2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hasznos tippek a műanyagmentes mindennapokért

Sokan hajlamosak úgy gondolni, hogy egy hétköznapi ember nem sokat nyom a latban, ha a környezetszennyezés megzabolázásáról van szó. Ám mint minden fontos dolog, a környezetvédelem ügye is kis lépésekkel kezdődik, és néhány apró hézköznapi szokás megváltoztatásával már mi magunk is rengeteget tehetünk a környezetünkért.

A zöldséges pultnál automatikusan nyúlunk a nejlonzacskó után, az étteremben eszünkbe sem jut visszautasítani a poharunkba dobott szívószálat, száműzzük otthonainkból a sokat próbált házi tisztítószereket új, vegyszeres változataik miatt... Számos olyan szokás ragadt ránk az évek alatt, amelyek rutinná váltak, már szinte észre sem vesszük őket, pedig általuk – még ha kismértékben is – növekedik az ökolábnyomunk, és nagyobb terhelést róvunk a bolygónkra, mint amennyi feltétlenül szükséges.

A Hulladékmentes.hu weboldal 30 egyszerű lépésben igyekszik tudatosítani, melyek azok a környezetromboló szokások, amelyek beszivárogtak a mindennapjainkba, és ötleteket ad arra nézve is, hogy tudnánk ezeken változtatni – az életmódunk drasztikus megváltoztatása nélkül.

 1. Műanyagmentes termékek vásárlása

Bevásárláskor válaszd a műanyagban szegény és újrahasználható vagy szelektálható csomagolású termékeket (például műanyag palackos gyümölcslé helyett üveg csomagolásút), valamint utasítsd el a műanyag szatyrok használatát – ha szatyorra van szükséged, vidd magaddal a sajátodat.

2. Újrahasználható kulacs

Az eldobható műanyag palackok helyett igyál csapvizet, teát, szörpöt a saját kulacsodból! Egy-egy palackozott víz árának 90%-át a csomagolás teszi ki, vagyis egy olyan eszközért fizetsz, amit néhány perc után már el is dobsz. Egy 2015-ös kutatás szerint évente 8 millió tonna műanyag kerül a szárazföldről az óceánokba. A műanyag palackok a természeti közegben a fény hatására elkezdenek darabolódni, amivel párhuzamosan mérgező vegyi anyagokat szívnak magukba, elszennyezve a vizet és a talajt. Ezek a műanyag darabok az állatok szervezetébe is bekerülhetnek, ha összetévesztik azokat a természetes táplálékaikkal, így a táplálékláncon keresztül a műanyagok és a műanyagok által felszívott vegyi anyagok hozzád is visszakerülhetnek.

3. Természetes anyagú hajkefe, fésű

Ha új fésűt szereznél be, eltörött a régi, vagy egyszerűen csak el szeretnéd hagyni a műanyag használatát, akkor válassz természetes anyagokból készült változatot! Ezek  nem töltik fel a hajat, gyengédebbek a fejbőrhöz, és kevésbé törik a hajszálakat. Ráadásul a sörték gyengéden masszírozzák a fejbőrt, ami elősegíti a haj növekedését, mert stimulálja a vérkeringést.

4. Saját kávéspohár, vagy helyben fogyasztás

Kérd a kávét, teát a saját újrahasználható poharadba az elviteles-eldobható helyett, vagy ülj le, és idd meg helyben csészéből, pohárból! Az angoloknál napi szinten 8 millió elviteles pohár kerül a szemetesbe, aminek nagy része nem hasznosul újra, de mi magyarok sem maradunk le túlságosan a kávé- és teafogyasztásunkat illetően, ráadásul egyre elterjedtebb az útközben pohárból fogyasztott ital.

5. Mikroszálas ruhák és takarítószerek minimalizálása

Ha csak teheted, válassz minél természetesebb anyagokból készült ruhaneműt, és hagyd el a mikroszálas takarítószerek (pl. mikroszálas kendők) használatát! A műszálas ruhákból, és takarítókendőkből használat, valamint mosás közben műanyag mikroszálak szakadnak le, amelyek erősen környezetszennyezőek. Egy-egy gépi mosás alkalmával akár 2000 db mikroszál is leszakadhat, amelyek azután különösebb fennakadás nélkül a természetben kötnek ki, ahol képesek az egyéb, vegyi szennyezőanyagokat magukba szívni, majd akár a tányérunkra is visszajutni. 

A további tippekben – amelyek az alábbi linken érhetők el – nemcsak arról esik szó, milyen előnyökkel bír a szappan a tusfürdőkkel szemben, vagy hogy mire figyeljünk oda a kozmetikumok vásárlásakor, de az is kiderül, miért érdemes a jégkrém helyett inkább tölcséres fagyit választanunk.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: Hulladékmentes.hu
Vissza
Hírfolyam