2018. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Turkálóból – okosan

Bár a használtruha-boltoknak számos előnyük van (pénztárcabarátok, segítenek mérsékelni a túlfogyasztást, és az így szerzett darabok izgalmas színfoltjai lehetnek a ruhatárunknak), mégsem árt, hogyha odafigyelünk néhány dologra, amikor turkálóban vásárolunk. Lássuk, mik a turizás  legkényesebb buktatói!

Nézelődjünk szabadon, vásároljunk okosan! Molnár Tímea stílustanácsadó tanácsai ahhoz, hogy valóban észszerűen, előnyünkre használhassuk a turkálókat:

  • A legfontosabb, hogy soha ne vegyünk meg semmit, ami minőségében nem megfelelő! Szakadás? Húzódás? Folt? Bolyhosodás? Kopás? Foszlás? Ne is gondolkodjunk rajta. Azonnal tegyük vissza.
  • Ne vegyünk meg semmit csak azért, mert olcsó! Vagy kilós. Vagy leárazott. Ez nem indok, pusztán az egyik tényezője a döntésünknek. A turkáló egy cukorkabolt. Nem falhatunk be mindent gyomorrontásig.
  • Soha se ragadjon magával minket az eredeti címke, a „rajta felejtett” ár, a villogó márkajelzés. „De hát ez egy XY! Ennyiért? Itt nem hagyom, akármi is ez!” – a szirénénekként csábító presztízsdarabok banánhéján nagyon sokan elcsúsznak, és ezt az üzletek is pontosan tudják. A „jó vásár” illúziója ellenállhatatlanná teheti a legértelmetlenebb, legfölöslegesebb, legkényelmetlenebb ruhadarabot is.
  • Ne vegyünk meg semmit, amire nincs szükségünk. Kizárólag olyan ruhadarabokra költsünk, amikről tudjuk, hova, mikor és mivel fogjuk viselni őket.
  • A „majd egyszer” sugalmazású ruhákkal messziről kerüljük el a kasszát.
  • Ne vásároljunk 10-20 egy-kaptafa ruhadarabot.
  • Próbáljuk józanul minimalizálni a darabszámot. Nincs szükségünk egyszerre harminc-negyvenféle pulóverre, blézerre, blúzra, kiskabátra stb. A jók közül mindig a jobbat válasszuk, a többit tegyük vissza a helyére.
  • A turizás nem negyed-fél órás mutatvány. A bentlétünk lényegi része mindig a szelektálás, a szelektálás és a szelektálás legyen, hiszen a kínálat aránya 90% alkalmatlan, 10% szóba kerülő, 1-5% megvásárlásra való ruha.
  • Sose kudarcként könyveljük el, ha üres kézzel távozunk, különösen a turkálókból! Hiszen miből is választunk? Mérethiányos, vegyes minőségű, ömlesztett stílusú, korú és állapotú, egyedi darabokból.
  • Keressük az igényesebb second-handeket, ahol észszerűen rendszerezett, minimális minőségi szintet megugró darabokat találhatunk.

További jótanácsok az alábbi linkre kattintva olvashatók.

Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
10 lépés a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé A tudatos vásárlók 12 pontja Novák Péterrel A villanykörte-összeesküvés – A tervezett elavulás története Alap tudnivalók a tudatos vásárláshoz Almalé, cukor, aroma, színezék – amit leginkább iszunk málnaszörp néven