2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly bosszút állnak a kidobott ruhák!

Egy két évvel ezelőtti felmérés szerint évente 20 millió tonna textilhulladék keletkezik Magyarországon, amelynek a fele soha le nem bomló anyagból készült. Éves szinten átlagban félmillió forintot költünk el ruhavásárlásra, a tudatos vásárlást ösztönző szakemberek szerint viszont ennek a negyedéből is meg lehet valósítani az öltözködést, ha átgondoltan indulunk neki a beszerzőkörútnak.

A Független Ökológiai Központ 2016-os adatai alapján Magyarországon évente 114 millió tonna hulladék keletkezik, amiből évente körülbelül 20 millió tonna textilhulladék.

A feleslegesen vásárolt holmik nagy része mesterséges anyagokból, színezékből készül, melyek jelentős környezetterhelő hatást gyakorolnak. Vagy egyáltalán nem bomlanak le a környezetben, vagy több évtized is kell hozzá, míg eltűnnek a Föld felszínéről.

A tudatos vásárlásért kampányoló szervezetek szerint robbanásig teletömött ruhásszekrények, zsúfolt fiókok és csordultig megtömött padlások bizonyítják az elkapkodott döntéseket, amelyek a vásárlók életszínvonalán nem, csupán pillanatnyi boldogságérzetünkön változtatnak. Hazai hírességek is csatlakoztak a tudatos vásárlást szorgalmazó szervezetekhez.

Ezekért valaki fizetett – később mindenki megfizet értük a környezetvédők szerint Fotó: PHOTOALTO/JÉRÔME GORIN / ALTOPRESS/JÉRÔME GORIN

Mindig odafigyelek a vásárlásaimra. Second Handben vásárolni nem szégyen, sőt! Aki így tesz, sokat tesz a Földünkért, a környezetünk védelméért.

Ha megunok egy ruhát, vagy már régóta nem hordom, én is szívesen cserélek a barátnőimmel. Frissítsd te is tudatosan a ruhatáradat, és máris sokat tettél a bolygónk jövőjéért – mondta Oszter Alexandra, színésznő.

Íme néhány módszerjavaslat a tudatos vásárlóktól:

Tervezzük meg! Mit, miért és hol vásárolunk?

Első körben érdemes átgondolni, hogy miért is van szükség a 35. fekete blézerre és a 82. magassarkúra, ha úgysem hordjuk, és nagyjából egy év intenzív viselés alatt lehet elkoptatni egy pár cipőt, blézert. Ha ezt tudatosan átgondoljuk, emlékeztetjük magunkat a már meglévő, teljesen ugyanolyan darabjainkra, melyek a szerkény mélyén lapulnak, újan a dobozukban, szépen becsomagolva, máris közelebb kerültünk a „nem vásárolok, mert már van belőle jó pár" életérzéshez.

Óvakodjunk az árleszállítástól!

Ez ugyanis azt sugallja: nem tehetjük meg, hogy ne vásároljunk; itt és most előnyben kell részesítenünk az akciós terméket (még ha eredetileg eszünk ágában sem volt megvenni azokat). Ha valóban nem akarunk megvenni valamit, és nincs is szükségünk rá, nem elég indok a vásárlásra az, hogy olcsó.

Fotó: Dreamstime

Készpénz vagy bankkártya?

Hihetetlen, de nem mindegy. Vannak ugyanis, akik nehezebben adnak ki pénzt a kezükből, és vannak, akiknek a bankkártya a gyengéjük. Ha tudjuk, hogy nekünk melyik fizetési forma okoz nehézséget, azt hagyjuk otthon, amikor elmegyünk valahova.

Az eladó nem a legjobb barát

Legyünk udvariasak az eladóval, de nem kell úgy tenni, mintha elválaszthatatlan jó barátok lennénk. Csak azért, mert segít nekünk a nézelődésben, és a próbafülkénél is szorgalmasan hozza a megfelelő ruhákat, még nem jelenti azt, hogy vásárolnunk kell. Neki ez a munkája, mi pedig szabadon dönthetünk a vásárlásainkról. Átgondolni, ellenállni, véghezvinni egyáltalán nem nehéz.

Neked ajánljuk
Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió A klímabarát élelmiszer-termelésért indított kampányt a Tudatos Vásárlók Egyesülete Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam