2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jól döntöttek, akik nem műkarácsonyfát választottak

A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány a környezetbarát karácsony pártján áll. Éppen ezért még a szentestét megelőző napon a vágott vagy cserepes (földlabdás) fenyőt javasolta karácsonyfának. Például azért, mert a vágott fenyő környezetbarát és komposztálható.

A JÖN Alapítvány közösségimédia-eszközeinek használatával decemberben egy nem reprezentatív felmérés alkalmával a lakosságot kérdezte meg, hogy az élő fenyőt vagy a műfenyőt választják karácsonyfájuknak. A többség a vágott fenyőt részesíti előnyben, ami külön öröm az alapítvány számára, hiszen több tanulmány is bizonyítja: a műfenyő sokkal károsabb a környezetre, mint a vágott fenyő.

Kivágott fenyőket pakolnak egy traktor pótkocsijára a Zala megyei Nemespátrón. Az ország egyik legnagyobb fenyőnevelő térségében november 25-én kezdődött el a karácsonyfák kivágása Fotó: MTI/Varga György

A műfenyők túlnyomó többsége PVC-ből készül, és főként importtermék. A vágott fenyők döntő hányada Magyarországon éppen erre az alkalomra termesztett fenyőfa. Előnye, hogy termesztése során oxigén kerül a levegőbe, illetve munkát és megélhetést biztosít a termesztőjének. Továbbá a fenyőfa 100 százalékig környezetbarát és komposztálható, ellentétben a műfenyővel, amelynek az újrahasznosítása is nehézkes.

Neked ajánljuk
Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam