2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csomagolásmentes bolt és kávézó nyílt Budapesten

A hulladékmentes vásárláson túl a tudatos fogyasztói magatartást is elősegíti a LigetiBolt, itt ugyanis lehetőségünk van arra, hogy csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyire valóban szükségünk van.

A boltban, illetve a csomagolasmentes.hu-nál kizárólag minőségi, egészségesebb, ám megfizethető élelmiszereket találunk, amelyek adalékanyag- és tartósítószer-mentesek, a többségük pedig 40 km-es körzeten belülről érkezik. A honlap rövid interjút készített Sipos Melindával, a LigetiBolt megálmodójával és tulajdonosával.

– Miért pont csomagolásmentes? Honnan jött az ötlet?

– Szelektíven gyűjtöttem a szemetet már évek óta, de rájöttem, hogy még így is túl sok van, aztán egyszer láttam az interneten Bea Johnson előadását, és felmerült bennem az ötlet, hogy mi lenne, ha csinálnék egy ilyen boltot. Szerettem volna, hogy legyen egy olyan bolt, ahol csomagolásmentesen lehet élelmiszereket vásárolni, mert ez egy sarkalatos pontja a hulladékmentes életmódnak. Akkor még Piliscsabában gondolkodtam, ahol végül meg is nyitottam az első boltot, mert úgy gondoltam, hogy az embernek mindig a saját környezetében kell a változásokat elindítania. Végül úgy alakult, hogy most beköltöztünk Budapestre.

– Honnan érkeznek a boltban árult termékek és milyen szempontoknak kell megfelelniük, hogy felkerülhessenek a polcokra?

– Az egyik legfontosabb szempont, hogy hazai termelőtől származzon, lehetőleg 40 km-es körzeten belülről, és nagy kiszerelésben lehessen kapni. Mindenféleképpen valamilyen csomagolásban érkeznek a termékek, viszont nagyobb kiszerelésben, és mindent újrahasználunk vagy szelektálunk. Vannak bioélelmiszereink is, például a lisztek, néhány gabonaféle, a zöldségek, gyümölcsök, hidegen sajtolt olajok, és vannak nagyon jó minőségű tejtermékeink is, amelyek egy közeli birtokról, Máriahalomról érkeznek. A teheneik egy Biokontroll által ellenőrzött Natura 2000-es területen legelnek a szabadban, ezen felül pedig csak kukoricát és búzát kapnak, így például tejhozamnövelőt nem. Ennek eredményeként nagyon jó minőségű, alacsony hőfokon pasztörizált teljes tejet tudnak biztosítani, ami szerintem egyedülálló.

Fotók: hulladekmentes.hu

– Ha valaki a hipermarketek áraihoz van szokva, akkor itt meg fog lepődni?

– Ez attól is függ, hogy a hiperben milyen termékeket vásárolt, mert vannak olcsóbb, ugyanakkor nagyon jó minőségű termékek ott is. Ezt azért nehéz megfogni, mert vannak olyan termékeink, amelyek nagyon jó áron vannak még a többi bolthoz képest is, viszont vannak olyanok, amelyeket nagyon nehéz összehasonlítani mással. Ilyenek például az aszalt gyümölcsök, amik tartósítószer- és cukormentesek, ilyet eleve nagyon nehéz találni a piacon, így ez a normál bolti árhoz viszonyítva biztosan drágább.

– Ha valaki beesik az utcáról teljesen ismeretlenül, hogyan vásárolhat nálatok?

– Az mindenkinek azonnal feltűnik, hogy nincsenek becsomagolva a termékek és nagy tárolókban vannak, ilyenkor elmagyarázzuk, hogy lehet üvegeket, vászonzsákot, saját tárolót hozni, illetve nálunk is lehet ezeket kapni, tehát ha nem hozott magával tárolókat, akkor is tud vásárolni. Legrosszabb esetben, ha mondjuk nem hozott elég tárolót magával, azt is választhatja, hogy nem vesz még egy újabb vászonzsákot, hanem inkább papírzacskóba vásárol, tudunk ilyet biztosítani.


Mi pedig tudatos vásárlóként ne feledjük az egyik legfontosabb alaptételt: a pénzünk szavazat! Ha azt szeretnéd, hogy a csomagolásmentes LigetiBolt hosszú távon működhessen, és egyre több ilyen jellegű bolt nyíljon Magyarországon, amikor csak teheted, szavazz rájuk a pénzeddel, vagyis ott vásárolj élelmiszereket! Fogjunk össze és mutassuk meg, hogy Magyarország már megérett a hulladékmentes életmód felé nyitásra!

A LigetiBolt budapesti csomagolásmentes üzlete a 13. kerületben található a Kresz Géza utca 21. szám alatt. Könnyen megközelíthető, a Nyugati pályaudvartól kb. 5 perc séta. Nyitvatartása: Hétfő – péntek: 7:30 – 19:00; szombat: 8:30 – 13:00.

Neked ajánljuk
A fogyasztók harmada vásárol fenntarthatósági szempontok alapján élelmiszert Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Miért küszködek a csomagolásmentes boltok? Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: hulladekmentes.hu
Vissza
Hírfolyam