2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit jelent a „természetes” és az „organikus” felirat?

Manapság egyre több embert foglalkoztatnak a testápoló termékekben lévő káros anyagok. Ezért egyre több cég tünteti fel termékein a „természetes”, „természetes alapú”, „bio” feliratot.  Mit jelent ezek esetében a „bio”, „természetes” megjelölés? Hogyan tudunk megbizonyosodni arról, hogy ezek a termékek tényleg azokat az összetevőket tartalmazzák, melyeket feltüntetnek rajtuk? Van-e egyáltalán természetes megfelelőjük az eddig használt vegyi anyagoknak?

Sehol máshol nem használják a „természetes” vagy „organikus (bio/öko)” fogalmakat olyan önkényesen, és sehol máshol nem olyan homályos a jelentésük, mint a kozmetikai iparban. A felhasználó ezeket a fogalmat a „természetből származó”-val, azonosítja. Még ha az eredeti alapanyag természetes eredetű is, bizonyos feldolgozási eljárások oda vezetnek, hogy a jól csengő névvel ellátott végtermék már nem egészséges többé. A laikus ember az ilyen összefüggéseket nem ismeri fel. 

TERMÉSZETES

Mit jelent a „természetes” szó nekünk? Így hangzik: ami a természetben létrejön de nem kémiailag előállított. Mit jelent a „természetes” szó a kozmetikai iparágban? Így hangzik: az összes alapanyag, amit egy természetes anyagból ki lehet vonni. 

Ezért lehet gyakran kémiai összetevőket látni a termékeken feltüntetve, melyeket további információval láttak el. Egy példa: „Cocomide DEA”, kókuszdióolajból nyert, feltételezhetően kémiai anyagokat adnak hozzá, úgy ismert, mint „carcinogen”, ami más szóval rákkeltő. Tehát ez az anyag már nem biztonságos vagy természetes többé. 

Egy másik példa a burgonyával: ha gyermeked szeret burgonyát enni, vodkát is adnál neki? Természetesen nem. A vodkát burgonyából nyerik. De attól hogy természetes anyagból állítják elő, még nem olyan biztos, hogy ez jót tesz. 

ORGANIKUS (BIO/ÖKO)

Organikus (bio/öko) az a mezőgazdasági rendszer, amely csak természetes módszereket és technológiákat használ, egészséges és tápanyaggazdag készítményeket állít elő. 

Néhány előállító a biológia kémiai definícióját használja, ami a szénatomokra támaszkodik. Például: „Methyl Parabent” mint biológiai tartósítószert tüntetik fel a terméken. A Methyl Parabent kőolajból nyerik, ami egy szénre alapuló vegyület. Tehát ha a kémiai iparág definícióját használják, lehetséges, hogy a Methyl Parabent mint egy biológiai tartósítószert kell értelmezni, ami nagyon távol áll az organikus termékeket jól ismerők biológiai definíciójától.

Neked ajánljuk
Mit takar, hogy egy póló biopamutból készült? Csalifákkal próbálkoznak az almát károsító rovarok ellen Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Nyugtató erdei hangok (videó)
Tovább a forrásra: organikus.hu
Vissza
Hírfolyam