2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Tudatos vásárlás 

A javítás pártjára áll a Mountex

A körkörös gazdaságban a termékek tartósságának és élettartamának növelése legalább annyira fontos, mint az újrahasznosított alapanyagok választása. Ha a javíttatás mellett döntünk, azzal energiát és erőforrást spórolunk – vagyis folyamatosan csökkentjük a tárgyaink környezeti lábnyomát.

Tudatos vásárlás 

Tudatos ruhamárkák az etikus divat kedvelőinek

Szeretnéd követni a divatot, de nem akarod támogatni a ruhaipar tisztességtelen gyártási folyamatait? Vajon honnan szállítják ide a ruhát? Kiket dolgoztattak? Milyen körülmények között készítették az egyes darabokat?

Tudatos vásárlás 

A járvány világszerte helyreállította az élelmiszerek megbecsülését

A koronavírussal együtt megtapasztalt karantén, vásárlási láz és ingadozó áruellátás világszerte az élelmiszer-hulladék visszaszorulásához, tudatosabb vásárlói döntésekhez és az élelmiszerek felelősebb fogyasztásához vezetett.

Tudatos vásárlás 

Az elektromos fogkefe nem a legtudatosabb választás

A dublini Trinity College (TCD) és a londoni Eastman Fogászati Intézet közös kutatásában az elektromos fogkefék, a műanyag fogkefék, a cserélhető fejű műanyag fogkefék és a bambusz fogkefék környezeti lábnyomát és egészségügyi hatásait elemezték.

hvg.hu
Tudatos vásárlás 

Hogyan legyél környezettudatos vásárló?

Egyre több szó esik a fenntartható életmódról, fenntartható közlekedésről, sokan mégsem gondolják át, hogy mekkora a saját háztartásuk ökológiai lábnyoma. A Nestlé a SPAR-ral karöltve idén Hogyan legyek környezettudatos vásárló? címen újabb kisokost készített, amelyben hasznos tanácsokkal és útmutatókkal segíti a vásárlókat a környezettudatos döntések meghozatalában.

Tudatos vásárlás 

Terjed a környezettudatos vásárlás

A Gfk felmérése szerint már az emberek kétharmada azokat a termékeket preferálja, amik környezetbarát csomagolásúak.

Tudatos vásárlás 

Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában

Magyarországon az élelmiszerhulladék mennyisége 4 százalékkal csökkent 2016 és 2019 között, ugyanis a 2019 végén 165 háztartás bevonásával végzett élelmiszerhulladék-felmérés szerint egy átlagos magyar állampolgár 65 kilogramm élelmiszert dob a szemetesbe évente, míg a 2016-ban 100 háztartás bevonásával készült felmérés szerint ez a mennyiség még 68 kilogramm volt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tudatos vásárlás 

A bécsiek már könnyen döntenek a javíttatás mellett

Ha a meghibásodott eszközök, készülékek nem végzik automatikusan a szemétben, azzal rengeteg erőforrást, energiát, hulladékot és – nem mellesleg – pénzt takaríthatunk meg. Megalapozott döntésnek tűnik hát, hogy az osztrák főváros jelentősen támogatja a tárgyak életének meghosszabbítását.

Tudatos vásárlás 

Hogy maradhatnak sokáig frissek az ősz kincsei?

Ha törekszel arra, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket akkor szerezd be, amikor szezonjuk van, érdemes lehet egyszerre nagyobb mennyiséget betáraznod – például egy „szedd magad!” akció keretében. Így a pénztárcád is jobban járhat, feltéve, hogy körültekintően tárolod az értékes készletet, és nem a kukádat, hanem a „vitaminraktáraidat” töltöd fel vele.

Tudatos vásárlás 

Sokasodnak az online piacok, a tudatos vásárlók nagy örömére

Hazai, kézműves... online. Mára már szinte elképzelhetetlen, hogy valami ne legyen elérhető az interneten, így természetesen a kistermelők árui is digitalizálódtak. Egyre több lehetőség nyílik arra, hogy a hazai termékeket online „kosarak” segítségével az otthonunkba rendeljük.

Tudatos vásárlás 

Érdemes kipróbálni a mosótojást?

„Mióta először hallottam róla, azóta ki akartam próbálni. Alig vártam, hogy a betárazott mosószerem elfogyjon, és cipekedés nélkül szerezhessem be az Ecoegget, ami rengeteg fantasztikus dolgot ígért! ” Az Éva magazin írása.

joy.hu
Tudatos vásárlás 

A madarak azt csiripelik, érdemes a Chez Dodo édes meglepetéseit választani

A magyar macaronmanufaktúra legújabb kollekciójával nemcsak a megajándékozottnak, hanem hazánk erdei madarainak is örömet szerezhetünk.

Tudatos vásárlás 

Már itthon is vásárolhatunk visszaváltható flakonban

Legyen szó mosásról vagy takarításról, a Semmi Szemét webáruház kínálatában környezetbarát, magyar gyártású tisztítószereket találsz, ráadásul egytől egyig betétdíjas csomagolásban!  

Tudatos vásárlás 

A biopamut sem mentes a problémáktól

Annak, aki olyan ruhát akar, amely nem tartalmaz sem a környezetre, sem az egészségre káros kemikáliát, nem feltétlenül a bio szócskát kell keresnie a címkéken.

hvg.hu
Tudatos vásárlás 

Egy magyar startup azért küzd, hogy visszaadja az elkészített ételek értékét

Egy csapat magyar fiatal applikáció segítségével küzd az ételpazarlás ellen: oldalukon keresztül kedvezményesen lehet hozzájutni olyan jó minőségű ételekhez, amelyeket az éttermek aznap nem tudtak eladni. Wettstein Alberttel és Zsoldos Botonddal, a Munch.hu alapítóival ételmentésről, társadalmi felelősségvállalásról és a startupok világáról is beszélgetett a Mandiner.

mandiner.hu
Tudatos vásárlás 

A tudatos vásárlókat is kihívások elé állította a koronajárvány

A kényelem korábban is komolyan megnehezítette a környezettudatos fogyasztási szokások átvételét, az elmúlt hónapokban azonban az egészségügyi megfontolások a vásárlók bátorságát és lehetőségeit is tovább csökkentették – derül ki a NMS Hungary hazai fogyasztók körében végzett felméréseiből.

Tudatos vásárlás 

Marhaepe szappan: a tudatos vásárló folttisztítója

A marhaepe szappan más folttisztító szappanokhoz hasonló árkategóriába esik, viszont sokáig használható, nem károsítja a vízi élővilágot, hatóanyaga egyébként hulladék lenne, és kiválóan alkalmas például a mosható pelenkák és betétek tisztítására is.

Tudatos vásárlás 

Zöld címkékkel igazítja útba a tudatos vásárlókat a dm

A dm szeptembertől zöld árcímkével teszi láthatóvá az üzleteiben, hogy mely termékek előállítása során vettek figyelembe környezetvédelmi szempontokat a gyártók. A széles termékkínálat mellett ezzel a lépéssel is a tudatos vásárlást szeretné segíteni a drogéria.

Tudatos vásárlás 

Az aggasztó hírek árnyékát jólesik néha egy kis csokival elhessegetni – de most különösen fontos, hogy jól válassz!

A koronavírus-járvány előretörésével világszerte újból terjedésnek indult a gyerekmunka gyakorlata, aminek csak a fenntartható és méltányos kereskedelem támogatásával lehet gátat vetni  – figyelmeztet a kakaóföldeken is tapasztalható aggasztó folyamatokra az egyik legnagyobb, méltányos kereskedelemmel foglalkozó szervezet.

Tudatos vásárlás 

PET kontra üveg: melyik palack jobb a környezetnek?

Egyre többen foglalkoznak a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdésével, ezért a háztartásokban is figyelembe veszik a vízzel, az energiával való takarékosságot, a hulladék szétválasztásának szükségességét és a műanyag csomagolások csökkentését. A műanyaggyártók ugyanakkor érdekes adalékokkal árnyalják a csomagolásokról kialakult képet.