2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kontaktlencse vagy szemüveg?

A kontaktlencse hordásakor műanyaghulladék keletkezik. A csomagolás, amelyben érkezik, a tisztítófolyadék doboza, a lencsék tartója és maga a lencse is rövid idő alatt a kukába kerül. Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a hulladék mennyiségét?

A kontaktlencsék előállításának mindig lesz környezeti hatása – vegyük például a gyárak energiaigényét (és az ezzel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást), vagy a műanyag lencsék alapanyagául szolgáló kőolajat (amíg a szójaalapú lencsék meg nem hódítják a piacot). Mégsem kell azt hinnünk, hogy a kontaktlencse hatalmas környezeti kockázatot rejt magában. Következzen néhány számítás, ami megalapozza előbbi állításunkat.

Miből áll egy szemüveg?

Először is, vajon mennyi műanyag szükséges egy pár kontaktlencse és egy szemüveg előállításához? A Eurolens Research 2000-es adatai szerint egy pár kontaktlencse 25 mg-ot nyom dehidratálás után. Így a két hétig viselhető lencsék gyártásához évente 0,65 gramm, az egynapos kontaktlencsékhez pedig 9,125 gramm műanyagot használnak fel. Két darab hitelkártya előállításához körülbelül ugyanennyi műanyagra van szükség – ez tehát nem végzetes mennyiség.

A szemüveglencse súlya ezzel szemben függ a műanyag fajtájától, a dioptriától, és a keret formájától is. A lemezek, amiből a lencsét az optikus kicsiszolja, átlagosan 120 grammosak, míg az előcsiszolt és csak formára vágásra váró darabok kb. 35 grammot nyomnak. Az emberek átlagosan 2,2 évente vásárolnak új szemüveget – ez a 35 gramm műanyag elég 4 évnyi egynapos, vagy 50 évnyi kéthetes kontaktlencse előállításához is.

Még a doboz is szemét

A számításból azonban kihagytunk néhány dolgot: mégpedig a kontaktlencsékkel járó egyéb műanyagok szerepét. Ezeket figyelembe véve a szemüveg máris sokkal jobban áll a versenyben. A Eurolens kétféle lencsét vizsgált: egynapos lencsét, amivel a hordáson kívül semmi teendő nincs, és egy hónapos lencsét, amit minden este tisztítani és tárolni kell. Az előbbiek (lencse és csomagolása) évi 953 gramm, az utóbbiak (lencse, 12 csomagolás, tisztítófolyadék dobozai) pedig 549 gramm műanyagszemetet termeltek.      

A szemüvegekhez is tartoznak különféle felszerelések, de ezek aligha változtatnak a számítás helyességén. Egy vastagabb keret üveggel, a hozzá tartozó szemüvegtok, és jó néhány szarvasbőr kendő együtt sem nyom többet 0,5 kg-nál. Plusz, aki kontaktlencsét visel, annak általában szüksége van egy szemüvegre is, tehát ennyivel több hulladékot termel.

Mindent összevetve, nem érdemes túl sokat agyalni a kontaktlencse használat ártalmai miatt.

Az egynapos lencsét viselők évente kb. 1,5 kg műanyag-, fém- és papírszemetet termelnek, az egy hónapos lencsét hordók valamivel kevesebbet, 1,25 kg-ot – ezzel összevetve, egy átlagos amerikai személyre évente 800 kg (!) hulladék jut.

A gyártó cégek is próbálják csökkenteni a csomagoláshoz és a tárolókhoz felhasznált műanyag mennyiségét.

A kép még tisztább lenne, ha a szemüvegek és kontaktlencsék egész életciklusát vizsgálni tudnánk. Ha azt vesszük, hogy egy pár kontaktlencse előállításakor kb. 0,14 kg szén-dioxid ekvivalens kerül a levegőbe, egy szemüveglencse elkészítésekor pedig 5.25 kg, akkor

néhány év alatt 22-szer annyi üvegházhatású gáz kibocsátásához járul hozzá az, aki egynapos kontaktlencséket hord, mint az, aki szemüveget visel. De ott vannak még a keretek, a műanyag és kartondobozok, amiket a számításhoz szintén figyelembe kéne venni.

Fontos kérdés, hogy fogyasztóként hogyan tudod csökkenteni a megtermelt hulladékot. A kontaktlencsékhez járó kartondobozokat és a tájékoztató papírokat újra lehet hasznosítani, a műanyag tárolókat általában úgyszintén (attól függ, pontosan milyen anyagból készültek). A kinőtt szemüveget próbáld meg elajándékozni egy segélyszervezetnek. A lézeres látáskorrigálás, mint – talán – még a szemüvegnél is „zöldebb” megoldás, egy következő összehasonlítás témája lehet.

Neked ajánljuk
Az olcsó nyári termékekben különösen magas a mérgező vegyületek aránya Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja 2050-re megvalósulhat a karbonmentes műanyaggyártás? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: kamaszpanasz.hu
Vissza
Hírfolyam