2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szatyorbolt a környezettudatos vásárlóknak

A Szatyorbolt egy újszerű közösség/társadalmi vállalkozás. A környezettudatos vásárlás alternatíváját kínálja mindazoknak, akiknek fontos, hogy amit esznek, ne csak finom legyen, és akik azzal is tisztában vannak, hogy az milyen hatással van saját és a környezetük egészségére.

A Budapest VIII. kerületében található Szatyorbolt számára a vásárlói közösség  egy laza, kötöttségek nélküli csoportot jelent, amelynek tagjai véleményeikkel, javaslataikkal alakíthatják az áruk kínálatát, visszajelzést adhatnak a termékekről a termelőknek és a szervezőknek. A Szatyorboltban egyáltalán nem jelent gondot egy termék cseréje, ha bármi kifogás volt vele kapcsolatban, és annak is teret biztosítanak, ha a vásárló az elismerését szeretné kifejezni.

Hosszú távon olyan vásárlási forma kialakításán dolgoznak,

ahol a vásárló, a termelő és a szervező ugyanazt szeretné: egészséges, fenntartható életet, termelést és fogyasztást.

Ahol elsősorban nem a pénzalapú nyereség növelése az irányadó, hanem az elégedett termelőkért, vásárlókért és nem utolsósorban a kevésbé terhelt környezetért teszünk. Nem azt szeretnék, hogy a vásárlók minél többet fogyasszanak, vásároljanak, olyat is akár, ami felesleges, hanem épp annyit, amennyire szükségük van. Szeretnék elérni, hogy aki a Szatyorból vásárol, tisztában legyen azzal, hogy az adott terméket ki és hogyan termelte meg, és tudja, hogy mindenki, aki a magok elvetésétől a szatyor összerakásáig része a folyamatnak, szívesen csinálta azt, és örömmel teszi, amit tesz a vásárlókért és saját magáért.

A Szatyorbolt alapelvei:

  1. Közvetlenül a termelőtől szerzik be a termékeket, tudják, hogy kitől vásárolnak. Így lehetőségük van megismerni, megérteni, hogy a termelő hogyan termeszti, készíti az élelmiszert.
  2. Idényzöldségeket és -gyümölcsöket árulnak, lehetőleg azoknak is a szabadföldi változatát.
  3. Lehetőség szerint helyi termelőkkel vannak kapcsolatban, a friss áruk tekintetében mindenképpen (zöldség, gyümölcs, tejtermék, pékáru), így a szállítás költsége, illetve a környezetre gyakorolt káros hatása lényegesen csökken.
  4. A csomagolást próbálják a lehető legszükségesebb szintre csökkenteni. Törekszenek rá, hogy a legtöbb termék csomagolása újrahasználható vagy visszaváltható legyen.
  5. A Szatyorbolt nem egy „mindig minden van” boltot működtet, mert az rengeteg élelmiszer-hulladékot eredményezne.
  6. A tárolásnál a legkevesebb energiát használják, hiszen hetente frissen érkezett termékeket kínálnak.
  7. A kiszállításnál törekszenek a hatékonyságra, a belső kerületekben bringával szállítják a megrendeléseket.
  8. Képzéseket, bemutatókat, gyakorlati műhelymunkákat szerveznek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy jobban megismerjék az élelmiszer-termesztés és -előállítás folyamatait, tanuljanak a vegyszermentes tartósításról, kenyérsütésről, gyümölcsaszalásról. Így annak, akinek ideje és lehetősége van, otthoni körülmények között is képes lesz előállítani élelmiszereinek nagy részét.
Neked ajánljuk
Ragasztóból is létezik zöld választás Hogyan válasszunk tengeri halat? Nemcsak finomat adnak, hanem egészségeset is A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en Elhagyott ipartelepeken építene napelemparkokat a MEKH
Tovább a forrásra: szatyorbolt.hu
Vissza
Hírfolyam