2019. november 17., Gergő, Hortenzia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

A fenntartható divatban előnyös a birkaszellem

Magyarországon is egyre többen választják az egyik legfenntarthatóbb ruházati alapanyagot, a gyapjút.

Tudatos vásárlás 

Mire figyeljünk, ha környezetbarát bútort vennénk?

A nem megfelelő körültekintéssel gyártott bútorok sokszor tartalmaznak olyan káros anyagokat, amelyek a környezet, de akár az egészségünk ártalmára is lehetnek. Ezért otthonunk berendezésekor különösen fontos, hogy  a sokszínű kínálatból körültekintően válasszunk.

Tudatos vásárlás 

Kerüld a rejtett műanyagot is!

A csomagolások vagy bizonyos egyszer használatos eszközök esetében nem nehéz felismerni, hogy plasztikból készültek, így könnyűszerrel elkerülhetjük a megvásárlásukat. Azonban vannak termékek, amelyekről esetében a vásárlók többsége nem is sejti, hogy műanyagot tartalmazhatnak.

Tudatos vásárlás 

Bevásárlóközösségként indultak, de az egész gazdaságot megváltoztatnák

Egy átlagos héten nagyjából 150 család asztalára biztosan helyi termelőktől származó élelmiszerek kerülnek Nyíregyházán. Ők mind a helyi bevásárlóközösség, a Nyíregyházi Kosár rendszeres vásárlói.

444.hu
Tudatos vásárlás 

Jól nézd meg, mit engedsz a fürdőszobád közelébe

Ha a mindennapos higiéniánk és szépségünk megőrzéséről van szó, könnyen kinyitjuk a pénztárcánkat. Pedig a testünk és a környezet érdeke is megkövetel némi körültekintést, ha a fürdőszobapolcunkról van szó.

Tudatos vásárlás 

Te tudod, milyen műanyagból van a telefonod?

A számítások szerint 2050-re már évente mintegy 110 millió tonna e-hulladék keletkezhet, ennek jelentős részét a műanyag teheti ki. Uniós kampány indul azért, hogy a vásárlók előnyben részesítsék a környezettudatos készülékgyártókat.

Tudatos vásárlás 

Melyik szappant szeressem?

A szappan még a kevés vegyszert használó háztartásokban is megkerülhetetlen: lehet színes, illatos, antibakteriális, pH-semleges és legfőképp folyékony vagy szilárd. De melyik a környezettudatos választás?

Tudatos vásárlás 

Apró lépésekkel segít zöldülni a dm

Mit tehetünk, ha a fenntarthatóságot szeretnénk beépíteni a mindennapok gyakorlatába? A dm ősszel „Kezdd kicsiben!” felhívással edukációs programot és közösségi kihívást indít, hogy felhívja a figyelmet azokra a kis lépésekre, amelyeket a hétköznapokban megtehetünk.

Tudatos vásárlás 

Nem szükségszerű, hogy az új harisnya csak órákra szóljon

A világon évente mintegy 103 ezer tonna harisnyahulladék keletkezik, ez 8 ezer emeletes busznak felel meg – nyilatkozta Daniel Clayton, az ausztrál The Legwear Company vállalat alapítója, amely újrahasznosított anyagokból állít elő harisnyanadrágokat.

Tudatos vásárlás 

A divat gyorsan változik, mégis lehet „lassú”!

A „kevesebb több” és a „minőség a mennyiség felett” elveit szem előtt tartva a slow fashion márkák természetes vagy újrahasznosított anyagokkal dolgoznak, hazai tervezők és termékek támogatása mellett. (Fotó: pxhere.com)

contextus.hu
Tudatos vásárlás 

Na nem első kézből, de mindenki tudja: másodkézből vásárolni jó döntés!

Hiába minden erőfeszítésünk a hulladékok megfelelő kezeléséért, ha a fogyasztási és termelési szokásainkon nem változtatunk. Kevesebb új holmit kellene gyártanunk, és mindent meg kéne tennünk azért, hogy a meglévők a lehető legtovább használatban maradjanak.

Tudatos vásárlás 

Közösségi összefogás a hulladékmentes bevásárlásokért

Telkiben már azoknak sem kell ráfanyalodniuk a műanyag zacskókra, akik otthon felejtik a bevásárlószatyrukat – nekik segít a szatyorpont!

Tudatos vásárlás 

Mennyi egy „olcsó” telefon valódi ára?

Az okostelefonok és egyéb elektronikai cikkek élettartamának csupán 1 évvel történő megnövelése egy új tanulmány szerint az EU szén-dioxid-kibocsátását annyival csökkentené, mintha 2 millió kocsit kitiltanának az utakról.

Tudatos vásárlás 

Mit mond el a tojások „rendszáma”?

A tojás világnapja alkalmából érdemes elmélyedni a kedvenc reggelink természetes csomagolásán feltüntetett számkódok rejtelmeiben.

Tudatos vásárlás 

A bevásárlókosarunkban megbújó műanyagok

Egyre többen figyelnek oda arra, hogy lehetőleg minél kevesebb plasztik csomagolóanyagot vigyenek haza a boltokból – csakhogy a műanyag és különösen a mikroműanyag – olyan termékekben is ott rejtőzik, amelyekre nem is gondolnánk.

Tudatos vásárlás 

Az online vásárlás is lehet fenntartható

Kutatások bizonyítják, hogy az internetes vásárlás elterjedése nem csökkentette az autóhasználatot. A megspórolt időben is útra kelünk, csak nem a bolt, hanem a mozi vagy egy étterem felé vesszük az irányt. És ehhez jön hozzá a futárcégek károsanyag-kibocsátása...

Tudatos vásárlás 

Léteznek fenntartható ruhaanyagok?

A textilipar a világ egyik legszennyezőbb iparága: mikroszálak, kemikáliák, vízpazarlás és évente 150 milliárd új ruhadarab. A divatipar környezetterhelő hatása felbecsülhetetlen károkat okoz a természetben, ami ellen leginkább úgy védekezhetünk, ha fenntarthatóbb alapanyagokból készült ruhadarabokat választunk.

Tudatos vásárlás 

Az elektronikai eszközeink csapdájában

A telefonjaink ma már többet tudnak, mint egy számítógép a kilencvenes évek elején. A mosógépbe viszont már csak aggódva merünk betenni egy vastagabb pulóvert vagy takarót. Milyen következménye lesz annak, hogy egyre gyorsabban cserélődnek az elektronikus eszközeink?

Tudatos vásárlás 

3 évre elegendő ivóvizet pusztítasz el egyetlen pamutpólóval

Mit tehetünk, ha szeretünk csinosan öltözködni, de a környezetnek nem szeretnénk ártani? A Noizz az etikus és fenntartható divatfogyasztás lehetőségeiről kérdezte Mengyán Esztert, a Holy Duck blog szerzőjét, a téma hazai szakértőjét. (Fotó: maxpixel.net)

noizz.hu
Tudatos vásárlás 

Mi kerül egy palack vízen 1300 forintba?

Mit fizetünk meg egész pontosan, amikor ásványvizet veszünk? És miért fizetünk sokszoros árat valamiért, amihez szinte ingyen hozzá lehet jutni a csapból is?

index.hu