2020. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Black Friday mellett itt a Ne vásárolj semmit! nap

A Black Friday költési dömpingjére válaszul a környezetvédő szervezetek világszerte Ne vásárolj semmit! napot tartanak a Fekete Pénteken, amellyel a túlfogyasztás környezeti és társadalmi problémáira hívják fel a figyelmet. Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete szervezi a napot.

Főleg az online vásárlások ugrottak meg az utóbbi években, tavaly például az összértékük 365 milliárd forint volt, és

a teljes negyedik negyedéves online költés (128 milliárd forint) több mint 20%-a, csaknem nettó 27 milliárd forint egyetlen napon, a Fekete Pénteken történt

– idézte a GKI Digital és az Árukereső.hu által végzett felmérést Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) munkatársa az InfoRádióban.

A szervezet arra szeretné felhívni a figyelmet épp ezen a napon, hogy

gondoljuk át, valóban szükségünk van-e arra a sok mindenre, amit megvásárolunk.

A Ne vásárolj semmit! nap kapcsán a túlfogyasztás környezeti és társadalmi hatásaira emlékeztetnek.

Forrás: inforadio.hu

Van erre egy mérőszám, a túllövés napja. A Global Footprint Network ugyanis minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát, mikor jön el a túlfogyasztás napja.

Míg 1970-ben december 23-ig használtuk el az évi „kvótát", 2018-ban már csak augusztus 1-ig tartottak ki a Föld idei évre való erőforrásai, vagyis az év második felében már a tartalékokat emésztjük fel.

Minden vásárlás egy szavazat

A pénzünk szavazat, ezzel megmutathatjuk, hogy milyen világban szeretnénk élni. Ha tartós vagy környezetbarát terméket veszünk, azzal egy környezetbarát, fenntarthatóbb jövőre szavazunk.

Ha olyan terméket választunk, amelyet például hátrányos helyzetűek vagy megváltozott munkaképességűek készítettek, akkor ezek az emberek visszakerülhetnek a munkaerőpiacra, és értelmes munkát végezhetnek. A Kockacsoki nevű cég autista fiatalokkal készít csokoládékat, az Igazgyöngy Alapítvány hátrányos helyzetű családokat foglalkoztat, ruházati, háztartási kiegészítőket készítenek. A Salva Vita Alapítvány  Segítő Vásárlás honlapján olyan élelmiszerek, lakáskiegészítők, dísztárgyak vagy játékok közül választhatunk, amelyeket formatervezők, designerek terveztek, és fogyatékkal élő felnőtteket foglalkoztató szociális műhelyek készítenek.

A fekete péntek

A Black Friday csaknem ötven éve a hálaadást követő péntek elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban, és a karácsonyi bevásárlás kezdetét jelenti.

Tippek a Fekete Péntekhez és a karácsonyi vásárláshoz

  • Csak akkor vásároljunk, ha tényleg muszáj. Csak azért, mert akciós egy konyhai robotgép vagy hangszóró, még nem biztos, hogy szüksége van rá a megajándékozottnak vagy nekünk, főleg, ha már van belőlük egy-kettő otthon.
  • Vásárlás előtt tájékozódjunk független forrásból. A tudatos vásárló tesztek segítenek eldönteni, hogy melyik a mi igényeinknek és pénztárcánknak megfelelő műszaki termék.
  • Válasszunk fairtrade minősítésű terméket, ha decemberi slágerterméket, csokoládét veszünk. Ezzel segítjük, hogy a harmadik világbeli termelők tisztességes jövedelemhez jussanak, és a gyerekeik munka helyett iskolába járhassanak.
  • Ha tehetjük, válasszunk használt terméket, így nemcsak olcsóbban jövünk ki, de a környezetnek is jót teszünk.
  • Ha tárgy helyett szolgáltatást vásárolunk, kisebb az esélye, hogy a megajándékozott kétszer kapja ugyanazt. Ráadásul így kitolódik az örömszerzés ideje, hiszen például egy wellnessbelépő vagy koncertjegy a karácsony utáni időszakban is örömet szerez a megajándékozottnak, és nem kell kerülgetnie még egy kacatot a lakásban.
  • Legyünk tisztában a fogyasztói jogainkkal. Internetes vásárlásnál a szerződéskötéstől számított 14 napon belül írásban jelezhetjük a webáruháznak, ha mégse tartunk igényt a termékre. Döntésünket nem kell megindokolnunk, de a visszaküldés postaköltsége minket terhel. Ez alól vannak kivételek: nem küldhetjük vissza például, ha kifejezetten a mi megrendelésünkre készült az adott termék, higiéniai vagy gyorsan romló termékről van szó.
  • Őrizzük meg a blokkot, számlát. Vásárláskor lehetőség szerint alaposan vizsgáljuk meg és próbáljuk ki az árut. Ha a próbára nincs lehetőség, vásárlás után minél hamarabb tegyük meg, még ha ajándékba szánjuk is a terméket.
Neked ajánljuk
A használt ruha már nem ciki – egyenesen sikk Dilemmák a műanyagmentes divat körül Rejtélyes szívdobbanások jönnek az univerzum mélyéről Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről Számítógépeket ajándékozott a Honda a Jahn Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam