2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mondj nemet az egyszer használatos csomagolásra!

Egy gyors kávé papírpohárban a benzinkúton? Ebéd mindennap elvitelre? A Tudatos Vásárlók Egyesületének felmérése szerint éves szinten egy háztömbnyi szeméttől kímélnénk meg csak Budapestet, ha helyben fogyasztanánk el, vagy saját dobozban, keep cupban kérnénk az ebédet és hozzá a kávét.

Egy 2015-ben készült nemzetközi jelentés szerint a tengerekben és óceánokban 269 ezer tonna PET-palack és műanyaghulladék-darab úszkál, és ez a mennyiség az elmúlt két évben vélhetően tovább nőtt. A műanyag palackok mellett a legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyag csomagolások jelentik, ezekkel leginkább az elviteles rendszerben találkozik a vásárló.

Nincs idő a kifőzdében megenni az ebédet, vagy haza szeretnénk vinni, ezért kérünk dobozt. Vagy a reggeli rohanásban beugrunk a kedvenc helyünkre egy kávéért, amit papír vagy műanyag keep cupban hozunk el, ami a kávé elfogyasztása után már landol is a kukában. Lépten-nyomon egyszer használatos csomagolásokkal találkozunk...

A Tudatos Vásárlók Egyesületének becslése szerint – a KSH adataira alapozva – 2017-ben Budapesten minimum 13 524 816 doboz és 27 049 632 műanyag kávés keep cup került így a kukákba.

Minimális odafigyeléssel megelőzhető lenne, ha egyszer használatos csomagolás helyett saját, kimosható dobozban vinnénk el az ételt, a kávét pedig mondjuk egy menő, többször használatos keep cupban, amit akár évekig használhatunk. Ráadásul a jogszabály is megengedő a saját elviteles dobozzal, nem tiltja a vendéglátóhelyek számára, hogy abban adják ki az ételeket.

Neked ajánljuk
A tudatos vásárlókat is kihívások elé állította a koronajárvány Egy tanév alatt nemcsak tudásból, de hulladékból is tetemes mennyiség gyűlik össze A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam