2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi, vásárlók ellenőrizhetjük majd az élelmiszerbiztonságot

Különleges technikával hamarosan vásárlás előtt is megbizonyosodhatunk egy-egy élelmiszer minőségéről, hogy tartalmaz-e káros, szennyező anyagokat, vagy sem, és ha igen, milyen mennyiségben.

A Massachusetts Institute of Technology Médialaboratóriumában a több százmilliárd termék élelmiszerbiztonsági ellenőrzésére alkalmas, a rádiófrekvenciás azonosítással (RFID) azonos minőségű, vezeték nélküli, egyszerű rendszert fejlesztettek ki. A kutatók bizakodnak, hogy technológiájukkal hamarosan bárki (saját maga) meggyőződhet egy-egy élelmiszer állapotáról.

Az RFIQ nevű rendszer az RFID-címkék által az élelmiszerrel történő „interakciók” közben kiadott jelzéseket, a jelzések változásait pontosan érzékelő olvasót tartalmaz.

Egyelőre kísérleteikben csecsemőételekre, melamin- és alkoholtartalomra összpontosítanak, de a közeljövőben a saját olvasóval és szoftverrel rendelkező felhasználók vásárlás előtt tesztelhetik az ételeket. A rendszer boltok irodáiban vagy okosjégszekrényekben is telepíthető lesz, és az RFID-címkék alapján folyamatosan érzékelhető, ha romlik egy-egy élelmiszer állapota.

Fotó: media.mit.edu

„Az elmúlt években nagyon sok, élelmiszerekhez és italokhoz kapcsolódó, jó érzékelő-technológiával a fogyasztó által is kimutatható kockázat jelent meg. Célunk az élelmiszer-minőség és -biztonság ellenőrzésének demokratizálása” – jelentette ki Fadel Adib, a kutatást ismertető tanulmány társszerzője.

Az RFID-címkék pici ultramagas frekvenciás antennákkal rendelkeznek. A három-négy centes darabokat élelmiszerekhez és sok más termékhez használják. Általában vezeték nélküli eszköz olvassa és kapcsolja be a termékről egyedi jelzést sugárzó címkét. Az új rendszer szintén képes címkék olvasására, érzékeli az általuk sugárzott elektromágneses hullámokat, a termékben lévő molekulák és ionok általi elváltozásaikat.

Ha egy anyag tulajdonságai változnak, a jel tulajdonságai szintén módosulnak.

Ha például egy tartály üres, az RFID mindig 950 megahertzen jelez. Ha van benne víz, a víz frekvenciákat nyel el, és a jelzés csak 720 megahertz körüli. Az anyagok torzulásai anyagonként és szennyező-matériákként eltérők, így könnyebb jellemezni őket, kimutatni káros és nem káros anyagok jelenlétét.

Az új rendszer olvasója által vezeték nélkül küldött jelzés bekapcsolja az RFID-címkét. Az elektromágneses hullámok a tárolóban lévő anyag belsejébe kerülnek, majd torzított jelerősséggel és fázissal „visszatérnek” az olvasóhoz.

Összességében az RFIQ-t mindenféle környezetre alkalmas megoldássá kívánják bővíteni.

Neked ajánljuk
Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió A klímabarát élelmiszer-termelésért indított kampányt a Tudatos Vásárlók Egyesülete Megkezdődött a kivitelezői regisztráció a háztartási napelemes és fűtési rendszereket támogató pályázatra Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam