2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyire nem éri meg a kis dobozos üdítő?

Mennyivel fizetünk többet, ha a kis dobozos üdítőt pakoljuk a gyerek uzsonnájához? Bármennyire is kompakt, miért nem éri meg kis kiszerelésben gyümölcslevet vásárolni? A tudatosvasarlo.hu munkatársai megvették, kiszámolták.

A honlapnál elképzeltek egy négytagú családot, ahol a szülő heti kétszer kis dobozos (2 dl-es) gyümölcslevet csomagol a gyerekek uzsonnájához. Ebben az esetben a 100%-os multivitaminosnak eladott levet választja, ami kicsit többe kerül, mint az alacsonyabb (15-25%-os) gyümölcstartalmú társaik.

Mivel két gyerek van, heti 4 dobozt vásárolnak, darabját 149 forintért. Ennyibe került abban a szupermarketben, ahol a tudatosvasarlo.hu munkatársai megvették. Ez hetente 596 forintjába kerül a családnak, éves szinten pedig 30 992 forintba. És nagyon sok pici papírhulladékba, amit, ha lelkiismeretesek, kimosnak, és bedobják a szelektív gyűjtőbe.

Nagy üdítős doboz Fotó: tudatosvasarlo.hu / Nagy Melinda

Ugyanezt az üdítőt a tudatosvasarlo.hu megvette 1 literes kiszerelésben is 499 forintért. Nem olcsó, de hosszú távon ez a jobb ár. A szülő két szép BPA-mentes dizájnpalackot vásárol a gyerekeknek, és heti két alkalommal csomagol nekik 2-2 deci gyümölcslevet az uzsonna mellé. Heti szinten ez még mindig csak 244 forint, és még az egyik szülőnek is jut a gyümölcsléből egy-egy pohárral. Éves szinten ez 20 800 forint a gyerekek fogyasztására vetítve, de ha az egészet nézzük, akkor is kevesebb, 25 948 forintot költenek. A különbségből kijön 2 kulacs ára (kb. 2-4 ezer).

Kis üdítős doboz Fotó: tudatosvasarlo.hu / Nagy Melinda

Az 5-10 ezer forintos differencia nem annyira horribilis éves szinten, ez a verzió mégis sokkal fenntarthatóbb. Hiszen a kulacsot/palackot a gyerekek évekig használják, ha a szülő mindig tölt nekik innivalót (akár csak csapvizet), sok-sok „vegyünk valamit, ha megszomjaznál” palack és papírdoboz nem kerül a kosárba. Ez már pénzügyileg is nagyon megéri, ráadásul nem terheljük a környezetet sem a rengeteg szeméttel.

Neked ajánljuk
A fenntartható étkezéssel nemcsak a kibocsátásunk csökkenne, de a megkötött szén-dioxid mennyisége is nőhetne Adhatsz még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek A faültetésről ismert böngésző már a fenntartható vásárlást is segíti Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam