2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szatyorbolt a környezettudatos vásárlóknak

A Szatyorbolt egy újszerű közösség/társadalmi vállalkozás. A környezettudatos vásárlás alternatíváját kínálja mindazoknak, akiknek fontos, hogy amit esznek, ne csak finom legyen, és akik azzal is tisztában vannak, hogy az milyen hatással van saját és a környezetük egészségére.

A Budapest VIII. kerületében található Szatyorbolt számára a vásárlói közösség  egy laza, kötöttségek nélküli csoportot jelent, amelynek tagjai véleményeikkel, javaslataikkal alakíthatják az áruk kínálatát, visszajelzést adhatnak a termékekről a termelőknek és a szervezőknek. A Szatyorboltban egyáltalán nem jelent gondot egy termék cseréje, ha bármi kifogás volt vele kapcsolatban, és annak is teret biztosítanak, ha a vásárló az elismerését szeretné kifejezni.

Hosszú távon olyan vásárlási forma kialakításán dolgoznak,

ahol a vásárló, a termelő és a szervező ugyanazt szeretné: egészséges, fenntartható életet, termelést és fogyasztást.

Ahol elsősorban nem a pénzalapú nyereség növelése az irányadó, hanem az elégedett termelőkért, vásárlókért és nem utolsósorban a kevésbé terhelt környezetért teszünk. Nem azt szeretnék, hogy a vásárlók minél többet fogyasszanak, vásároljanak, olyat is akár, ami felesleges, hanem épp annyit, amennyire szükségük van. Szeretnék elérni, hogy aki a Szatyorból vásárol, tisztában legyen azzal, hogy az adott terméket ki és hogyan termelte meg, és tudja, hogy mindenki, aki a magok elvetésétől a szatyor összerakásáig része a folyamatnak, szívesen csinálta azt, és örömmel teszi, amit tesz a vásárlókért és saját magáért.

A Szatyorbolt alapelvei:

  1. Közvetlenül a termelőtől szerzik be a termékeket, tudják, hogy kitől vásárolnak. Így lehetőségük van megismerni, megérteni, hogy a termelő hogyan termeszti, készíti az élelmiszert.
  2. Idényzöldségeket és -gyümölcsöket árulnak, lehetőleg azoknak is a szabadföldi változatát.
  3. Lehetőség szerint helyi termelőkkel vannak kapcsolatban, a friss áruk tekintetében mindenképpen (zöldség, gyümölcs, tejtermék, pékáru), így a szállítás költsége, illetve a környezetre gyakorolt káros hatása lényegesen csökken.
  4. A csomagolást próbálják a lehető legszükségesebb szintre csökkenteni. Törekszenek rá, hogy a legtöbb termék csomagolása újrahasználható vagy visszaváltható legyen.
  5. A Szatyorbolt nem egy „mindig minden van” boltot működtet, mert az rengeteg élelmiszer-hulladékot eredményezne.
  6. A tárolásnál a legkevesebb energiát használják, hiszen hetente frissen érkezett termékeket kínálnak.
  7. A kiszállításnál törekszenek a hatékonyságra, a belső kerületekben bringával szállítják a megrendeléseket.
  8. Képzéseket, bemutatókat, gyakorlati műhelymunkákat szerveznek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy jobban megismerjék az élelmiszer-termesztés és -előállítás folyamatait, tanuljanak a vegyszermentes tartósításról, kenyérsütésről, gyümölcsaszalásról. Így annak, akinek ideje és lehetősége van, otthoni körülmények között is képes lesz előállítani élelmiszereinek nagy részét.
Neked ajánljuk
Az áruházláncok az importáruk favorizálásával tönkreteszik a magyar élelmiszeripart (képgalériával) A zöld hajmosás előnyeit teszteli a Tudatos Vásárlók Egyesülete A házi lekvár és házi szörp titka (videó) Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval)
Tovább a forrásra: szatyorbolt.hu
Vissza
Hírfolyam