2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékmentes szokások, amelyekkel pénzt spórolhatunk

A hulladékmentes életmódról sokakban él az a kép, hogy drágább, hogy többe került, mint a megszokott életformánk. Ha azonban jobban belegondolunk, és a kiadásainkat nem havi szinten, hanem évek távlatában tesszük mérlegre, egészen más kép alakulhat ki bennünk a hulladékmentes élet költségeiről. 

Gondolj csak bele! Az egész ott kezdődik, hogy egy csomó felesleges eszközről, termékről elkezdesz lemondani, de a jó értelemben. Hiszen ha felesleges, akkor addig is csak arra volt jó, hogy pénzt dobj ki az ablakon, nem? – írja a kérdésről a hulladekmentes.hu weboldal szerkesztője, Kump Edina.

Ha tudatosabbá válunk az iránt, hogy milyen ételeket fogyasztunk, mivel kenjük a bőrünket, vagy épp milyen mindennapi eszközöket használunk, amik a szeméttermelésen túl számos egyéb hátulütővel is rendelkezhetnek, elkezdenek átalakulni a fogyasztói szokásaink. Az egyszer használatos, eldobható eszközöket elkezdik kiváltani a tartós, jobb minőségű termékek, amelyek bár a vásárlás pillanatában drágábbnak tűnhetnek, hosszú távon jelentősen megtérülnek. 

A hulldekmentes.hu több tucat olyan szokást gyűjtött össze, amellyel nemcsak a pénztárcánknak, de a Földnek is kedvezhetünk: 

Kulacs

Használj újratölthető, újrahasználható kulacsot, és mindig vidd magaddal, ha elmész otthonról! Így nem lesz szükséged arra, hogy palackozott vizeket vásárolj, megspórolva ezzel alkalmanként 100-400 forintokat.
Hogy hol töltsd újra? Először is, ne félj a csapvíztől, Magyarországon jobban ellenőrzik, mint a legtöbb élelmiszert. Mosdókban, vasútállomásokon, ivócsapoknál, gyógyszertárakban újratöltheted vízzel, de a kávézókban sem kiabálnak le, ha vizet kérsz, mert szomjas vagy (ha biztosra szeretnél menni, keresd a Refill-kezdeményezéshez csatlakozott helyeket). 
Végül ha a csapvíz minősége miatt aggódsz, akkor is van megoldás: szerezz be egy vízszűrős kulacsot.

Textilzsebkendő

Már 2-3 darabbal is hosszú évekre kiválthatod a papír zsebkendőket (100-500 Ft/csomag), csak arra figyelj, hogy 100% pamut legyen, és ne használj hozzá szintetikus öblítőket (mert veszít a nedvszívó képességéből, ami, lássuk be, elég kellemetlen egy zsebkendő esetében…). Szintetikus öblítő helyett használhatsz ecetet, illetve citromsavat vízben oldva, a kedvenc illóolajaddal.

Csomagolásmentes vásárlás

Amit csak tudsz, vásárolj kimérve, saját edénybe (vászonszatyorba, üvegbe, egyéb saját tárolódba). Ehhez nincs szükséged csomagolásmentes boltokra, Magyarországon jobb a helyzet ebből a szempontból, mint sok más nyugati országban: vannak piacok, őstermelők, sarki zöldségesek, pékségek stb.
Tévhit, hogy a kimérősen vásárolt élelmiszerek sokkal drágábbak! A dobozos bolti tejet 279 Ft-ért kapom meg, míg a házi tejet saját tejes üvegbe 200 Ft-ért; 12 dkg fekete teát kimérve legutóbb 302 Ft-ért vásároltam, ugyanez a mennyiség boltban csomagolva 2400 Ft körül mozog…

Vászontáska

Mindig legyen nálad vászontáska (egyszerűen csak tedd be a táskádba, autóba), és használd, amikor szükséged van rá, ezzel visszautasítva a most már szerencsére pénzbe kerülő műanyag szatyrokat a pénztárnál.

A kevesebb több

A hulladékmentes életmód egyik alapja, hogy csökkentsd a felesleges vásárlásaid számát, és gondold át, mire is van valójában szükséged. Létezik annál jobb pénzspórolási módszer, mint ha el sem költöd azt?

Minőség, tartósság

Helyezd a minőséget a mennyiség elé, és ne azt a terméket vásárold meg, amelyik a legolcsóbb aktuálisan, hanem azt, amelyik jobb minőségű (ez valószínűleg többe is kerül adott pillanatban). A vásárlás pillanatában többet fizetsz így, viszont mivel egy sokkal tartósabb terméket vásároltál, összességében pénzt spórolsz.

Neked ajánljuk
Ezért sem érdemes bedőlni a fast fashion olcsó csábításának Ez a négy ökocímke biztosan nem átverés Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: hulladekmentes.hu
Vissza
Hírfolyam