2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

Magyar csomagolásmentes boltok listába szedve

Hulladék nélkül vásárolni hagyományos üzletben igazi kihívás. Szerencsére mára Magyarországon is egyre több üzlet hívogatja a saját szatyrokkal, zsákokkal és tégelyekkel felszerelt vásárlókat. (Fotó: needpix.com)

forbes.hu
Tudatos vásárlás 

Virágos hangulatban, műanyag nélkül

A SPAR újabb zöld kezdeményezése, hogy 2020 januárjától biológiailag teljesen lebomló és komposztálható tartókban is kínál vásárlóinak dísznövényeket.

Tudatos vásárlás 

Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen

Az európai parlamenti képviselők az Európában termelődő elektromos és elektronikai hulladék mennyiségének csökkentése érdekében rászorítanák a gyártókat, hogy egységes töltőt fejlesszenek ki a mobil- és okostelefonokhoz, a táblagépekhez, az elektronikus könyvolvasókhoz és más készülékekhez.

Tudatos vásárlás 

KofaGO – hasít a fenntartható vásárlás

Magyar fejlesztésű applikáció segít összekötni a környezettudatos termelőket és vásárlókat.

Tudatos vásárlás 

Feketén-fehéren kiderül, mi kerül a csészébe

A Thank My Farmer alkalmazás lehetővé teszi, hogy a fogyasztók végigkövessék a kávé útját a termelőtől a poharukig.

Tudatos vásárlás 

A kereskedők többsége segít felelősen gondoskodni a félresikerült meglepetésekről

Pusztán lustaságból vagy tapintatból hiba lenne a szerencsétlenül kiválasztott ajándékokat megtartanunk, hogy az emlékek fakulásával évek múltán egy lomtalanításon kössenek ki. Több úton is gondoskodhatunk arról, hogy eljussanak a megfelelő személyhez, és így ne menjen pocsékba az előállításukra fordított nyersanyag és energia.

Tudatos vásárlás 

Hogyan ne szennyezzük a Földet öltözködésünkkel?

A divat egyértelműen az egyik legkárosabb iparágak közé tartozik: vízpazarlás, légszennyezés, túlfogyasztás, pazarlás és rengeteg szemét. Hosszan lehetne sorolni, mennyi kárral jár, hogy a polcokon havonta cserélődhessenek a fast fashion ruhakollekciók. De vajon mi mit tehetünk ellene?

Tudatos vásárlás 

Megérkezett az első öntisztító vizespalack

Nemcsak szép, de a műanyag palackok alternatívája is lehet egy új technológia, a LARQ, amely víztisztítást kínál egyetlen gombnyomással a világ bármely pontján.

Tudatos vásárlás 

A magyaroktól nem idegen a környezetbarát karácsony gondolata

A Jófogás online felmérése szerint tavalyhoz képest többen vannak, akik környezetvédelmi megfontolásból már inkább nem csomagolják be a karácsonyi ajándékokat.

Tudatos vásárlás 

Vegán óvszerek a fenntartható szerelemért

Négy éve alapították meg azt a németországi startupot Berlinben, mely vegán óvszerek gyártásával próbálja megújítani, egyszersmind fenntarthatóbbá tenni az emberi szexuális életet.

Tudatos vásárlás 

Ne csak a kölcsönös feszengés miatt kerüld az értelmetlen ajándékokat!

A Nielsen piackutató friss felmérése szerint tavaly decemberben 223 milliárd forint értékben vásároltak a magyarok karácsonyra. Csakhogy ilyenkor a fogyasztás nagy részét nem a valós szükségletek teszik ki – ez veszteséget jelent a csalódott ajándékozónak, a megajándékozottnak, és számos szempontból a környezetnek is.

Tudatos vásárlás 

Megszívlelendő üzenet a szeméthegyek serpáitól

„Időt ajándékozzatok, ne tárgyakat!” – érdemes az ünnepi sürgölődés közepette is észben tartani a berlini szemetesek karácsonyi intelmeit.

Tudatos vásárlás 

Nincs saját bögréd? Akkor jövőre itt már nem kapsz kávét!

Egy amerikai kávézólánc jövőre már csak akkor szolgálja ki a vevőit, ha lesz náluk saját bögre, vagy az üvegbetét rendszeréhez hasonlóan bérelnek egyet, amit később visszaválthatnak. Az újítással a műanyag- és papírpoharakból képződő hulladék mennyiségét szeretnék visszaszorítani.

Tudatos vásárlás 

A karácsony is lehet kacatmentes!

Hogyan vágj bele a bevásárlásba, ha azt szeretnéd, hogy az ünnep kellékei és az otthonotokba költöző új tárgyak a karácsony szellemével és a környezet iránt érzett felelősségetekkel is összhangban legyenek?

Tudatos vásárlás 

A fenntartható higiénia vonzó

A Nielsen piackutató adatai szerint a most huszonévesek nemcsak munkahelyük, de tisztálkodási szereik megválasztásakor is szívesebben voksolnak a környezetet is szem előtt tartó vállalkozásokra.

Tudatos vásárlás 

Világszerte egyre népszerűbb a fenyőfakölcsönzés

Az ünnepek alatt keletkező zöldhulladék hasznosítása nagy energiaráfordítással jár, a komoly környezetterhelés árán legyártott, ráadásul a szintén újrahasznosítandó műfenyők azonban semmiképp sem jelentenek megoldást. Nem az élő fenyőről, a bevett kereskedelmi eljárásokról kéne lemondanunk.

Tudatos vásárlás 

Vesszen a tervezett elavulás!

A tervezett elavulás ellen, a termékek javíthatóságának biztosításáért indított petíciót a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Tudatos vásárlás 

A karácsony az ajándékozás és az adományozás ideje...

Szerencsére városszerte egyre több helyen bukkanhatunk rá azokra az üzletekre, ahol a kettőt egyszerre „intézhetjük”: a kis környezetkárosítás jegyében használt könyvek, kiegészítők vagy éppen dísztárgyak közül választhatunk frappáns ajándékokat, a pénzünkkel pedig egyben egy jó ügyet is támogatunk.

Tudatos vásárlás 

Többször használható – használjuk hát többször!

Az áruházláncok folyamatosan tesznek a műanyagmennyiség csökkentését célzó lépéseket, a közbeszédet dominálja a mindent ellepő műanyaghulladék problémája – mégis egyre több műanyagot használunk.

Tudatos vásárlás 

Te „jól eszel, vagy ostobán?”

A Kossuth-díjas Csík Zenekar tagjai, Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színésze, Grecsó Krisztián író, költő, dalszerző, valamint Lackfi János író, költő, műfordító a Nébihhel közösen kampányol a tudatos vásárlói magatartás népszerűsítéséért, és az élelmiszer-biztonság fontosságának tudatosításáért.