2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tej helyett babot, vizet és a családot ajánlják a kanadaiaknak

„Vizet igyál, otthon egyél a családoddal, tányérod felén zöldség és gyümölcs legyen, a tej helyett inkább növényi fehérjét fogyassz, ne termelj műanyaghulladékot.” Ez az üzenete Kanada új, üdítően progresszív, hivatalos táplálkozási ajánlásának, amit több évtizedes berögződéseknek, és az élelmiszeripar nyomásának ellenállva írtak meg. Meg is látszik az eredményen.

Igyál vizet, amit ízesíthetsz gyümölcsdarabokkal is, viszont magas szabad cukortartalma miatt szomjoltásra ne a gyümölcslevet válaszd. Az állati eredetű termékekből az alacsonyabb zsírtartalmút vásárold. Tányérod felét gyümölcsökkel és zöldségekkel töltsd meg. Kerüld a feldolgozott élelmiszereket. Fogd vissza alkoholfogyasztásodat.

A friss, 2018-as ajánlás grafikája: a tányér felét zöldségek és gyümölcsök, egynegyedét fehérjedús alapanyagok (magvak, hüvelyesek, tofu, hal), egynegyedét pedig teljes értékű gabonafélék (teljes kiőrlésű kenyér és tészta, bulgur) kellene, hogy alkossák Fotó: tudatosvasarlo.hu

Tíz év után készült el Kanada új táplálkozási ajánlása, amelyről Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete számolt be a honlapján.

Az új ajánlást szigorúan tudományos alapokon, élelmiszeripari nyomástól elhatárolódva alkották meg, amely meg is látszik az eredményen.

A 62 oldalas ajánlás ugyanis arra buzdítja a kanadaiakat, hogy részesítsék előnyben a növényi eredetű táplálékokat, a fehérjeforrásokat, igyanak vizet, és kevesebbet aggódjanak a napi tápanyag- és ételadagok miatt, ehelyett

fókuszáljanak az otthoni főzésre, és a családi, baráti körben történő étkezésre.

Illusztráció: tudatosvasarlo.hu

Tej – a nagy fordulat

Bár az ajánlás nem tartja egészségtelen élelmiszernek a tejet, de az arányok látványosan eltolódtak a tej előtérbe helyezésének tekintetben. Míg a 2007-es ajánlás grafikáján (lásd lent) még egymás mögött sorakoznak a különféle tejesdobozok, a mostanin (lásd fent) viszont fehérjeforrásként magvakat, hüvelyeseket, tofut, halat ajánlanak, s a tejtermékeket mindössze egy pohárka natúr joghurt képviseli.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete üdítő és örvendetes ténynek tartja, hogy a 37 millió lakosú Kanada hivatalos táplálkozási ajánlása figyelembe vesz olyan fenntarthatósági szempontokat is, mint a közösségi élmény, a hulladékmentesség, vagy a tej háttérbe szorulása is, hiszen mára már világossá vált, hogy az állati eredetű táplálék ekkora mértékű fogyasztása fenntarthatatlan.

A felülbírált, 2007-es ajánlásban még az első között állt a tejfogyasztás Fotó: tudatosvasarlo.hu

Az összességében tápanyagdús nyersanyagokat, ételeket és az egészséges táplálkozást pártoló ajánlás szerint nem az egyes adagok mérete lényeges, hanem azok aránya.

Kerülendő vagy lehetőleg minél kisebb mértékben fogyasztandó élelmiszerek a cukros üdítőitalok, a sütemények, az alkohol, a só és a telített zsírok.

Fontos és újszerű része az anyagnak, hogy a fogyasztók gondolják át, hogyan étkeznek, hiszen „az egészséges étkezés nem merül ki abban, hogy mit eszünk”.

Jobbat tesz az otthoni közös ételkészítés és étkezés, mint a készételvásárlás és az étteremben étkezés, a szülőket pedig a jó példa mutatására, és az ételkészítési ismereteik, a követendő étkezési kultúra átadására biztatja az ajánlás.

Külön rész foglalkozik azzal, hogy az egészséges étkezést a teljes kanadai lakosság számára elérhetővé kellene tenni, beleértve az alacsony jövedelmű családokat is. Jelenleg minden hatodik gyermek olyan körülmények között nő fel Kanadában, hogy nem jut egészséges élelmiszerhez.

Ha a kanadai közétkeztetésben is jellemzővé válna a zsiradék-, cukor- és sócsökkentés, az nagyban segítené a lakosság egészségi állapotát. Akár tantervbe épülő főzésoktatással a gyerekek könnyebben megtanulhatnák, hogyan étkezzenek egészségesen.

Az ajánlás egyéb téren is a tudatosságra buzdít: az élelmiszercímkék gondos átolvasása, a reklámokkal szembeni szkepticizmus, és a keletkező szemét csökkentése is szerepel benne.

Nekünk is van

A Tudatos Vásárlók Egyesülete végül arra hívja fel a figyelmet, hogy bár kevesen tudják, de 2016-tól Magyarországnak is új táplálkozási ajánlása van, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) állított össze, és a www.okostanyer.hu oldalon érhető el.

Neked ajánljuk
Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam