2020. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a bevásárlással is kímélhetjük környezetünket

Az Oxford Egyetem tanulmánya szerint az élelmiszer-termelés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egynegyedét teszi ki, ezzel nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez. Íme, pár jótanács a fenntarthatóság érdekében.

Bár sokan mondtak le a műanyag zacskókról és szívószálakról, és a legtöbb lehetséges módon újrahasznosítanak már, de a bolti bevásárlásoknál is érdemes szem előtt tartani a környezetvédelmet.

A BBC Radio 5 kérdéseire a klímaváltozást és a fenntartható élelmiszerrendszereket kutató Mike Berners-Lee, a Lancaster Egyetemen professzora válaszolt.

Hús- és halfélék

  • A marhahús a klímaváltozást leginkább előidéző élelmiszer a világon, s bár a csirke jobb választás a környezet szempontjából, ugyanakkor
    a növényi alapú táplálékok fogyasztása tesz leginkább jót a környezetnek.
  • A professzor a halászatot sokkal fenntarthatóbb módnak tartja, de szerinte a halételeket is érdemes heti két alkalomra maximalizálni.
  • Bár sokan nem választanák a vegetáriánus életmódot, akár már a húsételek csökkentése is nagy változást eredményezhet, a mezőgazdaságból származó, üvegházhatást okozó gázok kibocsátása a felére csökkenne, ha hetente csak egyszer ennénk vörös húst.
Fotók: pixabay.com

Zöldségek és gyümölcsök

  • A gyümölcsök és zöldségek szinte mindig jó élelmiszerek a fenntarthatóság szempontjából.
  • Kivételt jelentenek a szezonon kívüli gyümölcsök és zöldségek, amelyek gyakran távoli országokból érkeznek hosszú és sok energiát igénylő szállítással.
  • A hajón és repülőgépen történő szállításoknál több száz tonna üzemanyag ég el, ami nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz, ezért szezonon kívül inkább fagyasztott élelmiszereket érdemes vásárolni.

Virágok

A virágok gyakran több ezer kilométer távolságra teremnek, és pár nappal később vázában tartva már el is hervadnak. Sokkal érdemesebb tehát cserepes virágokat venni a rövid életű csokrok helyett.

Neked ajánljuk
Itthon is megugrott a divatcikkek forgalma a járvány alatt, de legalább a fenntartható termékeket is szeretjük Az eldobható divat korát éljük, de talán már látszik a kiút Hatalmas mennyiségű adomány gyűlt össze a Tesco rendkívüli élelmiszeradomány-gyűjtő kampányában Régi biciklikből utcanévtáblák Pihentető zene éneklő madarakkal (zenés videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam