2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi a kézműves termék, és mi nem?

Kézműves szappan, lekvár, ékszer vagy csoki – vajon mindenki azt ír a termékére, amit akar, vagy ellenőrzi bárki is, hogy mi kézműves és mi nem az? Egyáltalán van a kézműves termék címkéjének kritériumrendszere Magyarországon? A szakértő elmondta a szabályokat, de a legtöbbet a fogyasztó tud tenni.

A kézműves élelmiszerek esetében egyszerű a helyzet: a nem gépesített, hanem kézműves technológiával készülő, adalékanyag-mentes termékekről van szó, amely részben gépesíthető, de kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, irányításon és tapasztalaton alapszik.

Ilyen élelmiszerek előállítása során pótanyagok, imitátumok, mesterséges színezékek, aromák, édesítőszerek és ízfokozók nem használhatók, és fel kell tüntetni a termék gyártójának nevét és címét.

Fotó: pixabay.com

Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértője szerint vékony a határ a kézműves és hagyományos élelmiszerek között, mivel megoszlanak a vélemények arról, hogy mi számít gépesítésnek és mi nem. A NÉBIH helyszíni ellenőrzéssel vagy mintavétellel bármikor ellenőrizheti, hogy valóban kézműves termékről van-e szó.

A fogyasztó egy kézműves terméktől azt reméli, hogy annak receptúrája egyedi és egészséges.

A kézművesség azon alapkritériuma, hogy gépesített-e a termék gyártása, általában kevésbé fontos a vásárlók számára. Pedig a kézművesség minőségi ugrást jelent.

A tesztelés jó megoldás a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint is. Érdemes rákérdezni, hogy mitől gondolja a gyártó, hogy terméke kézműves. Haraszti Anikó szerint üdvözlendő lenne egy olyan tájékoztató, mely az egyes termékek esetében egy-két mondatban beszámol arról, hogy mitől kézműves az adott termék – hasonlóan a „magyar termék” megjelöléshez, melyhez tartozik tájékoztató anyag.

Neked ajánljuk
Ez a négy ökocímke biztosan nem átverés A jövőben pontszámok segítik a tudatos telefonvásárlókat A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék kereskedelmét, de sok a kivétel Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam