2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fairtrade Cocoa Program, FLO-számkód – magyarázattal tartozunk

Ha szoktál Fairtrade termékeket vásárolni, többféle logóval is találkozhattál már. FLO-számkód? Fairtrade Cocoa Program? Segítünk eligazodni.

Mi a különbség az FLO-számkódos Fairtrade címke és sima Fairtrade címke között?
Az  FLO-számkód a Fairtrade Labelling Organisation azonosító jele. Az FLO-kód nem feltétlenül kerül rá a termékekre, nem is kötelező ott lennie. A kód arra szolgál, hogy aki kíváncsi, a Fairtrade oldalán visszakereshesse a termelőt. A Fairtrade Sourcing Programot 2014-ben indította útjára a Fairtrade International, hogy a velük szerződésben álló gazdák, termelők a lehető legtöbb gyapotot, kakaót és cukrot tudják értékesíteni.

Mi az a Fairtrade Cocoa Program?
Bár a Fairtrade az évek során komoly eredményeket ért el abban, hogy a fejlődő világban élő gazdálkodók tisztességes haszonhoz jussanak, és emberi körülmények között dolgozhassanak, 2014-ben a globális kakaókereskedelem mindössze 1,2%-a, a globális cukorkereskedelem kevesebb mint 1%-a volt Fairtrade termék.

A Fairtrade Sourcing Programjai abban segítik a nagyvállalatokat, élelmiszer-áruházakat és kisebb élelmiszeripari vállalkozásokat, hogy ne csupán Fairtrade kakaót vagy cukrot áruljanak, hanem saját termékeik gyártásakor is Fairtrade alapanyagokat használjanak.

Vásárlóként a gyakorlatban mindez számunkra azt jelenti, hogy ha például a Fairtrade Cocoa Program feliratú logót látjuk egy édességen, akkor az bár nem teljes egészében Fairtrade termék (az akkor lehetne, ha a termék összes, Fairtrade módon is elérhető alapanyaga az lenne), a hozzá felhasznált kakaó viszont Fairtrade minősítésű.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam