Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

A környezetbarát lufikat se ereszd szélnek

Igaz, hogy ma már sok helyen lehet kapni úgynevezett környezetbarát lufikat, amelyek természetes anyagból készülnek és – elvileg – lebomlanak. Csakhogy ez a természetben nem történik meg!

Tudatos vásárlás 

A telefonok javíthatóságáért küzd az EU

Nemrégiben az egységes töltők bevezetésével kapcsolatos erőfeszítésekről számolhattunk be. A legújabb szabályozástervezet az elektronikus készülékek kialakításával és használatával kapcsolatban hozhatnak komoly változásokat.

Tudatos vásárlás 

Amikor a külső alapján kell ítélni

Évek óta, napról napra szembesülünk azokkal a károkkal, amiket a természetbe szivárgó műanyaghulladék okoz. Nem csoda, hogy vásárláskor egyre többen nem csak az összetevők böngészése miatt vesszük alaposan szemügyre a kiválasztott termékek borítását. De miről ismerhetjük fel a környezetbarát csomagolásokat?

Tudatos vásárlás 

Az alacsony szállítási költség környezeti lábnyoma hatalmas

Évről évre nő a valószínűsége a statisztikák szerint, hogy a vásárlók a magyar webshopokat – vagy offline boltokat – megkerülve a világ másik feléről rendelnek meg egy terméket, ezzel sokszor csak nagyjából 50 forintot spórolva.

Tudatos vásárlás 

Az online térben is legyél környezettudatos fogyasztó!

Tisztában vagy vele, hogy az e-mail-fiókodban halmozódó levelek tárolása folyamatosan áramot fogyaszt? Igen, a közösségimédia-értesítések és az olvasatlanul hagyott levélszemét is.

Tudatos vásárlás 

Vásároljuk és használjuk környezettudatosan a ruháinkat!

A ruházati kiskereskedelmi láncoknak köszönhetően megfizethetőbbé vált a divat, de ennek hatalmas költsége van, ha a környezetszennyezést nézzük.

Tudatos vásárlás 

A böjt az életünk zöldítésére is jó alkalom

Hortobágyi Cirill OSB, pannonhalmi főapát hamvazószerdán zöld böjtöt hirdetett a közösségi médiában, és csatlakozásra buzdított.

Tudatos vásárlás 

A legfenntarthatóbb divatmárkák

Az egyre több és hatékonyabb kommunikációnak köszönhetően szerencsére már a fogyasztók is ráébredtek, hogy a fast fashion termékek választása nem a legjobb döntés. Szerencsére világszerte egyre több márka vág bele a fenntartható divatcikkek gyártásába. (Fotó: PANGAIA/facebook.com)

roadster.hu
Tudatos vásárlás 

Biztató eredményeket hozott a drogériákat cselekvésre buzdító petíció

Az összegyűjtött aláírások átadásakor a kampány kezdeményezői a Rossmann és a dm illetékeseitől is ígéretes választ kaptak a műanyaghulladék megelőzését segítő utántöltő automatákkal kapcsolatosan. 

Tudatos vásárlás 

Az új eszköz felett érzett lelkesedésben könnyű megfeledkezni a kiszolgált kütyünkről

Évente több mint 4000 Eiffel-toronnyi elektronikai hulladék keletkezik világszerte, ezért egyáltalán nem mindegy, mit teszünk lecserélt eszközeinkkel.

Tudatos vásárlás 

A legapróbb fogyasztók is nagy változásokat érhetnek el

Két brit kislány hatására változtat pálmaolaj-felhasználási gyakorlatán a Kellogg’s.

Tudatos vásárlás 

Egy egyszerű trükkel legyőzheted a felesleges fogyasztás csábítását

Minden sarkon, minden platformon azt sulykolják belénk, hogy minél többet vásárolunk, annál boldogabbak leszünk – pedig csak rövid úton hulladékká avanzsáló tárgyak sokaságával vesszük körül magunkat. Egy apró szabály alkalmazásával azonban elkerülhetjük a hirtelen ötlettől vezérelt, értelmetlen beszerzéseket. Nem csak a környezet, a pénztárcánk is hálás lesz.

Tudatos vásárlás 

Szappan vagy tusfürdő?

A tusfürdő előállításához majdnem ötször annyi energiára van szükség, mint a szappanéhoz, elsősorban azért, mert közvetetten a nyersolaj az alapanyagok forrása. A tusfürdő további nagy hátránya a csomagolás, amely előállítása szintén energiaigényes (és szintén petrolkémiai gyökerű műanyagipari termék), ráadásul a szelektív gyűjtése és újrahasznosítása is problémás. (Fotó: pxhere.com)

g7.hu
Tudatos vásárlás 

Petíció a hulladékmentes vásárlásért

Már közel 30 ezer aláíró írta alá azt a kezdeményezést, amely a nagy drogérialáncokban külföldön már elérhető utántöltő automaták magyarországi bevezetését szeretné elérni.

Tudatos vásárlás 

A ruhák után a használt kozmetikumok piaca is felfutóban van

Szaporodnak az olyan webáruházak, ahol megvásárolt, de nem vagy alig használt krémekből, sminkszerekből, parfümökből válogathatunk. A vásárlóikat az anyagiak mellett a környezetvédelmi megfontolások csábítják a használt kencék felé.

Tudatos vásárlás 

Nagy lépést tett Franciaország a termékek javíthatósága felé

Múlt év december 19-én a francia parlament megszavazta a „hulladékmentesség a körforgásos gazdaság érdekében” címet viselő jogszabálytervezetet. A törvény viszonylag széles körű: az idő előtti elavulást megfékezendő a hulladékokat övező általános problémák mellett a gyártói és fogyasztói szokásokkal is foglalkozik. 

Tudatos vásárlás 

Sampon helyett válaszd a hajmosó szappant!

A legtöbb fürdőszoba tele van kisebb-nagyobb tusfürdős és samponos műanyag flakonokkal, pedig egyre több üzletben elérhetők a csomagolásmentes és összetételükben is környezetbarát alternatívák. A váltással ráadásul a hajkoronád sem veszít természetes fényéből.

Tudatos vásárlás 

Lehet a fast fashion fenntartható?

A H&M újrahasznosított, fenntartható szövetfajtájából kezdett ruhákat gyártani. Büszke az elért eredményekre, a kritikusok szerint azonban az elképesztő ütemben lecserélődő kollekciókra és hatalmas árubőségre épülő kereskedelmi gyakorlat alapanyagtól függetlenül fenntarthatatlan.

Tudatos vásárlás 

Léteznek valóban örök darabok?

Örök darabon sokszor azt értjük, amikor egy ruhát akár 20, 30 vagy 40 év múlva is viselhetünk, mert nem megy ki a divatból. Csakhogy ha egy ruhadarabot rendszeresen viselünk, az amortizálódni fog. Nincs olyan cipő, amelyiknek ne kopna a talpa akkor, ha járunk benne – márpedig egy cipő jó esetben ezért készül. Ha nem is örök, de jó minőségű darabok készülhetnek úgy is, hogy a gyártójuk élettartam-garanciát vállal rájuk.

hulladekmentes.hu
Tudatos vásárlás 

Nem kell az egész életedet felforgatnod, hogy fenntartható fogyasztó lehess

Egy ember évente átlagosan 587 kg hulladékot termel – tudatos vásárlói döntésekkel ezt nagyban csökkentheted. Nap mint nap tedd fel a kérdést: valóban szükségem van erre? Létezik környezetbarát változata is?