2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécs zölden készül az ünnepekre

A karácsonyi nagybevásárlás időszaka is telhet a fenntarthatóság jegyében. Bécs többféle lehetőséget is kínál, hogy a karácsony ne csak a szeretet, de az adakozás és a környezettudatosság ünnepe is legyen. A Bécsi Köztisztasági Vállalat, az MA 48 zsibvásárán például másodkézből vásárolhatunk különleges ajándékokat, a „Fair Teiler” ételmegosztó közösségi hűtők segítségével pedig akár a karácsonyi libasültet is megoszthatjuk a rászorulókkal.

Kisbútor, sportfelszerelés, játékok, ruhaneműk vagy műszaki cikkek: az MA 48-Tandler vásárban található ajándéktárgyak mindegyikének külön története van.

Itt találhatnak ugyanis új gazdára azok a használt, de jó állapotban lévő tárgyak, amelyek eddig csak a padláson porosodtak, vagy amelyeket valaki már kiselejtezett és a szeméttelepen külön erre a célra fentartott helyen adott le.

Így a különleges vásárban különböző karácsonyi kellékek – műfenyők, terítők, CD-k, karácsonyfadíszek, ünnepi edények – közül is válogathatnak a környezettudatos érdeklődők.

A környezettudatos ajándéknak a csomagolása sem lehet pazarló, ezért ezeket nem hagyományos díszpapírba csomagolják, hanem a háromféle méretben és különböző karácsonyi mintával ellátott karácsonyi zsákban (Wiener Weihnachtssack) helyezik el, amely többször, akár éveken át is felhasználható. Az MA48-Tandler a bevételével olyan jótékonysági tevékenységeket segít, mint például a fogyatékossággal élők foglalkoztatása vagy a menekültek beilleszkedése. A különleges régiségeket rejtő vásár Bécs 5. kerületében, a Siebenbrunnenfeldgasse 3. szám alatt található, és szerdától szombatig, 10 és 18 óra között tart nyitva.

A zöld ajándékozás mellett az ünnepi asztalon megmaradt ételeket sem kell rögtön a szemétbe dobni.

Az osztrák fővárosban már 32 helyen található ételmegosztó közösségi hűtő, ahova a megmaradt karácsonyi libasültet, fánkokat és kekszeket el lehet helyezni. Az úgynevezett „Fair Teiler”-ekből pedig bárki kiveheti az ételt, ha szüksége van rá.

A „Foodsharing” projekthez a helyi lakosok mellett mostanra már vállalkozások is csatlakoztak, amelyek olyan árucikkeket tesznek a hűtőkbe, melyek lejárati dátuma vészesen közeleg, így már nehezebben eladhatóak. A hűtők többek között kisboltoknál, kávézóknál és közterületeken találhatók, nemrégiben pedig kihelyezték az első 24 órán át elérhető közösségi hűtőt is a St.-Elisabeth-Platzon.

Neked ajánljuk
Újabb környezetbarát lakóparkkal bővül Bécs A Giro d'Italia győztese kerékpárt ajándékozott Ferenc pápának A bio-szolár ház a természetes szellőzés, a napfény és a modern kényelem találkozása Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: eurocommpr.at
Vissza
Hírfolyam