2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja

Bezárt Budapest egyik legendás boltja, a józsefvárosi Liss szódáspalackbolt.

Tudatos vásárlás 

Mi kerüljön a bevásárlókosárba?

Mit érdemes választanunk az élelmiszerboltban, ha olyan táplálékot akarunk fogyasztani, aminek az előállítása, feldolgozása és szállítása nem vagy csak kevéssé károsítja a környezetet?

Tudatos vásárlás 

Legyél te is a Vegyélhazait támogatója!

A több mint másfél éve létrehozott Vegyélhazait márka Magyarország egyik legnagyobb vásárlói csoportjává nőtte ki magát, így segítve alkotók és alkotások ezreinek megismerését és számos új üzlet megkötését. 

Tudatos vásárlás 

Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum

A Start it @K&H inkubátorprogramban kifejlődött és az MVM Edison verseny első helyét elnyerő Diverzum a Z generáció diákjait köti össze az általuk kedvelt márkákkal.

Tudatos vásárlás 

Egyelőre kevés nőt hódítottak meg a fenntartható higiéniai termékek

Ez derül ki a TZMO Hungary online felméréséből, amelyben 18 év feletti nőket kérdeztek arról, mik az egyéni környezetvédelmi törekvéseik, vásárlási szokásaik; melyek az intim higiéniai termékekre vonatkozó preferenciáik, illetve hogyan egyeztetik össze a fenntarthatóság kérdését a menstruációval.

Tudatos vásárlás 

Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama

A számítógépek gyártása, de a tönkrement eszközök nyomán keletkező hulladékhalmok is jelentős terhet rónak a környezetre – laptopunk gondos használatával és karbantartásával ugyanakkor jelentősen csökkenthető a géphasználatunk ökológiai lábnyoma.

Tudatos vásárlás 

Az olcsó nyári termékekben különösen magas a mérgező vegyületek aránya

A Kemi svéd vegyianyag-ügynökség jelentése szerint az online piactereket és áruházi polcokat elárasztó strandpapucsok és nyári ruhák nemcsak vidám színekben, de az egészségünket és bizonyos esetekben a környezetet is veszélyeztető vegyi anyagokban is bővelkednek.

Tudatos vásárlás 

A klímatudatosságra ösztönző étlap működőképes ötlet

Német kutatók friss tanulmánya alapján, ha az étlapokon egyértelmű szén-dioxid-kibocsátási címkék szerepelnek, a vendégek nagyobb valószínűséggel választják a növényi alapú ételeket.

Tudatos vásárlás 

Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes

A kimosható és újrahasználható termékek erősen megosztják az eldobható alternatívákon nevelkedett korosztályt, különösen egy olyan személyes témában, mint a menstruáció. Érdemes a zero waste alternatívák előnyeivel is megismerkedni, hogy minden opciót szem előtt tartva dönthessünk.

Tudatos vásárlás 

Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható

Miközben köztudott, hogy a pálmaolaj a világon az erdőírtás, a klímaváltozást is fokozó erdőégetések egyik fő oka, alapanyagként ma már jelen van a feldolgozott élelmiszerekben, a kozmetikumban, de a tisztítószerekben is.

Tudatos vásárlás 

Hat év alatt százszorosára nőtt a méltányos kereskedelem részaránya Magyarországon

A méltányos kereskedelem piacát Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete méri: adataik szerint soha nem látott növekedést produkált a Fairtrade termékek forgalma hazánkban.

Tudatos vásárlás 

A fenntarthatóság jegyében dolgoknak nyílik „könyvtár” a Goethe Intézetben

Az intézet július végéig tartó Grüne Kiste elnevezésű fenntarthatósági hónapjai részeként indult útjára indított Dolgok Könyvtárából tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni.

Tudatos vásárlás 

Nem csak a műanyag, a víz terén is böjtölhetne a szépségipar

A Marie Claire összegyűjtött néhány példát a kozmetikumok új generációjából: a szilárd samponok és balzsamok nemcsak a bőrre és a hajra vannak jó hatással, de a környezetet is kímélik.

Tudatos vásárlás 

Egyre közelebb a közös töltő bevezetéséhez Európa

Az EU azon dolgozik, hogy a C típusú USB a közös töltési szabvány legyen a kis elektronikai eszközök esetében. A különböző eszközökhöz tartozó különböző töltők ugyanis rengeteg kényelmetlenséget okoznak a fogyasztók számára, és több tonna felesleges e-hulladékot termelnek.

Tudatos vásárlás 

A fogyasztók harmada vásárol fenntarthatósági szempontok alapján élelmiszert

A Danone Magyarország Kft. reprezentatív felmérése alapján a fogyasztók már Magyarországon sem csak az árak alapján döntenek arról, mi kerül az asztalukra.

Tudatos vásárlás 

Így tisztálkodhatsz fenntarthatóbban

A fürdőszobában töltött időnk környezetre gyakorolt hatása nagyban függ a zuhanyzási (vagy fürdési) szokásainktól: a felhasznált víz mennyisége, hőmérséklete jelentősen befolyásolja reggeli vagy esti rutinunk környezeti lábnyomát, ahogy a tisztálkodószereink összetétele is.

Tudatos vásárlás 

Egyenes és etikus – feltűnően fenntartható a Fairtrade banán

A Fairtrade a világon elsőként egyenes banánt dobott a piacra. A meghökkentő és első hallásra talán értelmetlen újítással a Fairtrade jól látható módon segít a fogyasztóknak az etikus vásárlásban.

Tudatos vásárlás 

Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában!

Az FKF két fővárosi üzletében jelképes tárolási díj ellenében vásárolhatunk használt holmikat, köztük bútorokat is.

Tudatos vásárlás 

A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu

Ha online intézzük bevásárlásunkat, azzal nemcsak időt takarítunk meg, de kevesebb autót, ezáltal káros üzemanyagot is veszünk igénybe. De mire érdemes odafigyelnünk a további környezeti előnyök érdekében?

Tudatos vásárlás 

Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb

A Tudatos Vásárlók Egyesületének mérése szerint csak Budapesten évi 13 millió elviteles dobozt használunk fel. Ha ez mind eldobható műanyag doboz, az 1,06 tonnányi szén-dioxid-kibocsátást jelent. A Rakun Dobozközösség a Felelős Gasztrohős Alapítvány támogatásával, a Föld napja alkalmából kampányt indított az egyszer használatos elviteles dobozok okozta környezeti károk enyhítése érdekében.