2020. február 24., Mátyás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit jelent a „természetes” és az „organikus” felirat?

Manapság egyre több embert foglalkoztatnak a testápoló termékekben lévő káros anyagok. Ezért egyre több cég tünteti fel termékein a „természetes”, „természetes alapú”, „bio” feliratot.  Mit jelent ezek esetében a „bio”, „természetes” megjelölés? Hogyan tudunk megbizonyosodni arról, hogy ezek a termékek tényleg azokat az összetevőket tartalmazzák, melyeket feltüntetnek rajtuk? Van-e egyáltalán természetes megfelelőjük az eddig használt vegyi anyagoknak?

Sehol máshol nem használják a „természetes” vagy „organikus (bio/öko)” fogalmakat olyan önkényesen, és sehol máshol nem olyan homályos a jelentésük, mint a kozmetikai iparban. A felhasználó ezeket a fogalmat a „természetből származó”-val, azonosítja. Még ha az eredeti alapanyag természetes eredetű is, bizonyos feldolgozási eljárások oda vezetnek, hogy a jól csengő névvel ellátott végtermék már nem egészséges többé. A laikus ember az ilyen összefüggéseket nem ismeri fel. 

TERMÉSZETES

Mit jelent a „természetes” szó nekünk? Így hangzik: ami a természetben létrejön de nem kémiailag előállított. Mit jelent a „természetes” szó a kozmetikai iparágban? Így hangzik: az összes alapanyag, amit egy természetes anyagból ki lehet vonni. 

Ezért lehet gyakran kémiai összetevőket látni a termékeken feltüntetve, melyeket további információval láttak el. Egy példa: „Cocomide DEA”, kókuszdióolajból nyert, feltételezhetően kémiai anyagokat adnak hozzá, úgy ismert, mint „carcinogen”, ami más szóval rákkeltő. Tehát ez az anyag már nem biztonságos vagy természetes többé. 

Egy másik példa a burgonyával: ha gyermeked szeret burgonyát enni, vodkát is adnál neki? Természetesen nem. A vodkát burgonyából nyerik. De attól hogy természetes anyagból állítják elő, még nem olyan biztos, hogy ez jót tesz. 

ORGANIKUS (BIO/ÖKO)

Organikus (bio/öko) az a mezőgazdasági rendszer, amely csak természetes módszereket és technológiákat használ, egészséges és tápanyaggazdag készítményeket állít elő. 

Néhány előállító a biológia kémiai definícióját használja, ami a szénatomokra támaszkodik. Például: „Methyl Parabent” mint biológiai tartósítószert tüntetik fel a terméken. A Methyl Parabent kőolajból nyerik, ami egy szénre alapuló vegyület. Tehát ha a kémiai iparág definícióját használják, lehetséges, hogy a Methyl Parabent mint egy biológiai tartósítószert kell értelmezni, ami nagyon távol áll az organikus termékeket jól ismerők biológiai definíciójától.

Neked ajánljuk
Szinte teljesen karbonsemleges a kenderből épült ház Miért iszunk tejet? Van még hova zöldülnie a magyar ingatlanpiacnak A fosszilis tüzelőanyagok az eddig véltnél is jobban károsították a klímát Év végéig százezer hektáron javul a természeti környezet állapota
Tovább a forrásra: organikus.hu
Vissza
Hírfolyam