2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a hat szövet segíthet megmenteni a bolygót

Az úgynevezett fast fashion divatcégek miatt visszaesett a tartós használatú ruhák vásárlása, ráadásul a nem újrahasznosítható anyagok miatt sokkal környezetszennyezőbbek. Azonban számos új textília létezik, melyek nemcsak környezetkímélő, hanem fenntartható alapanyagból készülnek, és így segíthetnek egy sokkal fenntarthatóbb életmód kialakításában is.

A BBC Earth összefoglalója szerint az elmúlt 15 évben a ruhagyártás volumene megduplázódott világszerte. Csakhogy az az idő, amíg viseljük a ruhadarabokat, mielőtt kidobánk, drasztikusan csökkent. Emellett évente félmillió tonna műanyag mikroszál mosódik ki a ruhákból, ami több mint 50 milliárd műanyag palacknak felel meg. Ezeken segíthetnek azok a textíliák, illetve anyagok, melyek természetes összetevőkből készülnek, a környezetre kevésbé károsak.

„Ananászbőr”

A Piñatex a Fülöp-szigeteken termesztett ananászlevelekből készült anyag, aminek a termelése sokkal fenntarthatóbb, mint a hagyományos bőré, ráadásul teljesen vegán is.
Kevesebb vizet igényel, és nem szükséges hozzá káros vegyi anyag sem. A fel nem használt levélhulladékot pedig újra lehet hasznosítani, például biomassza vagy műtrágya készül belőle.

A Piñatex feldolgozása Fotó: wikimedia.org

Tintahalfehérje

Az egyik amerikai egyetemen jöttek rá, hogy a tintahalgyűrűfogakban lévő fehérjék mesterséges úton is előállíthatók. A fehérje megerősíti a rostszálakat,

képes az öngyógyításra, újrahasznosítható, biológiailag lebomló, és sokkal tartósabb ruhák készítésére alkalmas.

Gyapjú

Bár nem minden gyapjúfarm fenntartható módon állítja elő termékét, sokan úgy vélik, a gyapjú fenntartható, megújuló és biológiailag lebomló anyag, ezáltal igen környezetkímélő.

Ráadásul számos juhtenyésztő olyan gyapot-előállítási technikát használ, ami csökkenti a levegő szén-dioxid-tartalmát.

Fotó: wikipedia.org

Jobb pamut

A gyapottermesztéshez rengeteg víz és növényvédő szer szükséges, de már sokkal fenntarthatóbb módszerek állnak rendelkezésre a pamut előállításához. A Better Cotton Initiative olyan gazdákat támogat, akik betartják a fenntarthatósági előírásokat. Ezzel a módszerrel a gyapottermesztés 12,5 százalékát fedik le.

Vászon

Már az ókori Egyiptomban is használták a len rostjaiból szőtt anyagot, a vásznat, mivel tartós, és segít az emberi test hőjének csökkentésében. A len háromnegyedét Európában termesztik,

nincs szüksége növényvédő szerekre vagy műtrágyára, és sokkal kevesebb vizet igényel, mint a pamut.

Fotó: hungarolen.hu

Lyocell és egyéb természetes szálak

A lyocell fakéregből előállított cellulóz-alapanyag, ami biológiailag lebontható és komposztálható, és a gyártási folyamat környezetbarát. Az előállításához használt víz újrahasznosítható, és nem szükséges hozzá vegyszer. Emellett a kenderből, a bambuszból és a hínárból is elő lehet állítani fenntartható és környezetkímélő textíliákat.

Fotó: chicvegan.com
Neked ajánljuk
Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására Klímabarát sajttal rukkolt elő a Lidl A méhecskék csodálatos világa (ismeretterjesztő film) A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam