2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zero waste – Minden út egy kis lépéssel kezdődik

Zero waste, avagy nulla hulladék? A tudatosan hulladékmentes életmód hívei már nemcsak arra figyelnek, hogy a szemetüket a megfelelő módon szelektálják, hanem arra is, hogy életükben minél kisebbre redukálják azoknak a holmiknak a számát, amelyekből később felesleges hulladék keletkezhet. 

2017-ben Magyarországra is ellátogatott a zero waste mozgalom egyik legemblematikusabb alakja, az amerikai Bea Johnson. Ő és családja 2006 óta élnek hulladékmentes életet – tapasztalatait számtalan blogbejegyzésben, valamint egy mára már 13 nyelven elérhető könyvben is megosztotta.

Budapesti látogatása alkalmából a hulldekmentes.hu weboldal összefoglalta, mi az, amit Bea Johnsonról vagy a zero waste mozgalomról tudni kell: 

Hogyan kezdődött?

Beáék története 2006-ban indult. San Franciscóban éltek, ahol autó nélkül semmit sem tudtak megközelíteni, még egy boltot sem. Ezt megelégelve döntöttek a költözés mellett, olyan otthont szerettek volna ugyanis, ahonnan sétálva elérhettek bármit. Amíg meg nem találták új házukat, egy éven keresztül egy jelentősen kisebb bérelt lakásban éltek. Ez idő alatt a meglévő holmijuk 80%-át egy raktárban őrizték, majd mire sor került a tényleges költözésre, rádöbbentek, hogy az elmúlt egy év alatt teljesen jól megvoltak mindezek nélkül, sőt, annak köszönhetően, hogy kevesebb tárggyal vették magukat körül, több idejük jutott egymásra és feltöltődésre. Így a beköltözés során már csak a legszükségesebb eszközöket vitték magukkal, a többit pedig eladták. Ezzel párhuzamosan ekkoriban nagyon sok környezetvédelemmel foglalkozó könyvet olvastak és dokumentumfilmet néztek, aminek hatására Bea családi beleegyezéssel tudatosan elkezdte csökkenteni a hulladéktermelésüket. 

Természetesen ők sem egyik napról a másikra váltak „teljesen” hulladékmentessé,

a zero waste állapotot 2008-ra érték el. Ezalatt pedig új szokásokat alakítottak ki, megtanultak maguk készíteni alapvető eszközöket és élelmiszereket, de számos balul sikerült próbálkozásuk is volt. Utóbbiakról Bea rendkívül szimpatikus öniróniával és humorral számolt be. Az extrém kísérletek után megtalálták az egyensúlyt. A zero waste felé vezető legfontosabb lépéseket ezután Bea az 5R segítségével mutatta be a közönségnek. (Ez az 5R inkább nemzetközileg terjedt el, itthon 6R-t szoktunk emlegetni).

Mik ezek az R-ek?

Azok az egyszerű megoldások, amelyek alkalmazásával drasztikusan csökkenthető a hulladéktermelésünk, fenntarthatóbbá válhat életvitelünk. Azért „R”, mert angolul mindegyik megoldás R betűvel kezdődik:

  • Refuse = utasítsd vissza, mondj nemet;
  • Reduce = csökkentsd;
  • Reuse = használd újra;
  • Recycle = szelektálj;
  • Rot = komposztálj;
  • +1 a Repair, vagyis javítsd meg!

Az, hogy az R-ek mit jelentenek a mindennapi élet szempontjából, elolvasható az alábbi linken, a témáról még több információ pedig Bea Johnson weboldalán található. 

Neked ajánljuk
Adhatsz még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: hulladekmentes.hu
Vissza
Hírfolyam