2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Néhány gondolat a dezodorokról, recepttel

Minél több dezodort használunk, annál több fogy, így annál több hulladék is termelődik. Gondoljuk végig: mennyit kell használnom és mikor? Mikor izzadok jobban, milyen ruhát viselek? Tényleg szükséges-e éjszakára is dezodorozni magam? A cikkből azt is megtudhatjuk, hogyan készíthetünk magunk dezodort. 

Fújós vagy stiftes?

A reklámokban a legtöbbször az aeroszolos dezodorokkal találkozni, amit persze fél méter távolságról fújnak magukra a delikvensek. Sokan nem tudják, de tűzveszélyessége miatt (amit piktogrammal is szoktak jelölni) a legtöbb fújós dezodor veszélyes hulladéknak számít. Általában propán-bután gázzal hajtottak, és hiába hisszük azt, hogy ha már nem jön belőle, akkor nincs is benne, mert van, csak légköri nyomáson, így továbbra is veszélyes a hulladéka is. Az más kérdés, hogy a közszolgáltatók átveszik-e.

Ennél jobb, ha inzert gázos (pl. nitrogén) változatot keresünk vagy pumpásat.

A pumpás dezodort akár mi magunk is után tudjuk tölteni, szelektíven gyűjthetők (a szórófejet nem hasznosítják újra, csak a műanyag és üveg flakont/fiolát).

A stiftes vagy golyós dezodorok általában műanyag, azon belül is polipropilén (PP) vagy polietilén (HD-PE) csomagolásban jönnek vagy üvegben, amelyek újrahasznosíthatók, szintén a fej nélkül.

A nagyobb drogériákban már kaphatók környezetbarát(abb) saját márkás termékek.

Krémdezodorok

Egész sokáig eltart egy adag (50 ml), és általában natúrkozmetikumként árulják, így a bőrünket, környezetünket sem kell félteni. Csomagolásuk újrahasznosítható, márkafüggő, hogy visszaveszik-e a dobozt újratöltésre. Egy hátrányuk van: a megszokottnál magasabb ár.

Aki rászánja az időt, hogy maga készítsen krémdezodort, egy alkalommal negyed-fél évre előre el tudja készíteni. Az újrahasználat jegyében a korábban vásárolt csomagolást is fel lehet használni. A fém tégely a legjobb, de stiftes dobozban is lehet készíteni. A neten rengeteg recept található, például az alábbi:

Hozzávalók:

1 rész szódabikarbóna
1 rész kukoricakeményítő
1/2 rész sheavaj
1/2 rész kókuszolaj
pár csepp illóolaj (teafa, levendula)

Először a lágy hozzávalókat megolvasztjuk, hozzáadjuk a száraz részeket, majd összekeverjük, amíg homogén nem lesz. A legvégén, amikor már levesszük a tűzről, adjuk hozzá az illóolajokat, vagy akkor, amikor már a tégelybe került a massza. A lényeg, hogy addigra hűljön egy kicsit. Ha nagyjából kihűlt, rakjuk be a fagyasztóba megdermedni a dezodort, ami másnap már használható is. 50 ml-hez a száraz részekből 2 púpozott teáskanállal lehet hozzárakni.

Amire érdemes odafigyelni: a lágy hozzávalók miatt a dezodor hidegebb időben meg tud dermedni, ilyenkor a kezünk és hónaljunk melege elég ahhoz, hogy kenni lehessen, nyáron pedig meg tud olvadni. Érdemes kikísérletezni, hogy miből érdemes esetleg többet (vagy éppenséggel kevesebbet) rakni, hogy ez kevésbé jelentsen gondot.

humusz.hu - Csilla

Neked ajánljuk
Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Június 2-ig bárki beleszólhat, merre terjeszkedjen a MOL Bubi Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam