2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jön a műanyagmentes és természetesebb kakaópor a Nestlétől

A Nestlé elkezdi száműzni termékei csomagolásából a műanyagot. Az első ilyen termékük a papírcsomagolású Nestlé All Natural kakaópor, amely azért is kelendő lehet, mert csak természetes anyagot tartalmaz. Igaz, a papírcsomagolás miatt rövidebb lesz a szavatossági ideje.

A cég 2018 áprilisában döntötte el, hogy 2025-re jelentősen növeli termékei újrahasznosítható, illetve újrahasználható anyagokból készített csomagolását. A svájci Lausanne-ban egy 5000 fős kutatóközpontot tart fenn, mely eddig elsősorban élelmiszer-fejlesztéssel foglalkozott, de manapság egyre inkább előtérbe kerül a technológiai fejlesztés is.

A szerencsi gyárban készülő NESQUIK All Natural kakaópor új csomagolása az egyik első lépése annak a folyamatnak, amely a műanyag csomagolást újrahasznosítható papírcsomagolással váltja fel.

A papírcsomagolású Nesquik All Natural Fotó: Nestlé

A magyarországi gyárban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a lausanne-i csapat két munkatársa elmondta, hogy

9 hónapig tartott a fejlesztés, míg megalkották a műanyag csomagolás papíralapú megfelelőjét.

Minden termékhez más-más csomagolóanyagot kell fejleszteniük, mert például a kakaópornak nem szabad feltapadnia a csomagolás falára. A kutatók üzleti titokra hivatkozva nem árulták el a fényezett papír belső bevonatának anyagát, annyit azonban közöltek, hogy egy az iparágban ismert anyagról van szó.

Arról is szó van, hogy az eddigi műanyag csomagolást fémmel és üveggel is próbálják majd felváltani.

„A műanyaghulladékok leküzdésére tett vállalásunk pont egy gyerekeknek szánt termékkel indul, amellyel azt üzenjük nekik, hogy egy jobb bolygót szeretnénk rájuk hagyni” – mondta Hélene Kovalevsky, a Nestlé szerencsi gyárának igazgatója.

A NESQUIK All Natural csak öt természetes összetevőt tartalmaz.

Több benne a kakaó, így teltebb az íze, a finomított kristálycukor helyett pedig nyers nádcukrot tartalmaz. A kakaót a Nestlé Kakaóterv (Cocoa Plan) keretében felelős beszerzéssel Nyugat-Afrikából vásárolják. A papíralapanyag a Forest Stewardship Council (FSC) által tanúsított fenntartható forrásból származik.

A papírcsomagolás elkészítése 40 százalékkal több időt vesz igénybe, mint a műanyagé, mert a széleit többször, többféle hőfokon kell összehegeszteni. A szavatossági idő 9 hónap lesz, szemben a műanyag csomagolás másfél évével.

A cég a NESQUIK All Natural termékcsaládba újabb termékeket tervez, például egy cukormentes változatot is, mely Európában Magyarországon fog először megjelenni, várhatóan 2019 őszén.

A Nestlé elkötelezett a természetes anyagok használata és a szigorú élelmiszerbiztonság mellett. Hogy ezt bemutathassa, a jövőben a közönség is látogathatja majd a gyárat, és ellenőrizheti, hogyan készülnek a Nestlé termékek.

A Nestlé All Natural rövidesen hazánkban is megjelenik.

Neked ajánljuk
Örökbefogadó programot indított a Rakun dobozközösség A zöld tisztítószerek vásárlásánál különösen érdemes szkeptikusnak lennünk Mézbor készítése házilag A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam