2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eredeti ízek: Nemzeti Parki Termékek

Aki a „Nemzeti Parki Termék” védjegyet magán viselő terméket emel le a polcról – azon túl, hogy hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból – azt a jóleső érzést is magáénak tudhatja, hogy választásával közvetetten a természeti értékek fenntartásához járult hozzá.

Napjainkban a természetes alapanyagokból készült termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ma már egyre többen tudják, hogy az egészség szorosan összefügg az elfogyasztott ételek minőségével, éppen ezért kifejezetten keresik a tiszta, természetes összetevőkből készült termékeket.

A természetvédelmi oltalom alatt álló területeink a természeti értékek megőrzésében játszott szerepük mellett számtalan termék, termény előállításának vagy szolgáltatás nyújtásának feltételeit biztosítják. Védett területen gazdálkodni azonban nem könnyű, hiszen az ilyen területen gazdálkodók mindenkor a természet védelmével összhangban kell végezzék a tevékenységüket. Annak érdekében, hogy támogassuk a védett természeti területeken és Natura 2000 területeken működő helyi vállalkozásokat, gazdálkodókat, gazdálkodó szervezeteket, és növeljük az eladásra szánt termékeik megbecsülését, piaci lehetőségeinek bővülését, a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezte a Nemzeti Parki Termék védjegy életre hívását.

Egyre több magyar és külföldi látogató keresi egy adott régió biotermékeit, a helyi termék-előállítókat, szállásadókat, a település kézműves mestereit, azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek hagyományos értéket képviselnek. A védjegy nem titkolt célja, hogy a természeti erőforrások fenntartása és védelme mellett hozzájáruljon a térségi ökoturizmus és a falusi önfoglalkoztatás fejlődéséhez azzal is, hogy megismerteti a helyben termelt termékeket és a helyben nyújtott magas minőségű szolgáltatásokat.

Az elismerő címre pályázó termékekkel kapcsolatosan alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő-kínálatára alapozva végezze. Természetesen elengedhetetlen, hogy a termék, szolgáltatás megfeleljen a hazai és európai uniós követelményeknek, és illeszkedjen a fenntartható fejlődés elvéhez. A védjegy használati jogának odaítélésekor figyelemmel kell lenni arra is, hogy a pályázó tevékenysége mintaértékű legyen más termelők, szolgáltatók előtt.

A védjegy a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik.

A Nemzeti Parki Termék honlapján kilenc kategóriában lehet válogatni a finomságok közül: szörpök és gyümölcslevek, lekvárok és gyümölcssajtok, mézek, húskészítmények, tejtermékek, italok, teák és aszalványok, olajok és fűszerek, valamint egyéb élelmiszerek.

Neked ajánljuk
A biogazdálkodás gondjai Zöldülnek a városok, és ehhez kellett a koronavírus A zero waste nem a vásárlásnál kezdődik Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: nemzetiparkitermek.hu
Vissza
Hírfolyam