2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Iskolás vagy? Ne dobd ki az uzsonnád, tedd ételgyűjtő dobozba!

Hogyan lehet egy iskoláskorú gyermeknek megmutatni az adakozás fontosságát, és megéreztetni vele, hogy a pazarlás nem menő? Erre megoldás, ha ahelyett, hogy kidobná, megmaradt tízóraiját, uzsonnáját beteszi egy Enni adok adománydobozba.

Hogyan működik?

Az Enni adok doboz egy vízálló műanyag szekrény, ami egy nyilvános helyen napi 24 órában elérhető. Ide bárki betehet élelmiszert, időjárástól függően: most a meleg miatt csak tartós élelmiszert, pékárut, gyümölcsöt várnak – mondta el nekünk Smudláné Fazekas Margit, Gitka, a Re-Formáló Egyesület elnöke. A rászorulók naponta 3 adagot vehetnek ki a dobozból.

A dobozokba szívesen fogadnak bármilyen tartós élelmiszert (liszt, cukor, só, tészta, rizs, olaj, konzervek, befőttek, lekvárok stb.), de – időjárástól függően – házi készítésű főtt ételt, házi süteményt, bolti süteményeket és készételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, édességet, pékárut is.

Fotók: Re-Formáló Egyesület

„Amiben mások vagyunk, mint az országban más ilyen jellegű kezdeményezések, az az, hogy minden dobozunkat önkéntes csapat gondozza, ők naponta többször ellenőrzik, takarítják. Ha adományt kapunk, azt az önkénteseink csomagolják és rakják ki a dobozba. A célunk alapvetően az lenne, hogy a lakosság a túlvásárlásaiból fenn tudja tartani a dobozokat.”

A XXII. kerületi 3 ételdobozba napi szinten kerül be kb. 3-5 zsák pékáru és egyéb élelmiszer, amit az egyesület támogatóktól kap. A rendszer legfontosabb elve, hogy anonim a betöltés és a kivétel is, az önkéntesek sokszor már nem is találkoznak a betett élelmiszerrel, emiatt nincsen pontos adatuk arról, mennyi étel fordul meg a dobozokban.

Szemléletformálás

A rászorulók, a hátrányos helyzetűek segítése mellett az egyesület fontosnak tartja a szemléletformálást, ezért iskolásokat is igyekeznek bevonni a dobozok feltöltésébe. Ha nem eszed meg a tízóraidat, tedd az ételdobozba! nevű programjuk egyszerre mutatja meg a gyermekeknek, milyen fontos és sokszor mennyire egyszerű segíteni másokon, és tanítja őket a pazarlás megállítására. „A kisiskolások szüleikkel, a nagyobbak már önállóan szoktak jönni az ételdobozhoz. A megmaradt tízóraijukat teszik bele, ami általában szendvics, péksüti, ilyesmi.”

Osztályoknak is szerveznek „látogatást”: eddig mintegy 40 iskolás osztály fogadott örökbe egy-egy napra ételdobozt. Reggel minden gyermek visz magával otthonról valamit, ami nem feltétlenül bontatlan élelmiszer – egy fél zacskó, gumival lezárt rizs, a családban nem fogyó filteres tea is tökéletes, mások egy almát, egy zsemlét visznek. Az osztállyal az egyesület önkéntese elbeszélget az adakozás fontosságáról, az Enni adok dobozok működéséről, majd fotók készülnek, és az osztály oklevelet kap. 

A Re-Formáló Egyesület szeretné hálózatát tovább bővíteni, ezért facebook oldalukon vagy a honlapjukon megadott elérhetőségen várják a lelkes önkéntesek jelentkezését.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam