2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amit az E-számokról tudni kell

Minden E-szám káros az egészségre, nem minden adalékanyagnak van E-száma, a biotermékekben nincs adalékanyag? Néhány alapvető tudnivaló az E-számokkal kapcsolatos tévhitek és tények közül.

Mi az E-szám?

Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket normális esetben nem fogyasztunk élelmiszerként, de bizonyos technológiai célok megvalósítása érdekében szándékosan adnak az élelmiszerekhez. Ezek közé tartoznak:

 • Antioxidánsok: megóvják a zsírokat az oxigénnel való reakcióba lépésből, ami máskülönben elszíneződésekhez és avasodáshoz vezetne
 • Színezékek: javítják, helyreállítják a színt, vagy színt adnak
 • Emulgeátorok, stabilizátorok és gélképzők/zselésítők: segítik az összetevők keveredését
 • Tartósítószerek: a mikrobák által okozott romlás megelőzésével növelik az eltarthatósági időt
 • Édesítőszerek: édes ízt adnak

Az uniós jog értelmében minden élelmiszer-adalékanyagot engedélyeztetni kell, mielőtt a gyártó felhasználja. Az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok E-számot kapnak.

Fotó: tudatosvasarlo.hu

Hány E-szám van?

Sok száz adalékanyag létezik, azonban csak azok (és csak a megjelölt feltételek mellett) használhatók fel, amelyek szerepelnek az EU által jóváhagyott adalékanyagok listáján. 2016-ban 325 E-számmal ellátott adalékanyag volt az EU-ban.

Minden E-szám káros az egészségre?

Az engedélyezési eljárás során minden egyes élelmiszer-adalékanyagnál megvizsgálják, hogy önmagában vagy alkalmazásai által nem hathat-e károsan a fogyasztó egészségére. Külön figyelmet kell fordítani a különösen érzékeny fogyasztói csoportokra, például a várandós és a szoptató anyákra, a kisgyermekekre és a cukorbetegekre.

A hatóságok az eljárás során az ún. ADI-elvet tartják szem előtt, és részletes adatokat és bizonyítékokat kérnek a pályázóktól

 • az anyag pontos tulajdonságairól és tisztaságáról,
 • arról, hogy a korábban, ill. más előírások szerint készült vizsgálatok szerint az anyag és bomlástermékei mérgezőek-e, illetve milyen hatást fejtenek ki,
 • arról, hogy az anyag mennyire stabil, és hogyan viselkedik az élelmiszerekben és az emésztőrendszerben, ill. a szervezetben,
 • arról, hogy az anyag kémiai és fizikai tulajdonságait figyelembe vevő becslések szerint az anyag és bomlástermékei mekkora mennyiségben maradnak vissza a szervezetben,
 • különböző állatkísérletek eredményeiről.

Egyes adalékanyagok egészségi kockázatot jelenthetnek?

Számos E-szám értékelésére évtizedekkel ezelőtt került sor, ezért 2014-ben az Európai Bizottság felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA), hogy a legfrissebb tudományos információk fényében vizsgálja újra azokat az adalékanyagokat, amelyeket 2009. január 20. előtt engedélyeztek.

Mivel az élelmiszer-színezékek az elsőként engedélyezettek között voltak, a legmagasabb prioritást kapták az újraértékelésnél. A 2G vörös szín (E128) használatát elsőként függesztették fel 2007-ben, azt követően, hogy új tudományos bizonyítékok szerint használata biztonsági problémát jelenthet.

A tartósítószereket és az antioxidánsokat 2015 végéig értékelték újra. Ezeket követték 2016 végéig az emulgeátorok, stabilizátorok és gélképző/zselésítő anyagok. A fennmaradó élelmiszer-adalékanyagokat 2020 végéig fogják újraértékelni.

Bioélelmiszer nem tartalmazhat adalékanyagot?

Az Európai Unióban engedélyezett több mint 300 adalékanyag közül csupán néhány használható fel ökológiai élelmiszerek előállításához.

Biotermékekben csak abban az esetben engedélyezett az élelmiszer-adalékanyagok használata, ha az adott termék ezen anyagok nélkül nem állítható elő, és nem tartósítható.

Az alábbi adalékanyagok egyáltalán nem használhatók bioélelmiszerben:

 • színezék
 • édesítőszer
 • stabilizátor
 • ízfokozó

Génmódosított szervezetekből is előállíthatnak adalékanyagot?

Egyes esetekben az alapanyag genetikailag módosított növény, de az is előfordul, hogy genetikailag módosított mikroorganizmusokkal termeltetnek egyes élelmiszer-adalékokat. Az első esetben ezt fel kell tüntetni az összetevőlistán.

Kevésbé feldolgozott élelmiszer, kevesebb E-szám?

Mivel az adalékanyag a feldolgozás során, a technológiai eljárás részeként kerül az élelmiszerbe, ökölszabályként elmondható, hogy minél kevésbé feldolgozott élelmiszert vásárolunk, annál kevesebb adalékanyaggal találkozunk.

Az összes E-szám leírásának a tudatosvasarlo.hu oldalon lehet utánanézni. 

Neked ajánljuk
Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam