2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha divatba jön a fenntarthatóság...

Ma már a divatipar a második a környezetszennyező iparágak sorában, közvetlenül az olajszektor mögött, érdemes ezért a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe venni ruhatárunk összeállításakor. De vajon hogyan öltözködnénk egy olyan világban, ahol már teljes egészében a fenntarthatóság szempontjai alapján öltözködünk?

A ruhák gyártása meglepően nagy terhet ró környezetünkre, amely jelentős szén-dioxid-kibocsátással, vízpazarlással és vegyszeres szennyezéssel jár, az elhasznált ruháknak pedig még mindig túl nagy része végzi hulladéklerakókban. Az elvárások viszont folyamatosan változnak, a ruhák hamar kimennek a divatból, sűrűn frissítjük ruhatárunkat, javítás helyett pedig a legtöbben inkább újabb darabokat vásárolunk.

A The Guardian összeszedte, hogyan nézne ki az öltözködésünk akkor, ha már megvalósult volna a teljes átállás a fenntarthatóságra.

Íme néhány futurisztikus és néhány nagyon is könnyen elérhető célkitűzés:

1. Nemcsak a ruhák mintája lesz gyümölcsös, hanem az anyaguk is

Vannak olyan növényi részek, melyeket gyümölcsfogyasztáskor nem használunk, a ruhaipar számára viszont igen hasznosak lehetnek. A banán szárából selyemanyagot, az ananász héjából pedig bőrszerű anyagot lehet előállítani, amely kiválthatja az állati eredetű bőrt. Ezek az anyagok teljesen természetes alapúak, és termesztésük nem igényel annyi vizet és vegyszert, mint például a gyapot, ráadásul úgyis csak hulladékként végeznék a banán és ananász gyümölcshúsának felhasználása után.

2. A mérgező festékeket felváltják a természetes alapanyagok, letisztult, természetes színűek lesznek majd a ruhák

A jövőben növényi alapú festékek váltják ki a mesterséges vegyszereket, amelyek a jelenlegi vízhasználat egytizedét igénylik csak.

Fotó: pxhere.com

3. Már saját magunknak is nyomtathatunk ruhát

3D-s nyomtató segítségével bárki nyomtathat majd nemcsak ruhát, de bármi mást, amit szeretne. A technológia egyre olcsóbb, így hamarosan eljön majd az ideje, amikor a legtöbb háztartásban már lesz egy saját nyomtató.

4. Önjavító ruhák

Eredetileg a gyógyászat tesztelte az új fehérjeanyagot, de kezd felfigyelni rá a ruhaipar is. A tintahal fogaiból nyertek ki olyan anyagot, amelyből ruhát is lehet készíteni, szakadáskor pedig, ha összeillesztjük a széleket, összegyógyul a ruha, csak meleg vizet kell adnunk hozzá.

5. Megosztásos divat

A drága, de csak ritkán használatos ruhákat miért vennénk meg, ha lehet bérelni is? A jövőben akár közösségi alapon is megoszthatjuk egymással egyes drágább ruhadarabjainkat a sharing economy (megosztáson alapuló gazdaság) jegyében. A rendszer hasonlóan működhet majd, mint például az autós közösségi megosztás.

Neked ajánljuk
Egy egyszerű, fekete póló kalandos eredettörténete Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: korkorosgazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam