2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tények a Fairtrade nádcukorról

Az évi 175 millió tonna cukor előállításának a legfőbb alapanyaga a cukornád, amelyet a cukorrépa követ a második helyen. A cukornád jelentős részét a fejlődő térségek gazdálkodói termesztik. Tények, érdekességek, amelyeket nem gondoltál volna a cukorról.

A Fairtrade mozgalom tevékenysége arra irányul, hogy a gazdálkodók arányosan részesüljenek az évi 47 milliárd dolláros forgalmat bonyolító cukorexport bevételeiből. Az általuk termesztett cukornádból előállított cukor csokoládé, jégkrém, keksz vagy rum formájában kerül a boltok polcaira.

Tények a Fairtrade cukorról

  • 62 700 cukornádtermesztő tagja a jelenleg 99 Fairtrade-elven működő termelőszövetkezetnek.
  • A legnagyobb mennyiségű Fairtrade cukrot Fidzsi, Belize, Paraguay, Mauritius és Jamaica farmerei állítják elő, de Malawiban, Mozambikban és Szváziföldön is találhatók Fairtrade ültetvények. Összesen 19 országban termesztenek cukornádat Fairtrade-elven működő gazdaságokban.
  • 2013–14-ben a 219 700 tonna eladott Fairtrade cukor 10,2 millió euró Fairtrade prémiumbevételt eredményezett. Ennek az összegnek több mint a felét a termelőszövetkezetek működtetésére és fejlesztésére fordították, míg a negyede közvetlenül a farmerekhez került.
  • A Fairtrade gazdálkodók 23%-ban organikus, 77%-ban nem organikus cukornádat termesztenek.

A Fairtrade hatása a kistermelőkre

A termelők tonnánként 60 dollárt kapnak Fairtrade prémiumként, míg az organikus cukorért tonnánként 80 dollár prémiumot, az eladási áron felüli juttatásként. A termelőszövetkezetek ezt az összeget környezetvédelmi és a termelékenységet ösztönző fejlesztésekre, közösségi programok finanszírozására fordítják, valamint közvetlen támogatásokat juttatnak a tagoknak.

A cukornád esetében – a többi Fairtrade termékkel ellentétben – nincs meghatározott Fairtrade minimumár, mivel a cukorpiac árképzése rendkívül bonyolult folyamat.

A farmereket tömörítő legtöbb szervezet a cukormalmok bevételeiből is arányosan részesül. A Fairtrade-minősítés során rendszeresen felülvizsgálják az árképzési módszereket, és egyeztetnek a cukorgyártás folyamatában részt vevőkkel.

A Fairtrade módon történő termesztés érdekében a farmerek támogatást és szakmai iránymutatást kapnak, hogy csökkenthessék az előállítási költségeiket, növeljék a bevételeiket, és előrelátóbban tervezzenek.

Tények a cukorról

  • A nádcukor a legfontosabb bevételi forrás Afrika, a Karib-tengeri és a csendes-óceáni térség szegényebb régióiban. Jamaicában a cukorfeldolgozó ipar a második legnagyobb foglalkoztató.
  • A cukornád a bambuszhoz hasonló, 6 méteres magasságot is elérő trópusi növény. 12-18 hónappal az ültetés után már betakarítható.
  • A cukornádat kézzel aratják, és cukormalomba szállítják, ahol a szárat összetörik, felaprítják, és kivonják belőle a nedvességtartalmat, amelyből a nyers cukor készül.
  • A kipréselt cukornád, a melasz és az etanol a nádcukorgyártás mellékterméke. Széles körben felhasználhatók műanyag termékek és bioüzemanyag előállításához, valamint áramtermelésre. Az így előállított elektromos energiát gyakran használják a cukormalmok működtetéséhez.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár Egy falat szeretet karácsonyra Autózni nem lehet zölden, de közlekedni igen A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam