2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új gazdasági trend épül, búcsúzhatunk a fogyasztói társadalomtól?

Az Y és Z generáció körében a fenntarthatóság már nemcsak egy divatszó. Egyre fontosabbá és kiemeltté válhat napjainkban a körforgásos gazdaság, mivel a felhasználói trendek már nem a fogyasztói társadalom elveit követik – nyilatkozta az InfoRádiónak a PwC szakértője.

Perger Júlia szerint mindez azt jelenti, hogy az előállított javaknak tartósabbnak kell lennie, és az erőforrásokat jobban meg kell becsülni.

A körforgásos gazdaság egy új fogalom, és nehezen körülhatárolható. Ebben a gazdasági modellben nincs hulladék.

Fotó: pixabay.com

„A ma termékei egyben a jövő alapanyagai is” – fogalmazott a PwC szakértője. Az általunk, valamint a vállalatok gyártásában felhasznált anyagok tehát folyamatos körforgásban vannak.

Jelenleg átlagosan személyenként 560 kiló hulladékot termelünk éves szinten.

Perger Júlia úgy véli, bár az újrahasznosítás fontos mérföldkő volt a körforgásos gazdaság eléréséhez, a szemlélet szerint azonban már az alapanyag kiválasztásánál, a termék tervezésénél és a felhasználásnál is figyelni kell.

A gyártóknak olyan termékeket kell készíteniük, amelyek úgynevezett tartós dizájnnal bírnak, vagyis időtállók, nem kell őket havonta vagy évente lecserélni

– emelte ki a szakértő, aki szerint az első ipari forradalom hozta be az ember életébe a hulladékot.

„Az Y és Z generáció körében a fenntarthatóság már nemcsak egy divatszó, hanem egy olyan érték, amiért ők hajlandók többet fizetni” – hangsúlyozta.

Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam