2019. október 14., Helén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jönnek a visszaváltható IKEA bútorok

Jövőre várhatóan visszavihetjük használt IKEA bútorainkat az áruházakba. A lépés a vállalat szerint elsősorban a fenntarthatóságot szolgálja, de a mögötte húzódó filozófia üzleti előnyökkel is járhat. A kezdeményezés illeszkedik a cég azzal kapcsolatos tervébe, hogy 2030-ig 100 százalékig körkörös működésű lesz.

Az IKEA volt az első nagyvállalat, amely arculata középpontjába helyezte a zöldgondolatot: már a kilencvenes évek katalógusaiban a fenntartható erdőgazdálkodás ígéretével igyekezett vonzóvá tenni bútorait.

Az elmúlt hetekben újabb fontos kezdeményezésükről röppent fel a hír. Ha minden jól alakul, 2019-től visszavihetjük IKEA bútorainkat az áruházakba, ahol csökkentett áron újra értékesítik azokat, az ügyfél pedig ajándékkártyát kap cserébe.

Első látásra nem egyértelmű, hogy fenntarthatósági kezdeményezésről van szó, hiszen a használt IKEA bútoroknak virágzó piacuk van. Pedig a lépés annak a vállalásnak a kulcseleme, hogy az IKEA 2030-ig 100 százalékig körkörös működésű lesz.

A körkörös gazdaság (circular economy) egy évtizedek óta létező, de az utóbbi években nagy lendületet kapó, ökológiai ihletettségű gazdaságfilozófia, amely a jelenlegi, lineáris gazdaság fenntartható alternatívájaként határozza meg magát.

Miben több a hulladék-újrahasznosításnál? Milyen adóreformmal lehetne szolgálni a terjedését? Mit mondanak az elképzelés kritikusai? Részletek a friss Heti Válaszban.

Neked ajánljuk
Az elektronikai eszközeink csapdájában Környezetbarát startup: használt fából új bútor Egyszerűbb lesz a villanyautó-töltés a Nissan Charge applikációjával Közel 2000 új villanyautó került a magyar utakra az állami támogatásnak köszönhetően A csodavárás buktatóiról
Tovább a forrásra: valasz.hu
Vissza
Hírfolyam