2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

7 tipp a zöldebb és etikusabb karácsonyhoz

Ajándékok, bevásárlás, csomagolás, fadíszítés, süteménysütés, ünnepi menü... Az évnek ebben a csodálatos, ám felfokozott időszakában se dobjuk sutba a fenntarthatósági szempontokat. A Tudatos Vásárlók weboldala hét pontba szedte, mire érdemes figyelnünk karácsonykor tudatos vásárlóként. 

Sütés, főzés

A karácsonyi sütés-főzésnél ne veszítsd szem elől a legfontosabbat: csak annyit főzz, amennyi valóban el is fogy. Nemcsak fölösleges stresszel jár az eltúlzott főzés, de csomó olyan ételmaradékot eredményez, ami a kukában végzi majd. 

Érdemes figyelni arra is, hogy lehetőleg helyi, szezonális alapanyagot használjunk. A Tudatos Vásárló idénynaptárában megnézheted, mely alapanyagokból érdemes válogatni decemberben.

A sütemény, a szaloncukor készülhet fair trade alapanyagból. Kávét, kakaót vagy éppen teát is vásárolhatsz fair trade forrásból (ide, ide és ide kattintva), de a szaloncukor is készülhet etikus kereskedelemből származó alapanyagokból (a receptért kattints ide). 

Ökotakarítás

Nem dől össze a világ, ha nem csillog-villog az egész lakás karácsonykor. Inkább lazíts egy kicsit. Ha mégis sikálásra adod a fejed, most is válaszd a környezetkímélőbb szereket: a mosószóda, ecet, szódabikarbóna kombó gyakorlatilag bárhol beválik.

Fotó: Shutterstock

Legyen élmény az ajándék

Ha lehet, inkább ajándékozz élményt, szolgáltatást, lehet az akár egy főzőtanfolyam, kézműves foglalkozás vagy barlangászat is. Ezekre sokkal tovább fog emlékezni a megajándékozott, mint egy sokadik kerülgetni való porfogóra. 

Nézz az ajándék mögé

Ha tárgyat szeretnél adni, válassz olyan terméket, amelynek az előállítása etikus és fenntartható körülmények között történt, amellyel egy jó ügyet segítesz. Vagy akár adományozhatsz is szeretteid nevében karácsonyra egy-egy jó fej szervezetnek.

Alternatív gyerekkönyvek

Egy-egy jól megválasztott mesekönyv nyitottá teheti a csemetéinket, és segít elindítani a párbeszédet a szülő és gyerek között, akár tabutémákról is: környezet- és természetvédelem, jó és rossz, élet és halál, másság elfogadása.

Fotó: Shutterstock

Melyik a jó választás?

Csak akkor vásárolj tárgyat, ha valóban szükség van rá. Ha mindenképp a kütyüvásárlás mellett döntesz, gondold át, hogy megéri-e 30%-kal olcsóbban venni egy terméket, amelyik 

  • használat közben zabálja az áramot, és tetemes villanyszámlát generál,
  • eleve túlméretezett a te háztartásodhoz, szükségleteidhez képest,
  • fél év múlva tönkremegy.

Legyél tisztában a jogaiddal internetes vásárláskor is!

Egyre többen és egyre többet vásárolunk online, érdemes tehát tisztában lennünk azzal is, milyen jogok illetnek meg bennünket internetes vásárlóként. A Tudatos Vásárlók cikksorozata felvértez bennünket a netes átverés ellen. 

Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam