2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erdőket irtanak ki, hogy avokádót ehessünk

Mexikóban a becslések szerint évente 20 hektárnyi erdőt irtanak ki, hogy helyette avokádófarmot telepítsenek. Jelenleg körülbelül 150 hektárnyi kiirtott erdőnél tarthatunk. Az elmúlt évek superfood-őrületének egyik legismertebb képviselője az avokádó, azonban az erdők sínylik meg ezt a trendet.

Az ország tele van illegális farmokkal, a hatóságok tehetetlenek. Ugyanis avokádót termeszteni jó befektetés, egyes drogkartellek évente több mint 100 millió dollárt keresnek a gyümölcsön.

Különlegesen egészséges, tápanyagban valóban igen gazdag, ám amellett, hogy évszázados fenyőerdők esnek áldozatául a termesztésének, még irdatlan nagy a vízigénye is.

Míg egy darab paradicsomnak 5 liter vízre, egy narancsnak pedig 22 literre van szüksége, addig egy darab avokádó 70-230 liter vizet is „benyel”, amíg ehető lesz. Vagyis egy kilogramm avokádó előállításához akár 1280 liter vízre is szükség lehet. Csak összevetésképpen: A WHO adatai szerint egy ember 50-100 liter vizet használ el naponta alapszükségletei kielégítésére.

Fotó: Pexels.com

Lássuk be, nem lesz attól kevesebb az életünk, hogy nem eszünk kilószámra avokádót. Ha a környezettudatosság nevében nem is kell mindenről lemondanunk, azért azt beláthatjuk, hogy májustól októberig nincs például szükségünk banánra sem. Ha az egyértelműen rossz beidegződésektől megszabadulnánk, akkor előbb-utóbb a fogyasztói nyomás lépésről lépésre, változtatásra kényszerítené a gyártókat.

Neked ajánljuk
Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: ecolife.blog.hu
Vissza
Hírfolyam