2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Íme az ehető csomagolópapír

Mezőgazdasági hulladékból készült, alkalmas az ételek tárolására, szendvicset csomagolhatunk bele vagy zacskóként is használhatjuk – ez a Scoby, modern korunk egyik legzöldebb csomagolópapírja, amely annyira ártalmatlan, hogy akár meg is ehetjük. 

Tudatos vásárlás 

Íme az ország egyik legzöldebb zöldségese

Az algyői Családi Zöldséges üzlete néhány aprónak látszó, ám annál fontosabb lépéssel kezdett el küzdeni a pazarlás ellen: a tulajdonosok ugyanis békés harcot indítottak a nejlonzacskók ellen. Az ökoakció pedig a vártnál is nagyobb sikert hozott.

Tudatos vásárlás 

A hazai divatiparban is trendi a fenntarthatóság

Sokak számára ma már nemcsak a termék minősége, külleme és ára, hanem annak környezetre gyakorolt hatása is sokat nyom a latban, mielőtt vásárolnának. A GLAMI második Fashion (Re)search kutatásából ugyanis kiderült, hogy egyre többen keresik a környezetbarát anyagokat.

Tudatos vásárlás 

MNB: hasznos beavatkozás a népegészségügyi termékadó

A nagy mennyiségben károsnak tekinthető hozzávalókat tartalmazó termékekre kivetett hazai népegészségügyi termékadó (NETA) indokoltságának gazdasági és egészségügyi magyarázatát, illetve a külföldi példákat mutatja be az infostart.hu vendégcikkének első részében Berta Dávid és Asztalos Péter, a Magyar Nemzeti Bank két munkatársa.

Tudatos vásárlás 

Csak papírba csomagolt alma

Elindította első, tisztán papírcsomagolásban forgalomba kerülő almaszállítmányát a dél-tiroli VOG konzorcium. A cégcsoport élen jár a környezetkímélő módszerek alkalmazásában, új gépsorukon bioalmát csomagolnak négyesével a papírtálcákba. A VOG régóta keresi a lehetőségeket az eldobós műanyag csomagolás kiváltására biológiailag lebomló, komposztálható vagy újrafelhasználható anyagokkal.

Tudatos vásárlás 

A magyar vásárlók is vevők a zöld termékekre

A magyarok 42 százaléka saját elmondása szerint hajlandó többet fizetni a környezettudatos termékekért, nagy részük akár 10-30 százalékkal többet is, mint egy hagyományos termékért.

Tudatos vásárlás 

Az eperrel, a görögdinnyével és a paprikával is csalnak, hogy az magyar

Az eper mellett a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat. Egy epertermelő szerint a piacon sokak szeme láttára csomagolják át a görög és spanyol epret „magyarrá”. Van pár megoldás arra, hogyan ne legyen átverve a vásárló.

Tudatos vásárlás 

Fenntartható és menő: megunt ruhák új élete

Magyar hölgy a kitalálója annak a Svédországból importált magyar ruhacsereprogramnak, amely újrahasználaton alapuló, fenntartható, s ennek köszönhetően olcsó kincslelőhely is.

Tudatos vásárlás 

Ezért kell elolvasni a termékcímkét

A címkézésért senki nem rajong, kivéve, ha élelmiszerről van szó – állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A FAO szerint a címkék garanciát nyújtanak arra, hogy tudjuk, mit vásárolunk.

Tudatos vásárlás 

Egyre több a fair trade termék Magyarországon (videó)

A méltányos kereskedelmi termékek (fair trade) megvásárlásával a földeken dolgozóknak több pénz marad a zsebében. A világban óriási mértékben nőtt a fair trade termékek iránti kereslet, s a magyar érdeklődés meghaladja a nemzetközit. Erről beszélt az ATV műsorában Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének elnöke.

Tudatos vásárlás 

YouTyúk: bérelj tyúkot a fővárosból!

Emlékszel még, milyen volt a nagyi tyúkudvarából a tojás? Na, a YouTyúk pont olyat szállít kéthetente, ha tőlük rendelsz. Az ötlet pofonegyszerű, a vevők imádják: gyógyszer- és szintetikusanyag-mentes tojások szabadtartású tyúkoktól, a fővárosiak serpenyőjébe. Az alapító-tulajdonos, Balogh Ákos beszélt a motivációról, az indulásról és a tervekről.

tudatosvasarlo.hu
Tudatos vásárlás 

Egyre tudatosabbak a magyar vásárlók

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket, sikeresen. A V4-ek nagy sikere, hogy az EP döntése alapján kiiktatják a kettős minőségű termékeket, így a visegrádi négyek országaiba is eredeti minőségű termékek kell hogy érkezzenek.

Tudatos vásárlás 

A háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet

Nap mint nap számtalan vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba, amikor különféle eszközöket, tárgyakat használunk, takarítunk, eszünk, iszunk vagy pusztán lélegzünk. Azoknak, akik babát terveznek, hét tippet mutat be a Tudatos Vásárlók Egyesülete arról, hogyan kerülhetők el a mindennapi életben előforduló, potenciálisan hormonkárosító vegyszerek.

Tudatos vásárlás 

Kínaiak tarolják le Szibéria végtelen erdőségeit olcsó termékek számára

Nem kritizálja túl gyakran saját országában a korrupciót Vlagyimir Putyin orosz elnök, decemberi szokásos éves sajtókonferenciáján mégis megtette, amikor azt mondta, hogy az orosz erdőgazdálkodás nagyon korrupt ágazat.

Tudatos vásárlás 

A fenntartható e-kereskedelem

Az e-kereskedelem a digitalizáció terjedésével egy dinamikusan növekvő üzletté vált. Ifj. Chikán Attila  cikkéből kiderül, hogy ez a kereskedelmi forma mivel jár a fenntarthatóság szempontjából.

Tudatos vásárlás 

Kezdeni kéne valamit a férfiassággal...

A Forbes szerint nem véletlen, hogy a nőknél látunk környezetbarát bevásárlótáskákat, itt lenne az ideje ezért a nemi előítéleteink és hierarchiáink megszüntetésének a globális felmelegedés megakadályozásának érdekében.

Tudatos vásárlás 

Mi mindenben van műanyag?

Észre sem vesszük, de a műanyag már több dologban található, mint azt elsőre gondolnánk. Még egy 100 százalékban pamutból készült ruha is tartalmazhat: a műanyag gombok valamiért nem kerülnek külön feltüntetésre. Nézzük sorjában végig, hol találkozhatunk műanyagokkal.

humusz.hu
Tudatos vásárlás 

Környezettudatos döntés vásárláskor

Milyen védjegyek segítik a tudatos vásárlást? Mi könnyíti meg számunkra a környezettudatos döntést? Ez tudható meg az Instant Zöldség rövid videójából.

Tudatos vásárlás 

Ledarálják a használt ruhákat, és abból készítenek új fonalat, hogy megmentsék a bolygót

Ha a klímaváltozásról van szó, többet foglalkozunk a műanyag palackokkal, mint a pólóval, amit hordunk. Pedig az olajipar után meglepő módon a textilipar felelős a legtöbb légkörbe jutó szén-dioxidért, s adja a globális szén-dioxid kibocsátásának a tíz százalékát.

Tudatos vásárlás 

Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

Légzőszervi megbetegedések, idegrendszeri, emésztőrendszeri problémák, májkárosodás – a háztartásunkban használt tisztítószerek jelentős része erős vegyszer, rendszeres használatuknak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Ráadásul sok közülük kifejezetten a gyerekre, idősekre nézve jelent veszélyt. A Tudatos Vásárlók Egyesülete összegyűjtötte azokat a tisztítószereket, amelyeket inkább ne engedjünk be a lakásba.

tudatosvasarlo.hu