2021. március 9., Fanni, Franciska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szörnyű igazság a kütyük újrahasznosításáról

Amilyen nagyszerű érzés kézbe fogni napjaink csillogó, lapos mobiljait, épp annyira nehézkes újrahasznosítani ezeket az eszközöket. Szintén nagy probléma, hogy a legtöbb vásárló nincs is tisztában azokkal a jogszabályokkal, melyek épp az újrahasznosítás elősegítését szolgálják, és persze minket, fogyasztókat is védenek.

A folyton megújuló dizájn és a kisebb méret egyre inkább megnehezíti az elektromos eszközök újrahasznosítását. A ketyeréket ilyenkor – válogatást követően – többnyire kisebb részekre aprítják, illetve – anyagától függően – porlasztják, majd a még hasznosítható anyagokat összegyűjtik. Ez az eljárás se nem fenntartható, se nem gazdaságos. Ha azonban a jelenlegi formatervezési preferenciák nem változnak, az újrahasznosítás módszere sem fog.

Fotó: Pexels.com

A Basel Action Network (Bázel Akcióhálózat – BAN) nevű civil szervezet  – mely nevét a veszélyes hulladékok környezetkárosító hatását csökkenteni igyekvő Bázeli Egyezményről kapta – rendszeresen végez kutatásokat a témában. Azt találták, hogy a különféle garanciák ellenére az elektromos berendezéseket újrahasznosító társaságok gyakran külföldre exportálják a veszélyes hulladékot. Az egyik leggyakoribb szennyezőanyag a sík képernyőkből származó higany.

És hogy mi az oka ennek a felelőtlen eljárásnak? Természetesen a pénz. Jim Puckett, a BAN vezetője a Huffington Postnak adott interjúban elmondta, hogy a felelős újrahasznosítás veszteséges, ezért az újrahasznosítók inkább másokkal végeztetik el a piszkos munkát, mit sem ügyelve az előírásokra. Így fordulhat elő, hogy Hongkongban például illegális munkások mindenféle védőfelszerelés nélkül törik össze az eszközöket, így természetesen a higanyt is belélegzik. A BAN egyre több gyártót kér arra, hogy hozza nyilvánosságra az információkat az újrahasznosítás mikéntjéről. Reményeik szerint ez nagyobb felelősségvállalásra készteti a cégeket.

A gondok valójában már azzal kezdődnek, hogy az eszközök többségét nemhogy megjavítani, de lassan már szétszedni sem igazán lehet. Az egyik legjobb példát erre az Apple számítógépei adják, melyeknek előlapját ragasztották, hogy kellően vékonyak legyenek. Ezért szétszedni többnyire csak úgy lehet őket, ha felmelegítik az üveget, pont annyira, hogy ne essen kár a kijelzőben.

A másik nagy probléma, mely nemcsak az Apple-t érinti, az akkumulátorok. A feltöltött akkumulátor ugyanis felrobbanthat, ha megsértik, ezért az aprítás előtt el kell távolítani az eszközből. Az Apple esetében annyival bonyolódik a helyzet, hogy az akkumulátort több típus esetében (pl. iPhone, iPad) nem lehet kivenni. Nem ők azonban az egyetlen gyártó, amelyet felelősségre lehetne vonni emiatt: a Microsoft, a Google és az Amazon tabletjei sem minden esetben felelnek meg az újrahasznosíthatóság követelményének.

Fotó: Pexels.com

Az Apple felelőssége ugyanakkor abban is áll, hogy sok más gyártó is az ő dizánjukat próbálja másolni, ahogyan például a Huawei egyik legutóbbi darabján is látjuk. Ugyanakkor az Apple mentségére szolgáljon, hogy amennyiben az adott készülék hozzájuk kerül vissza, és például nem egy kínai nagyváros melletti szeméttelepre, akkor az újrahasznosítás garantált. Másrészt ne felejtsük el, hogy 2015 óta a Greenpeace által jegyzett „Click Clean Report” listájának első helyezettje, azaz AAAA-s besorolásával az Apple a legzöldebb vállalatnak számít – bővebben erről itt olvashat.

Mit tegyünk hát a kiszolgált eszközzel?


Semmiképp se a szemétbe dobjuk! Az elektronikai vagy más néven „E-hulladék” kezelése szigorú szabályokhoz kötött, vagyis nem lehet azokat csak úgy kidobni a legközelebbi kukába.

 Adományozzuk el

Ha működőképes – és semmiképp sem minősül balesetveszélyesnek, például akkumulátorhiba miatt – ajándékozzuk oda egy szerettünknek, akár adomány keretében juttassuk el annak, aki még hasznát veheti. Például a még használható számítógépeket, nyomtatókat odaadhatjuk iskoláknak is.

Gondoljunk a hulladékudvarra

Leadhatjuk az ilyen típusú hulladékkal foglalkozó hulladékudvarba. Az elemek, kiürült tintapatronok veszélyes hulladéknak számítanak, nem kezelhetjük azokat együtt a vegyes hulladékkal. Az elemeket speciális gyűjtőedénybe kell tenni. Az ezekből összegyűjtött hulladékot speciális, veszélyeshulladék-lerakókba helyezik el. Az üres tintapatronokat sem kell feltétlenül kidobni, újra is lehet tölteni azokat, kis utánjárással bizonyára találunk olyan szolgáltatót a közelünkben, amely jó minőségű festékanyaggal tudja ezt megtenni.

További tippek az alábbi oldalon olvashatók.

Neked ajánljuk
Kézenfekvő ötlet a környezettudatosság jegyében Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában A Föld fölött uralmat szerző ember a „természet balesete” Az elmúlt két évben több mint 3000 tonna szeméttől tisztult meg Debrecen Milyen hatással van a klímaváltozás a Balaton élővilágára?
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam