2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt van a legtöbb sugárzást kibocsátó mobilok listája

Habár egy tavalyi tanulmány szerint a mobiltelefonok rendszeres használta nem okoz rákot, ez nem gátolja meg a Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatalt (Bundesamt für Strahlenschutz) abban, hogy folyamatosan számon tartsa, a különböző készülékek milyen mértékű sugárzást bocsátanak ki.

A hivatal rendszeresen frissülő és legújabb adatai alapján a legmagasabb értéket a kínai Xiaomi Mi A1 érte el, amit a OnePlus 5T követ. Ez a két gyártó több készülékkel is felkerült a legsugárzóbb készülékek tizenötös listájára. Az első Apple telefont, az iPhone 7-et a nyolcadik helyen találjuk, és külön érdekesség, hogy a frissített lista első tizenöt helyére idén sem került Samsung okostelefon.

A 15-ös lista Forrás: statista.com

Arról ugyan még egyáltalán nem alakult ki konszenzus, hogy a telefonok milyen hatással vannak az emberi szervezetre, de az tény, hogy minden mobiltelefon rádióhullámot bocsát ki, ami

erősebb, mint egy FM-rádió „sugárzása”, de még mindig csak egymilliárd része a röntgensugárnak vagy a nukleáris sugárzásnak, amely valóban módosítja a DNS-t, és ezáltal rákot okoz.

A világon több helyen szabályozzák, mekkora sugárzást bocsáthatnak ki a mobilok: az Egyesült Államokban ez a szám 1,6 watt/kg (SAR-érték, ekkora rádiófrekvenciás energiát nyel el mobilozás közben a szervezet), míg Európában magasabb, 2 watt/kg. Utóbbi értéknek a fenti lista szereplői megfelelnek, viszont a Xiaomi Mi A1 és a OnePlus 5T kibocsátása az USA-ban engedélyezett értéket már meghaladja.

Neked ajánljuk
Fogas kérdések, fenntartható válaszok A tartós az igazán trendi A klímavédelem oktatása egy pedagógus szemével – hogyan érdemes belevágni? Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam