divany.hu cikke utánajárt a kizsákmányoló divatipar legféltettebb titkainak.

Tudatos vásárlás 

Akár haza is vihetjük: egy angol kávézó kerámiára cserélte az eldobható papírpoharakat

Van egy remek módszer az eldobható kávés poharak problémájának megoldására. Az angliai Ipswich egyik kávézójában, a La Tour Cycle Caféban úgy döntöttek, tesznek valamit az eldobható kávés poharak világméretű felhalmozódása ellen, és mostantól bögrében szolgálják fel e frissítő italt, amit akár magával is vihet a vásárló.

Tudatos vásárlás 

Környezetbarát iskolakezdés – nézzük meg a címkéket

Ha szeptember, akkor iskolakezdés és persze bevásárlás. A sok-sok szemponton felül érdemes figyelni a vásárláskor a fenntarthatósági címkékre is, hiszen egyre több helyen találhatunk ilyen termékeket. A Tudatos Vásárlók Egyesülete segít eligazodni a termékcímkékben, hiszen az iskolakezdés is lehet környezetbarát.

Tudatos vásárlás 

Erdőket irtanak ki, hogy avokádót ehessünk

Mexikóban a becslések szerint évente 20 hektárnyi erdőt irtanak ki, hogy helyette avokádófarmot telepítsenek. Jelenleg körülbelül 150 hektárnyi kiirtott erdőnél tarthatunk. Az elmúlt évek superfood-őrületének egyik legismertebb képviselője az avokádó, azonban az erdők sínylik meg ezt a trendet.

Tudatos vásárlás 

Mit nézzünk egy terméken vásárláskor?

Amikor vásárolunk, akkor általában nincs kedvünk sok időt tölteni azzal, hogy a címkéket böngésszük, pedig sok hasznos információról árulkodnak a rövidítések. A Tudatos Vásárlók Egyesületének videója segít eligazodni ebben a kérdésben, amivel egészségesebb és környezetbarátabb döntéseket hozhatunk.

Tudatos vásárlás 

Néhány gondolat a dezodorokról, recepttel

Minél több dezodort használunk, annál több fogy, így annál több hulladék is termelődik. Gondoljuk végig: mennyit kell használnom és mikor? Mikor izzadok jobban, milyen ruhát viselek? Tényleg szükséges-e éjszakára is dezodorozni magam? A cikkből azt is megtudhatjuk, hogyan készíthetünk magunk dezodort. 

Tudatos vásárlás 

Így vásárolhatsz környezettudatosan

Néhány egyszerű lépéssel te is sokat tehetsz a környezetért.