2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valentin-napon most inkább a Földet szeressük

Nyakunkon a Valentin-nap, az üzletek és a virágboltok már felkészültek a rohamra. Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak kedvesüknek az emberek. Ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen – különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, amely az ajándékozás kapcsán keletkezik.

A Valentin-nap angolszász eredetű ünnep, de az egész világon, így Magyarországon is egyre nő a népszerűsége. Február 14. közeledtével többszörösére növekszik a kereslet a virágok, bonbonok és üdvözlőkártyák iránt, sokan ékszert, ruhákat vagy parfümöt vásárolnak szerelmüknek.

Ezeknek az ajándékoknak szinte egyből a kukában landol a csomagolása, sőt, sokszor maguk a termékek is a szemetesbe kerülnek pár nap vagy hét után – gondoljunk csak a képeslapokra vagy a vágott virágokra.

Az Egyesült Államokban az édességek között főleg a bonbonok közkedveltek, amelyeket gyakran többrétegnyi csomagolóanyagba burkolva árulnak – van olyan, amelynek össztömegéből több mint 40 százalék a csomagolás –, így miután kiürülnek, felesleges műanyag, papír, celofán és alufólia kerül a szemetesekbe, majd a természetbe.

A megoldást az jelentheti, ha nem választunk túlcsomagolt terméket, s akkor tesszük a legjobbat, ha egy csomagolásmentes boltban vásárolunk.

Illusztráció: nemzeti.net

Míg az USA-ban 180 millió, Angliában 24 millió fogy a Valentin-napi üdvözlőkártyákból és képeslapokból, amelyek sokszor műanyagot és alumíniumot is tartalmaznak, újrahasznosításuk nehézkes.

Ha mindenképp papíralapon is ajándékozunk, akkor válasszunk olyan kártyát, ami egyetlenegy réteg papírból készült.

A legnépszerűbb Valentin-napi ajándék a virág, csak Valentin-napra több száz millió szál rózsát termesztenek világszerte. A csokrokat azonban az árusok előszeretettel csomagolják celofánba, ami szintén lassan lebomló műanyag. Kérjük meg őket, hogy

a virágot csak egy szalaggal kössék össze, vagy csomagolják papírba.

A Valentin-napi hulladékért nem lehet kizárólag az üzleteket és vállalatokat hibáztatni, mi is hajlamosak vagyunk környezetszennyező anyagokat használni. Mielőtt tehát megvennénk az újabb tekercs díszcsomagolást vagy műanyag masnit, gondoljuk végig, nincs-e otthon egy kartondoboz, egy darab szalag, egy újságpapír vagy kendő, amivel hangulatos, környezetkímélő csomagolást varázsolhatunk az ajándék köré.

Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója szerint „a legtöbb pazarló ajándékra létezik alternatíva. A csomagolóipar folyamatosan keresi és használja a fenntartható megoldásokat, így ha mi is odafigyelünk, szinte bármit tudunk úgy ajándékozni, hogy az ne járjon felesleges hulladékkal. Csak egy kis odafigyelésre és körültekintésre van szükség.

Az is megoldás lehet, ha tárgyak helyett utazást, vacsorát, belépőjegyet adunk szerelmünknek, hiszen egy élmény örök elmék marad.”

Neked ajánljuk
Terjed a környezettudatos vásárlás A javítás pártjára áll a Mountex Az IKEA felmérése alapján elméletben már jók vagyunk környezettudatosságból A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam